Így lesznek a sötét konyhában is ragyogóan szépek a fűszernövények

A rozmaring például sokoldalú fűszer- és gyógynövény, ami remekül passzol csirkéhez, bárányhoz, disznóhúshoz. A kakukkfű érzékenynek tűnik, de valójában nem kell neki túl sok törődés. Az oregánó mediterrán növény, ami jól tűri a szárazságot, ezért akkor sem kell miatta fájjon a fejed, ha pár napig nem öntözöd meg. A mentát pedig elhasználhatod akár egy koktélhoz vagy jegesteához is, de illik a mártásokhoz, és a kuszkuszba vagdosva is finom. De vajon hogyan lesznek a legszebbek, ha a konyha nem épp a legvilágosabb? Már mutatjuk is.

Korábban is lelkendeztünk már arról, mennyire jó ötlet otthon fűszernövényeket tartani. Mennyivel finomabb a pizzák, saláták és levesek tetején a friss bazsalikom vagy rukkola, vagy bármi, ráadásul kevesebb kell belőlük frissen, mert jóval intenzívebb az aromájuk. Ha növényekkel veszed körül magad az otthonodban, abból több szempontból is profitálhatsz. Egyes fajok például légtisztító hatásúak, mások pedig gyógyhatásuk révén lehetnek a segítségedre. 

Görgetés után az is kiderül, mit kezdj velük akkor, ha a konyhád annyira sötét, mint egy vakond borospincéjének fényérzékenyek számára elkülönített hátsó része. 

A legfontosabb, hogy ne add fel, mert a tudomány már ott tart, hogy apró ledszalagos és kisebb lámpák formájában is kapható növényvilágítás, ami költséghatékonyan nevelget majd számunkra jó sok csilit, bazsalikomot, mentát és mindenféle finom fűszert és zöldséget. 

A legjobb, hogyha egy ilyet beszerzel, akár a konyha legsötétebb zugát is kiválaszthatod. Csak pakold oda a növényeket, állítsd be a lámpát, vagy ragaszd fel a ledszalagot, és túl sok dolgod a fénnyel nem lesz.

Ma már olcsón beszerezhető és nagyon hasznos.
Ma már olcsón beszerezhető és nagyon hasznos.Irene Puzankova / Getty Images Hungary

Ha az ember nagyon kiokosítaná magát a témában, jó, ha tudja, hogy fontos a megvilágítás erőssége. A fény mértékegysége a lux, és az egységnyi felületre jutó fényáramból (lumen) számoljuk ki. A legtöbb szobanövénynek 1200–5000 lux már elegendő, némely növénynek, mint az orchideáknak, ennél jóval több, 2000–50000 luxra van szüksége.

Ha természetes fénytől távol esik a sarok, akkor napi 10–15 órán át tartsuk bekapcsolva a lámpát, kiegészítő fényforrásként elegendő, ha csak pár órára kapcsolod be. A növényekhez minél közelebb helyezzük el, de azért 25-30 cm távolság legyen, nehogy a levelek megperzselődjenek – írja a fények elhelyezéséről a kertlap.hu

A növények megvilágítására leginkább a fluoreszcens lámpák alkalmasak. Az a legjobb bennük, hogy hőtermelésük csak 13–20 százalék. A levéldísznövények többsége szépen fejlődik, ha kék és vörös fényt kibocsátó izzókkal világítjuk meg őket.

A szakportál azt is hozzáfűzi, hogy a halogén izzók fényspektruma áll a legközelebb a napfényéhez, ezért a legjobb a természetes fehér és a nappali fehér csövek együttes alkalmazása. A növények fotoszintéziséhez szükséges hullámhossz: 440 és 660 nm. A növények fejlődéséhez, növekedéséhez vörös (660 nm) és távoli vörös (735 nm) fény kell, a levélképződést segíti a kék (435 nm) fény. Ha igazán jót akarunk a növényeknek, válasszunk olyan fénycsöveket, amik ibolyakék és narancsvörös hullámhosszú fényt adnak, mert ezt hasznosítják a legjobban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra