Meg sem született kisbaba vált apává: ez a genetikai trükk kellett hozzá

GettyImages-1436684592
Olvasási idő kb. 2 perc

Ez a történet egy sikertelen apasági tesztről szól, no meg a genetikai kimérizmusról, és egy férfiról, akinek gyermeke tudtán kívül saját meg nem született ikertestvérétől született.

Egy névtelenséget kérő washingtoni házaspár gyermeket szeretett volna, de természetes úton nem jártak sikerrel. Termékenységi kezelések sorozata után végül 2014 júniusában megszületett a kisfiuk. Úgy tűnt, minden rendben van, egészen addig, amíg vérvizsgálatot nem végeztek az újszülöttön. Ekkor derült ki, hogy a vércsoportja alapján nem áll megfelelően közeli rokonságban a saját szüleivel. 

A férfit felkérték, hogy végeztessen utólagos apasági tesztet. Meg is tette, majd kiderült, hogy nem ő a baba apja. További vizsgálatokat végeztek, mire végre kiderült, hogy nem hűtlenségről van szó, és a termékenységi klinika sem hibázott. A spermiumot az apától vették, csakhogy ő maga sem tudta, hogy annak idején egy ikerpár egyik tagja volt. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a két baba eggyé olvad, s az életben maradó, kifejlődő baba kiméraként éli az életét, azaz két DNS-készlete van egy helyett, így a szaporodás során is előfordulhat, hogy nem a saját génkészlete öröklődik, hanem testvéréé. Így történhetett meg, hogy – tudományos nyelven a tetragametikus kimérizmusnak hála – az apa a saját, elhalt ikertestvérének gyermekét nevelheti fel. Később a párnak született még egy gyermeke, aki már valóban a férfitól örökölte a génkészletét, ám a két, ugyanabban a családban felnövő gyermek mégsem teljesen vér szerinti testvére egymásnak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek