A túlzott mértékű húsfogyasztás összefüggésben áll a cukorbetegséggel, állítják régóta a kutatók. Tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy a fél adagnál magasabb napi vöröshús-bevitel már négy éven belül is 30%-kal növelte a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Egy 5 éven keresztül, 63 247 résztvevő bevonásával készült szingapúri vizsgálat pedig, a 45 és 74 év közötti alanyokon kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű, rendszeresen fogyasztott vörös hús 23%-kal, a baromfihús 15%-kal emelte a 2-es számú cukorbetegség kockázatát.
A CNN Health oldalán most megjelent friss tanulmány szerzői 216 695 ember bevonásával ismét bizonyították, a világszerte 462 millió embert érintő 2-es számú cukorbetegség és a rendszeres vöröshús-fogyasztás közötti kapcsolatot.
A kutatók nagyszabású vizsgálatuk során most arra is rájöttek, hogy ha heti két adag vörös húsból az egyiket
diófélékre vagy hüvelyesekre cserélik a fogyasztók, azzal 30%-kal csökkenteni tudják a cukorbetegség megjelenésének rizikóját, míg a megfelelő tejtermékkel történő helyettesítése 22%-kal kisebb teret enged a kór létrejöttének.
Xiao Gu, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola táplálkozástudományi kutatója arra hívta fel a figyelmet, az eredmények kapcsán újra, hogy a cukorbetegég nemcsak önmagában súlyos elváltozás, de a szív- és érrendszeri-, a vesebetegségek, a rák és a demencia egyik fő okaként is kerülendő kockázat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés