Itt szedhetsz friss gyümölcsöt kedvező áron, ha nincs kerted

GettyImages-104738247
Vermes Nikolett

A jó étel, a jó közérzet, sőt egy jó nap alapja lehet a vitaminokban gazdag gyümölcs. Minél természetesebb módon termett egy barack, dinnye, cseresznye vagy eper, annál jobb a tápértéke. Ezért érdemes magunknak szüretelni az idénygyümölcsöket. Már nem jelent kifogást, ha nincs kerted!

A Szedd Magad Akció kereti között a nagyvárosban élő családoknak sem kell lemondani a szüret élményéről. A projekt célja, hogy bemutassa azokat a kerteket, ahol mindenki kedvére válogathat a friss termések között. 

Szedd és edd

Ez is lehetne a hívószó, hogy az emberek kipróbálják, milyen, ha saját maguk által szüretelt gyümölcsöt esznek. Ugyan már a multik is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy friss terméseket kínáljanak, nem beszélve a piacon értékesített termésekről. Ezek a termékek is egészségesek, és jó esetben mind napon termett, viszont a piaci verseny a termelőket is ügyes-bajos trükkökre kényszeríti, és a multikban fényesen sorakozó almák sem így teremtek, sokkal inkább a viasz miatt olyan mutatósak. Persze ettől még egészségesek, de nem jobb olyan gyümölcsöt enni, ami biztosan a napon termett, amit legfeljebb a májusi eső permetezett, és amit magunknak választhatunk ki, egyenesen a tőről? A Szedd Magad Akció őstermelői szerint ez a legjobb módja annak, hogy a városi embereknek se kelljen lemondani a biztonságos forrásból származó, érett, egészséges gyümölcsökről, ezért összefogtak, és meghirdették, hogy bárki elmehet a farmjukra, ha zamatos termésekre vágyik.

Az üzletekben kapható gyümölcsöket vegyszerekkel teszik mutatóssá
Az üzletekben kapható gyümölcsöket vegyszerekkel teszik mutatóssáGettyImages

Az ország cseresznyéskertje 

A lista hosszú, idén nyáron minden vármegyéből jelentkeztek gazdák, hogy felajánlják saját gyümölcsösüket. Számos vármegyében egyszerre több kertet is kínálnak mint opcionális szüretelőhely. Az idénygyümölcsre éhező városiaknak nincs más dolguk, mint megkeresni a közelben lévő telket, fogni egy nagy kosarat és elutazni a birtokra, leszüretelni a cseresznyét, málnát, barackot, vagy ami éppen terem, kifizetni a kosár árát, és rövidesen már saját otthonukban legálisan élvezhetik azt a finomságot, amit más kertjében szedtek. A program 40 éve működik, csupán az elmúlt időszakban lett népszerű, hiszen egyre kevesebben művelnek saját kertet. Mert amikor a nagyi sem tud egy tál cseresznyét adni, akkor a családok elindulnak, hogy szerezzenek maguknak. Éppen ezért sokan hétvégi családi eseményként tekintenek rá, de olyan is előfordult, hogy egyesek randevúnak szánták. 

Virág más kertjéből

A program a nyár múlásával, őszre is meghirdeti azokat a területeket, ahol körte, alma és szőlő terem. Míg az év többi részében – jellemzően márciustól májusig – virágszedő akciókat szerveznek, ugyanazon az elven, mint a gyümölcsszedés. Az akcióban részt vevő termelők vármegyék szerinti listája a https://szeddlemagad.hu/szedd-magad-akciok/ oldalon mindenki számára elérhető. A kosár ára területenként változó, de minden esetben elmondható, hogy a piaci ár alatt van. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra