Tényleg piros telefonon beszélt egymással az amerikai elnök és a szovjet pártfőtitkár a hidegháború idején?

Tények és tévhitek

GettyImages-161934053

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A hidegháborús filmek visszatérő motívuma a vészhelyzeti piros telefon, melynek egyik vége közvetlenül a Fehér Házba, a másik pedig a Kremlbe van bekötve, hogy egy atomháborúval fenyegető vészhelyzet esetén a két szuperhatalom vezetője közvetlenül és azonnal kapcsolatba léphessen egymással. De vajon tényleg létezett ilyen telefonvonal, vagy csupán az írók, filmesek kitalációja az egész?

Az atomháború megakadályozása volt a cél

A Moszkva–Washington forródrót valóban létezett a hidegháború idején, azonban nem olyan formában, mint ahogyan a fikciós művek elhitették a közönséggel. Egy közvetlen vészhelyzeti csatorna ötlete már az ’50-es évek második felében felmerült, amikor amerikai nemzetbiztonsági szakértők és politikatudósok javasolták annak felállítását az elnöknek; a neves politikai újságíró, Jess Gorkin még Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkárnak is felvetette az ötletet, amikor Hruscsov 1959-ben két hétre az Egyesült Államokba látogatott.

Az amerikai fél által használt távíró-berendezés
Az amerikai fél által használt távíró-berendezésWikimedia Commons

Az ötlet megvalósítását végül az 1962. októberi kubai rakétaválság hatására vették napirendre, amikor gyors döntések sorozatán múlt, hogy végül nem tört ki a harmadik világháború. A Kennedy-kormány belátta, elengedhetetlen az azonnali, zavartalan összeköttetés a szovjet féllel, nehogy egy véletlen félreértés vagy információhiány katasztrófához vezessen. A forródrótot − amely a kölcsönös megállapodás szerint kizárólag vészhelyzeti kommunikációra használható, általános üzenetküldésre nem − 1963. augusztus 30-án helyezték üzembe, ekkor küldték az első (próba)üzenetet is, amely egy mondatból („a fürge barna róka átugorja a lusta kutyát”) és egy számsorból állt.

A forródrót első éles használatára négy évvel később, a hatnapos arab–izraeli konfliktus idején került sor, amikor Lyndon Johnson amerikai elnök megüzente Alekszej Koszigin szovjet kormányfőnek, hogy a szituáció miatt légierő állomásoztatását fontolgatja a mediterrán térségben.

Forródrót igen, piros telefonok nem léteztek

A forródrót azonban a valóságban egyáltalán nem hasonlított a filmekben ábrázolt piros telefonokra, melyek közvetlenül az Ovális Irodában, illetve a szovjet pártfőtitkár irodájában csengtek. A vészhelyzeti üzenetküldést két, egymással összeköttetésben lévő távírógéppel oldották meg, melyek a Pentagon épületébe, illetve a Kremlbe voltak bekötve. Az amerikai elnök az irodájából egy titkosított telefonvonalon felhívta a Pentagont, lediktálta az üzenetet, majd az ottani kódoló munkatársak begépelték azt a távíróba, és (szintén egy titkos csatornán át) továbbították Moszkva felé.

Henry Fonda az amerikai elnök szerepében a Bombabiztos című filmben
Henry Fonda az amerikai elnök szerepében a Bombabiztos című filmbenColumbia Pictures / Getty Images Hungary

Az elektronikus jellé alakított üzenet Washingtonból először az Atlanti-óceánon át Londonba továbbítódott, onnét Koppenhágán, Stockholmon és Helsinkin keresztül érkezett meg Moszkvába (és ugyanezt az utat tette meg visszafelé is). A vészhelyzeti üzenetküldés lehetősége az év bármely napján, a nap 24 órájában a két fél rendelkezésére állt, az üzenet maga pedig néhány perc alatt eljutott az egyik végpontból a másikba. Az 1970-es évektől a hagyományos elektronikus üzenetküldést műholdas jeltovábbítással egészítették ki, a ’80-as években a Reagan-kormány javaslatára a távírókat faxberendezések váltották fel, 2008 óta pedig már titkosított e-mail biztosítja a zavartalan összeköttetést.

A sohasem létezett piros telefonok valójában két, ugyanabban az évben, 1964-ben bemutatott hidegháborús filmnek köszönhetően vonultak be a köztudatba. Sidney Lumet Bombabiztos című thrillerje és Stanley Kubrick fekete humorral bőségesen megpakolt szatírája, a Dr. Strangelove egyaránt egy kommunikációs hiba következtében kirobbanó nukleáris krízis történetét mesélik el, és mindkét (egyébként fekete-fehér) filmben fontos szerepet kapnak a két szuperhatalom vezetőinek azonnali beszédváltását lehetővé tevő vészhelyzeti telefonkészülékek.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra