Ezzel az egyszerű fogással csökkentheted a 2-es számú diabétesz kialakulásának kockázatát

GettyImages-1347032620
Olvasási idő kb. 3 perc

A húsfogyasztás és a cukorbetegség kapcsolatát régóta vizsgálják a kutatók. Számos tanulmányban mutattak már ki összefüggést a vörös, de akár a baromfihús fogyasztása és a 2-es számú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. Egy új kutatás eredményeként most arra is rávilágítottak, mivel és hányszor érdemes kiváltani a húsfogyasztást egészségünk érdekében.

A túlzott mértékű húsfogyasztás összefüggésben áll a cukorbetegséggel, állítják régóta a kutatók. Tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy a fél adagnál magasabb napi vöröshús-bevitel már négy éven belül is 30%-kal növelte a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Egy 5 éven keresztül, 63 247 résztvevő bevonásával készült szingapúri vizsgálat pedig, a 45 és 74 év közötti alanyokon kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű, rendszeresen fogyasztott vörös hús 23%-kal, a baromfihús 15%-kal emelte a 2-es számú cukorbetegség kockázatát.

A CNN Health oldalán most megjelent friss tanulmány szerzői 216 695 ember bevonásával ismét bizonyították, a világszerte 462 millió embert érintő 2-es számú cukorbetegség és a rendszeres vöröshús-fogyasztás közötti kapcsolatot. 

A kutatók nagyszabású vizsgálatuk során most arra is rájöttek, hogy ha heti két adag vörös húsból az egyiket 

diófélékre vagy hüvelyesekre cserélik a fogyasztók, azzal 30%-kal csökkenteni tudják a cukorbetegség megjelenésének rizikóját, míg a megfelelő tejtermékkel történő helyettesítése 22%-kal kisebb teret enged a kór létrejöttének.

Több diófélét és hüvelyest javasolnak a kutatók hús helyett a cukorbetegség elkerülése érdekében
Több diófélét és hüvelyest javasolnak a kutatók hús helyett a cukorbetegség elkerülése érdekébenLa Bicicleta Vermella / Getty Images Hungary

Xiao Gu, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozástudományi kutatója arra hívta fel a figyelmet, az eredmények kapcsán újra, hogy a cukorbetegég nemcsak önmagában súlyos elváltozás, de a szív- és érrendszeri-, a vesebetegségek, a rák és a demencia egyik fő okaként is kerülendő kockázat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek