Ez a titkos atombunker visszavisz a hidegháborús időkbe, most meg lehet tekinteni

GettyImages-824196924

Egy szigorúan titkos atombunkert nyitottak meg idén a nagyközönség előtt Dániában. A nukleáris támadásnak ellenálló épület ma lenyűgöző föld alatti múzeumként üzemel, a hidegháborús paranoia mementójaként. Reméljük, meg is marad csupán annak…

Az utóbbi években sok minden megkérdőjeleződött bennünk. A biztonságot mint olyat biztosan átértékeltük, s már nemcsak vírusbiztos helyeket keresgélünk a neten, de egy esetleges atomtámadást is túl kéne élnünk valahogy. Erre a legalkalmasabb helyek azok a régről megmaradt bunkerek lehetnek, amelyek közül sok a mai napig is használható szükség esetén. Ez a mostani kivétel: a dániai bunkert megnyitották a nagyközönség előtt.

Már maga a hely is különleges: Jylland Dánia egyetlen része, amely nem sziget. Kis része Németországhoz tartozik, de nagyrészt Dánia tulajdonában van. Felszíne viszonylag sík, mondhatnánk, hogy azonkívül, hogy elválasztja az Északi-tengert a Balti-tengertől, nincs benne semmi érdekes. Mekkorát tévednénk! A Koppenhágától 400 kilométerre található The Cold War Museum REGAN Vest hatalmas bunkerkomplexuma mindenképpen látogatásra érdemessé teszi. 

A bunker a hidegháború elfajulásakor fő rejtekhelyként működött volna

A bunker a 1960-as években, a hidegháborús feszültségek tetőfokán, titokban épült. Az 1949 óta NATO-tagországot két tényező tette elővigyázatossá: Dánia fekvése a Balti-tenger torkolatánál stratégiailag, katonai értelemben is fontos volt (egyébként ma is az). Ha ehhez hozzávesszük a vasfüggönyhöz való közelséget, máris megértjük, miért készült fel az ország a legrosszabbra is. A REGAN Vest építése 1963-ban kezdődött, és öt évvel később fejeződött be. A tervek szerint ide evakuálták volna a dán kormányt, sőt a királynőt is, ha atomháború tör ki. 

Be lehet menni, de nem akárhogy

A terv az volt, hogy az országot ebből a 60 méterrel a föld alatt fekvő menedékházból irányítsák, így a létezését is titokban kellett tartani. Ez sikerült is, olyan szinten, hogy a komplexum létezésére csak 2012-ben derült fény. Maga a bunker készenlétben volt egészen 2003-ig, amikor végül kivonták a forgalomból. Évekig tartó előkészületek után 2023 februárjában nyílt meg először múzeumként a nagyközönség előtt. Évente csak ötvenezer látogatót engednek be, és a belépés 10 fős kis csoportokra korlátozódik. A vezetett túra 90 percig tart, és csak a labirintusszerű bunkerrendszer 2 kilométerét fedi le. De már ez is egy elképesztő időutazást jelent a hidegháborús időszakba, amikor még a mostaninál is erősebb volt az atomháborútól való félelem.

Azért autópályát nem építettek hozzá

A toronymagasan elnyúló fák alkotta erdők között vezető ösvényen lehet a bunkerhez jutni. Annak idején még fegyveres őrök védték minden kirándulótól, most viszont bárki veszély nélkül odamehet. A bejárat viharvert betonkerete nem sokat ígér, moha és nedvesség borítja, s annyira jellegtelen, hogy utána valódi meglepetésként hat a bunker belseje. Az ívelt és bordás falakat úgy tervezték, hogy nukleáris robbanás esetén csökkentsék a lökéshullámok erejét. A légmentesen záró, nehéz ajtók, a dízelgenerátorokat rejtő gépház elég nyomasztóan hatnak, de szükség volt rájuk: a bunker vészhelyzet esetén 10 napra elegendő áramot és újrahasznosított levegőt biztosít, vízből és tartós élelemből külön készleteket halmoztak fel benne. A szakértők szerint az egész olyan, mint egy tengeralattjáró, csak a hegybe ékelve.

A bunker párja még üzemel

Szerencsére nem volt szükség a bunker használatára, így egyfajta időkapszulává öregedett. Az eredeti állapotukban meghagyott irodák, a régimódi berendezések, telefonok, írógépek, rádiók, Skandinávia és a Szovjetunió katonai térképei visszavisznek a hatvanas évekbe, amikor az 5500 négyzetméteres, több mint 230 helyiséggel rendelkező, 350 ember befogadására képes bunkert megépítették. Helyet kaptak volna a legmagasabb rangú vezetők mellett miniszterek és köztisztviselők is, akik a karcsúsított adminisztrációt működtették volna. Ágyakat, irodákat biztosítottak az egészségügyi személyzetnek, több újságírónak és egy papnak is. A hidegháború idején Dánia annyira tartott egy újabb háború kitörésétől, hogy az óvodák pincéitől a katonai erődökig összesen 14 000 hidegháborús óvóhelyet építettek. Köztük egy ehhez nagyon hasonló másik bunkerkomplexumot, Regan Østöt, amiről azért nem tudhatunk többet, mert még mindig működik, és a legmagasabb szintű titoktartási szabályok vonatkoznak rá. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra