Halál a hegyekben: ezek a trükkök mentenek meg attól, hogy te is otthagyd a fogad

GettyImages-1270576449

A magyarok egyik kedvenc kirándulóterepén, a Magas-Tátrában minden évben többen életüket vesztik, de a halál más hegyeken is utolérheti a felkészületlen kirándulókat. Hajlamosak vagyunk azt hinni, profi hegymászókra leselkedik csak a veszély – pedig meggondolatlanul bárkit utolérhet.

Ha nem vagy gyakorlott kiránduló, azért, ha pedig gyakran indulsz a magasba, akkor azért érdemes megismerni a norvég hegyi szabályrendszert, amely segít felismerni azt, mit ronthatsz el a hegyen – vagy akár már felkészülés közben. Ha ezeket a norvég tippeket betartod, minimalizáltad annak az esélyét, hogy a magasban baleset érjen.

Tervezd meg az utat a hegyre, és oszd meg azt másokkal is

Az útitervet a kiránduláson részt vevők lehetőségeinek ismeretében alakítsd ki, és mindig legyenek alternatívák is! Vedd figyelembe az aktuális terepviszonyok mellett az időjárást, és

bizonyosodj meg arról is, hogy minden kirándulónak megvannak a képességei arra, hogy azt végigjárja.

Beszéljetek meg olyan találkozási pontokat, ahol biztosan egymásra találtok abban az esetben is, ha valaki eltévedne – és nem lenne térerő.

A látvány gyönyörű, de felkészületlenül akár a halál is várhat a hegyen
A látvány gyönyörű, de felkészületlenül akár a halál is várhat a hegyenNurPhoto / Getty Images Hungary

Légy kész a változtatásra!

A körülmények változhatnak – ezt el kell fogadnod és tiszteletben kell tartanod, ezért az időjárást is figyeld. Ha nem egyedül indulsz útnak, az általában biztonságosabb, viszont csak azért ne vállalj túl hosszú túrát, hogy másokkal együtt kirándulhass.

Figyeld az időjárást és az esetleges lavinaveszélyt

Az időjárást, illetve havas terep esetén a lavinaveszélyeket közlő előrejelzés minden kirándulás esetén figyelni kell.

Állj készen a rossz időre – még rövid kirándulás esetén is

Öltözz fel megfelelően, és azt se feledd, hogy egy hegyen nagyon hamar megváltozhat az időjárás. Mindig több enni- és innivalót vigyél magaddal, mint amennyi az adott túrához épp szükséges!

A szükséges felszerelés mindig legyen veled: ez dönthet élet és halál közt

Az elsősegélycsomagot és egy fejlámpát semmiképp ne feledd otthon, és az is jó ebben az időszakban, ha hálózsákot vagy melegen tartó fóliát is beteszel a hátizsákodba. 

A mobiltelefonok néha fals biztonságérzetet adnak: jó, ha veled van, de vannak olyan magyar erdők is, amelyek nincsenek lefedve a hazai szolgáltatók által,

magas hegyeken pedig egyértelműen esélyes, hogy nem lesz térerőd.

Ha többen vagytok, az nagyobb biztonságot ad
Ha többen vagytok, az nagyobb biztonságot adAscentXmedia / Getty Images Hungary

A hóval és a jéggel vigyázni kell

Nemcsak megfelelő ruházatra és lábbelire lesz szükséged ezeken a terepeken, hanem nagy odafigyelésre is. Ha havas hegyen kirándulsz, a lavinák kialakulásával kapcsolatos ismeretek megszerzése és az azok ellen való védekezés módja fontos tudást jelent, ezt mindenképp szerezd meg.

Vigyél térképet és iránytűt

Ahogy említettük, a mobiltelefon néha nem elég. Tanulj meg tájékozódni a térképen, és akkor is kövesd helyzetedet, ha kijelölt turistaútvonalat használsz.

Ne szégyelld, ha vissza kell fordulnod

Mindegy, milyen közel vagy az úti célodhoz, ha a körülmények már nem megfelelők, jobb visszafordulni. Már azelőtt érdemes meghozni egy ilyen döntést, hogy te vagy útitársaid túlzottan kifáradtatok volna – ezzel ugyanis a biztonságos visszatérést kockáztatjátok. Lesz még jobb alkalom elérni azt a célt, az egészség és a biztonság sokkal fontosabbak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra