A legnagyobb bakik, amit a ritkán látott hóban elkövetünk: így ne ragadj a sárban

GettyImages-1205607703
Olvasási idő kb. 5 perc

Idén már kaptunk ízelítőt abból, milyen az, amikor végre leesik egy kis hó: a várva várt havazás hatására mindenki megindult a hegyekbe, és ott szabadon bénázott első lelkesedésében.

Mátra, Börzsöny, Pilis: a múlt hétvégén ezeket a területeket vette célba rengeteg ember, zömében kisebb és nagyobb gyerekes családok. Érthető, hiszen nagyon sokat kellett várnunk arra, hogy végre jöjjön egy kis hó, és kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy külföldre vigyék a családot a Tátra vagy az Alpok fehér csúcsait szemlélni. A legtöbbeknek úgy tűnt, most végre van egy kis esély arra, hogy a fehér csodával találkozzon a család, ráadásul az időzítés is szerencsésnek tűnt.

A havazásban volt, akinek jobb lett volna otthon maradni

De azért történtek hibák is, ahogyan azt megtapasztaltam a hétvégén. Mi például csak a popsitepsiket felejtettük otthon, de szerencsére ezt meg tudtuk oldani, másoknak viszont ennél komolyabb problémái akadtak.

Kezdjük a sort azzal a böhöm hibrid SUV-val, amelynek sofőrje jónak látta, hogy

Dobogókő irányába nyári gumijain induljon el.

Abba nem is mennénk bele e helyen, milyen veszélyes januárban már csak a hőmérséklet miatt is nyári gumikkal közlekedni, de mindezen túl sikerült még egy mesteri húzást is bemutatni: a főútról letérve a havon próbált leparkolni emberünk, miközben a hőmérséklet nulla fok körül, egy kicsit fölötte volt, azaz olvadt. Innentől kezdve már mindenki sejtheti, hogy a szánkózók annak lehettek szemtanúi, ahogyan a jobb sorsra érdemes városi terepjáró nekiáll elásni magát a saras hólében. Három férfi tolta egy parkolóhelyre, hogy onnan hogyan jut ki, azt ki tudja. A helyzet megoldása: nyári gumival maradj otthon, olvadó hóra pedig ne hajts rá, az isten szerelmére! Nem véletlenül nem tette ezt senki más sem.

Nekik alkalmas az öltözetük a hóban való kirándulásra, de a múlt hétvégi havazás idején ez nem volt igaz mindenkire, aki a hegyekbe indult
Nekik alkalmas az öltözetük a hóban való kirándulásra, de a múlt hétvégi havazás idején ez nem volt igaz mindenkire, aki a hegyekbe indultXavier Lorenzo / Getty Images Hungary

A hó felkészültséget kíván meg

A nem megfelelő gumiválasztás mellett az egészen érthetetlen ruhaválasztás szempontjai is felvillantak az első havas hétvégén.

A bokavillantó sportzokni és edzőcipő kombó ugyanúgy jelen volt, mint a vízállóságáról jól ismert, szánkózáshoz ideális viseletet jelentő mackónadrág.

(Vicceltem, melegítőben nem túl előrelátó dolog szánkóra ülni.) Az alkalmatlan, csúszós cipők garmadája vékony dzsekikkel párosult – de szerencsére a legtöbb gyereken legalább hótaposó és overall vagy síruházat volt. Ha az ember hóba indul, nem túl előrelátó vékony, nem vízálló ruházatot ölteni: ráadásul ha számára ismeretlen terepre megy, ahol nincs is akkora forgalom, dupla felelőtlenség bokavillantós sneakerben és városi dzsekiben kirándulni.

A meleg aláöltözet – akár funkcionális, akár csak az otthoni darabokból összeválogatott –, a meleg zokni, a vízálló bakancs, a sínadrág, a vastag pulóver, a jó kesztyű mind fontosak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Impregnálni is érdemes havas kirándulás előtt a lábbeliket, és segít, ha színes a ruházatunk, amellyel jól kitűnünk az erdőben is környezetünkből.

A felelőtlenség veszélyes lehet

És ez még mindig nem minden. Hétvégén több, magaslatra vezető autóutat lezártak – érthető módon, óriási dugó alakult ki ugyanis ezeken a területeken. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy oké bárhol az út mentén leparkolni, azzal sem törődve, hogy a kocsisor el tud-e majd haladni mellettünk,

azt pedig végképp nem jelenti, hogy mint hétfőn reggel a suli előtt, meg lehet állni a kocsisorban, hogy kiszállhasson a gyerek, aki már izgatott a hó miatt.

A parkoló autóktól nehézkesen haladó kocsisor mellett havazó gyerek hajmeresztő és nagyon balesetveszélyes látvány, de ebben is volt részem a hétvégén, valamiért az őt kísérő, az autóból egy szál pulóverben kipattanó felnőtt előtte haladt, és eszébe sem jutott szólni neki, hogy távolodjon el a kocsisortól.

Szánkózni is csak ésszel kellene
Szánkózni is csak ésszel kelleneStephen Lux / Getty Images Hungary

Van etikettje még a szánkózásnak is

Veszélye a felelőtlen viselkedésnek máshol is lehet. Már a Normafa frissen hóágyúkkal felszerelt szánkópályáján is megtapasztaltam, hogy abszolút nem alapvetés sokak számára az, hogy csúszás után a pálya szélén húzzuk fel a szánkót.

Ez pedig veszélyes: a fentről csúszók beleszáguldhatnak a felfelé baktatókba.

Még jobb, amikor azért áll meg a pálya közepén egy család, hogy a szánkóba ültetett egyévesről készítsen pár szuper fotót nagyinak az albumba.

Persze a gyerekekkel sem egyszerű: nekem is folyton azt kell hajtogatnom, hogy ha leesik a szánkóról, azonnal fel kell pattanni, nem fekhet a havon, hanem irány a pálya széle, és ott felfelé. Fárasztó? Naná, de ettől még ezeregyedszer is ezt kell hajtogatni. És akkor arról még nem is beszéltem, milyen hajmeresztő pillanatokat okoz nekem, amikor az erdei, havas sétányon pár méterrel elém kerülő gyerek után kell ordibálni, hogy bicikli, mert valaki épp a hóban downhillezik. (Igen, tudom, hogy az erdőben csendben maradunk, de azt is tudom, hogy mi lesz a 15 kilóssal, ha egy mountain bike útjába áll.)

Egy szó, mint száz: egy havas hegyi kirándulásra fel kell készülni, és nemcsak élelemmel megrakott zsákkal, de ruházattal, a viselkedési szabályok megbeszélésével és megfelelően felszerelt autóval. Másképp a havas élmény egészen eltérhet attól, amilyennek terveztük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek