Ezekben a nagymamáinktól örökölt hosszúkás formákban éppen olyan klasszul megsülnek a sütőporos kenyerek, mint egy gyors kakaós kevert tészta, gyümölcsös finomságok, vagy épp a cukkini- vagy banánkenyér. Mivel a tészta magasabb, többi idő kell, hogy átsüljön, ezért érdemes kisebb hőmérsékleten, ha szükséges, lefedve készíteni benne a finomságokat.
Na de mi is a probléma?
Ha téged nem igazán zavar, hogyan néznek ki a sütik, mennyire szabályosan repednek el például, akkor semmi gond. De ha szeretnél nemcsak ízben, de látványra is profi tésztákat összedobni, akkor érdekes lehet számodra ez a módszer.
Kicsit olyan ez a trükk, hogy amíg nem tudtunk róla, a fenének sem volt baja a kevert tészták tetejével, de amint elolvastuk, már esély sincs arra, hogy másképp csináljuk, csakis a SZABÁLY szerint.
A TheKitchn oldalán teszik fel a hobbiszakácsok számára izzasztó kérdést: hogyan érheted el, hogy a hosszú formában sült kevert sütemény és kenyér tökéletesen hasadjon középen?
Sehogy – mondja a hobbiséf. Amint a formába került a tészta, már nem nagyon segít csak az ima, ha arról van szó, hogy ne repedezzen összevissza.
Valójában van azért egy jó kis trükk a gyönyörű forma eléréséhez. A módszer lényege mindössze annyi, hogy miután a formába öntötted a kevert tésztádat, egy kést (vagy bármilyen hosszúkás, egyenes eszközt) márts olvasztott vajba és óvatosan nyomd a tészta közepébe. Ekkor egy szinte láthatatlan vágás keletkezik, aminek mentén a vajnak köszönhetően az előre megjelölt csík mentén haladva fog elrepedni a tésztád, nem pedig összevissza, ahogy éppen jólesik neki.
Vizuális típusú olvasónk számára videón is látható a lájfhekk:
Naná, hogy innentől kezdve így csináljuk!