A szeméből jöttek rá az orvosok, hogy magzatkorában lenyelte a saját ikertestvérét

GettyImages-1245240503
Olvasási idő kb. 5 perc

Azokat az élőlényeket, akik kettőnél több ivarsejtből jöttek létre, kiméráknak nevezzük. Itt nem két faj közös utódjáról van szó, hanem olyan, fajon belüli genetikai különlegességről, ami nem csak ritkaságával hívja fel magára a figyelmet.

A kimérának két vagy több DNS-készlete van, szemben az általános szaporodási elvvel, ami a szülőktől érkező egy-egy ivarsejt összeolvadását jelenti. A lehető legkönnyebben az anyaméhben történik ez meg, amikor ikerterhesség során az egyik embrió jelentősen lemarad a fejlődésben. Ilyenkor az erősebbik növekedése során kvázi magába olvasztja testvére génjeit, s így válik magzattá. A pluszszervek azonban megtalálhatók szervezetében, bár általában igen fejletlen állapotban. 

Az összeolvadás után kétféle állapotot különböztetünk meg: amikor a ki nem fejlődött ikertestvér parazitaként látványosan és észrevehetően megnehezíti az életben lévő, fejlődő gyermek életét, és amikor a genetikai többlet alig észrevehető. Az első esetre a legjobb példa a világhírre kéretlenül szert tett indiai kisfiú, Deepak Kumar Paswan esete. Nála már kiskorától kezdve látszott, hogy agy nélküli, ám vérerekkel, keringéssel rendelkező parazita (azaz az egészéges iker szervezetén élősködő)  ikertestvérének elsorvadt kezei, lábai és hátsó fele nőnek ki belőle a hasán át. A kisfiú mozgásának nehezítettsége csak az egyik probléma volt a sok közül: a szokatlan megjelenés miatt Deepakot kiközösítették, bántalmazták. Végül külföldi segítséggel elég pénz gyűlt össze a bonyolult műtétre, melynek során leválasztották a parazita iker testrészeit, így Deepak egy nagy heggel gazdagabban ugyan, de viszonylag normálisan élheti tovább az életét. 

Három olyan esetet is ismerünk, amelyben a parazita ikertestvér az egészséges, életben maradt gyermek hasában foglalt helyet. Az embrionális fejlődés során az erősebb testvér körbeölelte, magába olvasztotta a gyengébbiket, így az teljesen az ő testén belülre került. A kínai kislánynál, Kang Mengrunál már kiskorában látszott, hogy valami nincs rendben: hasa sokkal nagyobb volt, mint ahogy az megszokott. Az alapos vizsgálatok kiderítették, hogy elhalt ikertestvérét hordja magában, ám a pluszteher jelentősen rontja az ő fejlődését is, belső szerveinek épsége veszélyben forog. Mivel a parazita is folyamatosan növekedett, műtét nélkül a kislány nem maradt volna életben. Szerencsére sikerült eltávolítani belőle testvérét, és most már normális életet élhet. Ugyanez történt Isbac Pacundával is, aki négyéves korában majdnem egykilós, fogakkal, hajjal rendelkező ikertestvérét hordta a gyomrában. Az ő életét is az operáció mentette meg. Sanju Bhagat indiai férfi azonban már felnőttként tapasztalta meg ugyanezt. Fogalma sem volt róla,  hogy volt egy ikertestvére, amíg felnőttként azt nem vette észre, hogy hasa egyre nagyobbra növekszik, mintha terhes lenne. Az orvosok rosszindulatú daganatot sejtettek a hirtelen sejtszaporulat mögött, s csak a műtőasztalon derült ki, hogy csontokkal, körmökkel rendelkező, elhalt parazita ikertestvér kezdett növekedésbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Amikor csak a szem árulkodik az ikertestvérről a testben

Taylor Muhl  testéből nem lógott ki semmilyen testrész, nem indult rendellenes növekedésnek a hasa. Csupán annyiban tért el másoktól, hogy különböző színű volt a szeme, és teste középvonalán jól látható sáv vonult végig. Bal oldalán a bőre pigmentációja kicsit eltért a jobb oldalán tapasztaltaktól. Taylor azt hitte, ez csak egy furcsa anyajegy.

Aztán kamaszkorában egyre többször betegedett meg. Egyik orvostól vitték szülei a másikig, de senki nem tudta megmondani, mi okozhatja a problémákat. Végül a genetikai vizsgálat tárta fel, hogy a lánynak eggyel több DNS-profilja van a kelleténél. Kiderült, hogy Taylor egy tetragametikus kiméra, aki igen speciális módon hordozta magában ikertestvérét. Az anya méhében annak idején két petesejt ért meg, s mindkettőt megtermékenyítette egy-egy hímivarsejt. A két magzatnak más szemszínt és vércsoportot, immunrendszert kódoló génjei voltak. Fejlődésük során azonban az egyikük jelentősen lemaradt, így az erősebb magába olvasztotta a gyengébbet. Ez a fajta kimérizmus rendkívül ritka. Akadnak, akik viszonylag problémamentesen élnek így, ám azoknál, akiknél az egyik iker fiú volt, a másik lány, már gondok adódhatnak. Taylor esetében két lányról van szó, ám életét így is úgy kell leélnie, hogy két immunrendszere van, amely a másik sejtjeit mindig idegenként ismeri fel, és küzd ellenük. Teste egyik fele például allergiás a fémre, míg a másik nem. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek