Ezzel a gyors trükkel lesz gyönyörű minden hosszúkás formában sült kenyér és sütemény

Olvasási idő kb. 2 perc

Az igazán profik arra is adnak, hogyan néz ki az étel, amit elkészítenek, mi pedig azért vagyunk, hogy gyors és egyszerű trükköket szolgáltassunk. E kettő közös nevezőjeként született meg ez a nagyjából három másodperces módszer, ami azt ígéri, hogy a hosszúkás formában sült édes és sós finomságaid teljesen Instagram-kompatibilisek (azaz gyönyörűek) lesznek ezek után.

Ezekben a nagymamáinktól örökölt hosszúkás formákban éppen olyan klasszul megsülnek a sütőporos kenyerek, mint egy gyors kakaós kevert tészta, gyümölcsös finomságok, vagy épp a cukkini- vagy banánkenyér. Mivel a tészta magasabb, többi idő kell, hogy átsüljön, ezért érdemes kisebb hőmérsékleten, ha szükséges, lefedve készíteni benne a finomságokat. 

Na de mi is a probléma?

Ha téged nem igazán zavar, hogyan néznek ki a sütik, mennyire szabályosan repednek el például, akkor semmi gond. De ha szeretnél nemcsak ízben, de látványra is profi tésztákat összedobni, akkor érdekes lehet számodra ez a módszer. 

Kicsit olyan ez a trükk, hogy amíg nem tudtunk róla, a fenének sem volt baja a kevert tészták tetejével, de amint elolvastuk, már esély sincs arra, hogy másképp csináljuk, csakis a SZABÁLY szerint. 

Van egy jó trükk, megmutatjuk.
Van egy jó trükk, megmutatjuk.mtreasure / Getty Images Hungary

A TheKitchn oldalán teszik fel a hobbiszakácsok számára izzasztó kérdést: hogyan érheted el, hogy a hosszú formában sült kevert sütemény és kenyér tökéletesen hasadjon középen?

Sehogy – mondja a hobbiséf. Amint a formába került a tészta, már nem nagyon segít csak az ima, ha arról van szó, hogy ne repedezzen összevissza. 

Valójában van azért egy jó kis trükk a gyönyörű forma eléréséhez. A módszer lényege mindössze annyi, hogy miután a formába öntötted a kevert tésztádat, egy kést (vagy bármilyen hosszúkás, egyenes eszközt) márts olvasztott vajba és óvatosan nyomd a tészta közepébe. Ekkor egy szinte láthatatlan vágás keletkezik, aminek mentén a vajnak köszönhetően az előre megjelölt csík mentén haladva fog elrepedni a tésztád, nem pedig összevissza, ahogy éppen jólesik neki. 

Vizuális típusú olvasónk számára videón is látható a lájfhekk:

Naná, hogy innentől kezdve így csináljuk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek