Máig vitatott a II. világháború végének legnagyobb hatású fotója

GettyImages-3242214

A második világháború európai végének egyik legnagyobb hatású fotója egy alig kamaszkorba lépett, egyenruhás német katonafiút ábrázol, aki keservesen zokog, mert rájött, országa elveszítette a harcot. A fénykép világszerte híressé lett, a rajta szereplő fiú, Hans-Georg Henke és a képet készítő amerikai fotóriporter, John Florea azonban egészen másképp emlékeztek annak készítési körülményeire.

14 évesen került a légelhárításhoz

Hans-Georg Henke édesapját még a háború előtt, 1938-ban elveszítette, 1944-ben pedig édesanyja is meghalt, ezután az árván maradt, akkor tizennégy éves fiú úgy döntött, önként beáll a német légierő, a Luftwaffe kötelekébe, hogy el tudja tartani magát. Henkét a légelhárításhoz osztották be, vagyis az ellenséges bombázók lelövését kapta feladatul, melyhez egy Flak 36 88 mm-es légvédelmi ágyú volt a segítségére. A háború utolsó hónapjaiban − legalábbis Henke elmondása szerint − a fiú egységét az Odera partján fekvő Stettinbe (ma Lengyelország része, Szczeczin) vezényelték, hogy megakadályozzák a légi csapásokat.

A síró katonafiú, Hans-Georg Henke − John Florea felvétele
A síró katonafiú, Hans-Georg Henke − John Florea felvételeJohn Florea / Getty Images Hungary

A szovjet alakulatok előrenyomulása azonban meghiúsította a parancs teljesítését, a német egységek kénytelenek voltak Rostockig visszahúzódni. A várost végül elfoglalták a szovjetek, ekkor készült a híres felvétel Henkéről, aki − mint mesélte − azért fakadt sírva, mert ráébredt, a Harmadik Birodalom elvesztette a háborút, a világ, amit addig ismert, és a rezsim, melynek feltétlen imádatát gyerekkorától kezdve beléje nevelték, örökre elpusztult. A könnyekre fakadásban elkeseredett lelkiállapota mellett a fizikai megterhelés is közrejátszott, visszaemlékezése szerint napok óta nem evett, egyenruháját elnyűtte, és a lábán cipő helyett összetekert rongyokat viselt.

A híressé vált felvétel készítője, John Florea amerikai haditudósító-fotóriporter azonban teljesen máshogy emlékezett vissza a körülményekre. Florea elbeszélésében már a helyszín sem azonos: szerinte a fénykép nem Rostockban, hanem a várostól több mint 600 kilométerrel délnyugatabbra, a Hessen tartománybeli Hüttenberg faluban készült. Henke egysége itt állomásozott, és a környéket nem a Vörös Hadsereg, hanem az amerikaiak foglalták el. A könnyek nem a háborús vereség okozta elkeseredés, hanem a bombázások okozta lövedéki sokk hatására törtek elő a fiúból, mely a poszttraumás stressz egyik specifikus változata.

Miért hazudott a képen szereplő fiú?

Florea egy másik felvétele Henkéről
Florea egy másik felvétele HenkérőlJohn Florea / Getty Images Hungary

A fiú a 9. számú amerikai hadsereg hadifoglya lett, akik rövidesen hazaküldték őt a Brandenburg tartománybeli Finsterwaldéba. A későbbi kutatások Florea változatát igazolták: a Henkéről készült fényképeken látható helyszínek egyértelműen beazonosíthatók Hüttenberg falu egyes utcáival. A fiú állítása, miszerint a lábán rongyokat viselt, szintén hamisnak bizonyult, az egyik fotón ugyanis jól látható, hogy csizmában volt. Mindennek dacára az 1997-ben, 67 évesen elhunyt Henke egész hátralévő életében a saját változatának igaza mellett kardoskodott.

De vajon szándékos hazugságról, esetleg a sokk okozta téves visszaemlékezésről lehetett szó? Az igazság valószínűleg sohasem derül ki, ugyanakkor létezik egy valószínűsíthető indok. Finsterwalde a háború után a szovjet megszállási övezet, majd a Német Demokratikus Köztársaság része lett, Henke életének nagy részét az NDK-ban élte le, ahol politikai szempontból biztonságosabbnak tűnt a történet, miszerint a szovjetek és nem az amerikaiak előtt tette le a fegyvert.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra