Tényleg Jedlik Ányos találta fel a szódavizet és fröccsöt?

Tények és tévhitek

GettyImages-486975337

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A közismert történet szerint a szódavíz és a fröccs feltalálását egy magyar embernek, Jedlik Ányos 19. századi természettudósnak, feltalálónak és bencés szerzetesnek köszönheti a világ. Ez a régi legenda annyira elterjedt, hogy Győrben, ahol Jedlik élete legnagyobb részét töltötte, még egy különleges szódásszifon-szökőkút is emlékeztet a zseniális tudósra – de vajon tényleg őbenne tisztelhetjük a szóda feltalálóját?

Idehaza igen, a világon nem ő gyártott először szódavizet

Jedlik Ányos 1879-ben
Jedlik Ányos 1879-benWikimedia Commons

Jedlik valóban sokat kísérletezett a szénsavval dúsított víz előállításával, és az ő nevéhez köthető a szóda magyarországi meghonosítása – a neves tudós tervei alapján épült fel az első hazai szikvízüzem, amely végül hamar csődbe mert –, azonban az ő 1826 és 1829 között folytatott kísérleteit jóval megelőzték már mások. A szódavíz hivatalos feltalálójaként Joseph Priestley angol unitárius lelkészt és vegyészt ismeri el a történelem, aki hatvan évvel Jedliket megelőzve, 1767-ben fejlesztette ki a szénsavas víz készítésének módszerét.

Priestley a legendás felfedező, James Cook második expedícióját kívánta segíteni egy szerkezettel, mellyel a tengerészek fertőző baktériumoktól mentes, tiszta vizet képesek előállítani; a dúsítást egy szivattyúrendszerrel oldotta meg, amely átitatta a vizet szénsavval. A tudós lelkész találmánya azonban nem terjedt el szélesebb körben, a szódavíz igazi felfutására csak húsz évvel később került sor, amikor a genfi órakészítő mester és amatőr tudós, Johann Jacob Schweppe feltalált egy módszert, mellyel a kereskedelmi forgalmazást is kielégítő mennyiségben gyárthatott szikvizet.

A szódavíznek emléket állító győri Jedlik-csobogó
A szódavíznek emléket állító győri Jedlik-csobogóKöztérkép / Mapublic

Schweppe, aki Londonban hozott létre szikvízüzemet, titokban tartotta a módszer „receptjét”, ezért sokan, köztük a fiatal Jedlik Ányos is igyekeztek megfejteni a szénsavval dúsítás mikéntjét. Jedlik a történet szerint rendtársait kívánta meglepni az általa „savanyúvízi készületnek” nevezett szerkezettel, és svájci kollégájával ellenben nem titkolózott, egy jeles német szaklapban publikálta a berendezés pontos leírását. 1831-ben a győri szerzetes-természettudós a kolerajárvány áldozatai részére gyártott szikvizet, hamarosan pedig megnyílt Pesten az említett üzem, melynek irányítását unokatestvére vette át tőle.

Vörösmarty versbe szedte a Jedlik-féle fröccsöt?

Egy másik közismert legenda szerint Jedlik találta fel a fröccsöt is, amikor 1844-ben vendégként több más jeles személyiséggel, köztük Vörösmarty Mihállyal, részt vett Fáy András irodalmár és bankár fóti présházának szüreti ünnepségén. Jedlik kapva kapott az alkalmon, és a magával hozott szikvízberendezéssel előállított szódát elegyítette a borral, az így létrehozott italt pedig spritzernek nevezte el. Vörösmarty inkább magyaros nevet javasolt a „találmánynak”, így született meg a fröccs elnevezés. A költő ott helyben versbe is foglalta a finom, gyöngyöző bor-víz koktélt Fóti dal című költeményében.

A valóságban semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy Jedlik valaha is járt Fóton – állapította meg egy, a híres történettel foglalkozó tanulmány, melyet a Tényleg?! weboldal szerzője, Lőrinc László idéz –, Vörösmarty pedig a korabeli források szerint már a kész verssel érkezett a szüretre. Senki sem tudja pontosan, mikor és hol találták fel a fröccsöt – egyes források a 19. század közepére, Ausztriába teszik az ital megszületését –, az viszont szintén bizonyos, hogy mind a német spritzer, mind a magyar fröccs szavak jóval később keletkeztek, mint a híres fóti szüret 1844-es dátuma.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra