200 ezres tömeg csápolt a Hősök terén a világűr meghódítójának, Gagarinnak

Fénnyel írt retró

fortepan 142782

1961. április 12-én Jurij Alekszejevics Gagarin őrnagy első emberként jutott el a világűrbe, ezzel egy csapásra a Szovjetunió globális szupersztárja lett: a jóképű, mosolygós űrhajóssal mindenki találkozni szeretett volna, köztük mi, magyarok is. A nagy eseményre alig több mint négy hónapot kellett várni: a világűr meghódítóját augusztusban több százezres fellelkesült tömeg fogadta Budapesten és az ország más pontjain is.

Augusztus 20. alkalmából érkezett Magyarországra az űrhajós sztár

Gagarin diadalútja kiváló propagandalehetőséget biztosított a Szovjetunió számára, hiszen az elsőként világűrbe lépett repülőtiszt egy személyben testesítette meg a szuperhatalom vélt technológiai fölényét és a „szocialista embertípus” győzelmét. A Vosztok–1 utasa igazi propaganda-szuperfegyver lett, aki a következő hónapokban világ körüli utazásra, ún. béketurnéra indult, melynek során a keleti blokk országaiba és Nyugatra is eljutott, államfőkkel és filmsztárokkal találkozott, ugyanolyan hatalmas, örömittas tömegek köszöntötték Londonban, mint Havannában.

Természetesen a kádári olvadás korai éveit élő Magyarország sem akart kimaradni a sorból, az MSZMP Központi Bizottsága – akik jól tudták, a népnek „kenyérre és cirkuszra” van szüksége, hogy jól érezze magát – júliusban háromnapos, szándékosan az alkotmány és az új kenyér ünnepére, augusztus 20-ára időzített látogatásra invitálta a világsztár űrhajóst hazánkba. A szovjet vezetés örömmel beleegyezett Gagarin magyarországi útjába, a hazai pártbizottság pedig hosszas tanakodás után egy viszonylag könnyű programot állított össze az illusztris vendég részére.

Gagarin felesége, Valentyina Ivanovna és öt hónapos kislánya, Galina társaságában augusztus 19-én, szombaton reggel 9 óra 40 perckor érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre, ahol mintegy 25 ezres tömeg várta lelkesen, hogy kilépjen az IL 14-es különrepülő ajtaján. A korabeli újságok szerint már reggel 7 körül megkezdődött a budapesti tömegek „kivándorlása” a repülőtérre, a Ferihegyre vezető utakon végeláthatatlan sorok kígyóztak, teljesen elzárva a forgalmat. A repülőtér homlokzatán magyar és orosz felirat hirdette, hogy „Forró szeretettel üdvözöljük hazánkban Jurij Alekszejevics Gagarint, a világ első űrpilótáját, a Szovjetunió hősét”.

A villamosok tetején is álltak az emberek

A vendéget nagy számú és illusztris politikai küldöttség, többek között Fock Jenő, a központi bizottság titkára, Kállai Gyula, a minisztertanács első elnökhelyettese és Marosán György korábbi államminiszter fogadta a repülőtéren, utóbbi két elvtárs szívélyes elvtársi csókot is váltott Gagarinnal, akit ezt követően nyitott tetejű ZISZ típusú luxusautóban fuvaroztak a belvárosba. Gagarint és kíséretét mindenütt több tízezres tömegek várták a budapesti utcákon, melyeket már egy nappal korábban alaposan feldíszítettek az eseményre – sokan virágokat dobtak az autóra, mások lelkes kiabálással („Hurrá! Vivát! Éljen Gagarin!”) üdvözölték az űrhajós sztárt, aki szívélyes mosollyal integetett vissza.

Gagarin és felesége Ferihegyen integet a tömegnek
Gagarin és felesége Ferihegyen integet a tömegnekArcanum Digitális Tudománytár

A Népszabadság tudósítása szerint az emberek még a villamosok, autók tetejére is felkapaszkodtak, az üzletekből – melyek teljesen kiürültek – létrákat, sámlikat hoztak ki, hogy minél jobban láthassák Gagarint és kíséretét, míg mások lakásuk ablakából igyekeztek minél jobb kilátásban részesülni. Az űrhajóst a szállására vitték, majd első útja a parlamentbe vezetett, ahol délben hivatalos fogadásban részesítették az MSZMP KB tagjai, és Dobi István, az elnöki tanács elnöke a Magyar Népköztársaság Zászlórendjével tüntette ki – érdemes megjegyezni, hogy Kádár János nem volt jelen a látogatás idején, ugyanis éppen nyaralt, felesége azonban találkozott, sőt, táncolt is Gagarinnal.

Délután 16 óra 30-kor érkezett el a látogatás csúcspontja, a Hősök terére szervezett nagygyűlés, ahol Gagarin mintegy 200 ezres eksztatikus tömeg előtt mondott beszédet. Felszólalásában a szovjet asztronautika eredményeit méltatta és a világbéke fontosságáról beszélt, továbbá megköszönte a hihetetlen fogadtatást és a megbonthatatlan szovjet–magyar barátságot éljenezte, természetesen hatalmas tapsorkán kíséretében.

Vidéken is tombolt a Gagarin-mánia

Vasárnap Gagarin különvonattal vidékre látogatott, ahol megtekintette a szocialista haladás mintapéldáját, Sztálinvárost, továbbá Pécsett és Komlón is járt, Budapestre visszafelé pedig rövid időre megállt Sárbogárdon és Dombóváron; az esős időjárás ellenére mindenütt a fővárosihoz hasonló lelkes, ünneplő tömeg és a helyi pártbizottságok előkelőségei fogadták a szovjet hírességet. Sztálinváros főterén a Vosztok–1 hatalmas modellje magasodott az égbe, melyből egy lelkes ifjú úttörő integetett: a fiú, bizonyos Kugecz Jancsi férfias kézfogást váltott Gagarinnal, mire a kíséretben tartózkodó szovjet nagykövet, Vlagyimir Usztyinov megjegyezte, biztosan Jancsi lesz majd az első magyar űrhajós (a jóslat, mint ma már tudjuk, természetesen nem vált valóra).

Az űrhajós sztár autogramot ad egy lelkes rajongónak
Az űrhajós sztár autogramot ad egy lelkes rajongónakArcanum Digitális Tudománytár

A pécsi Széchenyi téren Gagarin a terv szerint összesen öt percet tartózkodott volna, az autogramért könyörgő, hatalmas tömeg azonban teljesen elárasztotta a helyszínt, és jócskán meghosszabbította a programot. „Azt hiszem, Gagarin őrnagy több autogramot adott már Magyarországon, mint ahány kilométert a világűrben utazott” – jegyezte meg Trautmann Rezső építésügyi miniszter. A legélelmesebb autogramkérő azonban Sárbogárd fiatal postása, Szabó József volt, aki a vasútállomáson a Hazafias Népfront községi bizottságának üdvözlő táviratát nyomta Gagarin kezébe, majd arra kérte az űrhajóst, írja alá az átvételi elismervényt.

Hétfőn, augusztus 21-én Gagarin részt vett egy sajtótájékoztatón a Szabadság sétahajón a Bem rakpartnál, majd a magyar fegyveres erők képviselőivel találkozott, mielőtt Ferihegyről családjával együtt hazarepült volna Moszkvába. A háromnapos látogatás az egész országot megmozgatta, a politikai vezetőket csakúgy, mint a sajtó képviselőit és az átlagembereket, még fél évvel később is a világűr meghódítójának magyarországi látogatásáról beszélt mindenki – amint az egyik napilap tudósítója megjegyezte, az „űrmosoly” hazánkat is meghódította.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra