Hurka tejjel: A legelképesztőbb ételkombinációk, amik még a magyar gyomrot is próbára teszik

GettyImages-480814039

Nemcsak a terhes nők és a gyerekek tudnak meglehetősen bizarrnak tűnő ételpárosításokat kóstolgatni. Összeállításunkban elképesztő, gusztustalan vagy csak szimplán érthetetlen ételkombinációkat gyűjtöttünk össze.

Önmagában a lecsó és a grízes tészta is nagyon finom (annak, aki szereti), viszont az emberek 99%-a valószínűleg nem egyszerre szeretné elfogyasztani ezeket – még akkor sem, ha, mint a dédanyám mondogatta, úgyis ugyanoda mennek.

A nyers tészta vonzereje

Gyerekként én például imádtam (volna) a nyers, kelt tésztát megdézsmálni, de elhittem a szülői aggodalmat, miszerint „beleül a hasamba”. (Harminc évnek kellett eltelnie, hogy kiderüljön: nem én voltam az egyetlen, akinek ellenállhatatlannak tűnt a nyers kalácstészta, s a nálam kevésbé szabálykövető kollegina bevallotta: sose „ült bele” a hasába.) Emlékszem még a baracklekváros kenyér és a pohár langyos tej kombinációjára, de arra is, hogy a ropit is előszeretettel mártogattam baracklekvárba. Valamilyen rejtélyes oknál fogva sosem lett bajom tőle – ma már azért nem kísérleteznék vele.

Túrós csusza – van, aki cukorral és szalonnával szereti
Túrós csusza – van, aki cukorral és szalonnával szeretiWikimedia Commons

Túrós csusza mindennel is

Érdekes módon sokak kedvence a túrós csusza szalonnával, tejföllel és cukorral. (Mások a káposztás cvekedlit említik, borssal és kristálycukorral.) A káposzta édeskés-csípős ízéhez talán nem annyira bizarr a cukor és a bors kiegészítése, a szalonnás-cukros túrós csusza iránti vonzalomról viszont gyanítom, hogy a hajdani iskolai menza tehet, ahol rendesen megcukrozva kínálták a többnyire szalonna nélkül készült finomságot a pulyáknak. Akik aztán az otthoni, sült szalonnás verziót is megcukrozták, megszokásból.

Édes és sós ízek egyszerre

Az édes és a sós ízek kombinációja sokak kedvence, mások viszont hidegrázást kapnak már a gondolattól is. Jómagam például imádom a melegszendvicset, majonézzel a tetején, kiegészítésképpen pedig gyümölcsjoghurtot kanalazok mellé.

Aki az Alföldön nőtt fel, semmi meglepőt nem talál abban, hogy egyesek a sült húst befőttel szeretik igazán, másoknak viszont igen szokatlan ez a párosítás.

Az viszont még számukra is meglepő lehet, hogy nem csak a sült húshoz lehet kiváló kísérő egy kis őszibarackbefőtt:

Pörkölt, lasagna, rántott hús befőttel.” „Rántott húshoz lekvár! Meg amúgy minden húsételhez édes, gyümölcsös szósz/kompót bármikor!” „Rántott hús, őszibarackbefőtt, majonézes kukoricasaláta kombináció, valamint terhesen majonézes kukoricasaláta egy kis töltött káposztával – és még csodálkoztam, hogy nem úsztam meg a terhességet hányinger nélkül.” Mi nem csodálkozunk; a „fasírt baracklekvárral” kombó viszont sokat próbált ízlelőbimbóinkat is megoldhatatlan feladat elé állítaná.

A lájtosabb versenyzők közé tartozik a vajkrémes mézes kenyér, a nutellás lángos viszont igazi hardcore megpróbáltatás a gyomornak – annak ellenére, hogy a balatoni vendéglátóhelyek kínálatában sokszor szerepel. Ugyancsak az édes-sós ízvilágba tartozik a sokak által kedvelt „mekis fagyi sült krumplival”, de akadt olyan megszólalónk is, aki már gyerekként tökélyre fejlesztette ezt: Kicsinek sóba mártogatva ettem a csokit.”

Mexikói furcsaságok

Egyik megkérdezettünk férje mexikói, így náluk a mexikói konyha behatását tükrözi a „babos tojásrántotta” és a „tejfölös paradicsomleves csirkehusival”. Ők gyakran fogyasztják a mole nevű, a magyar ízlelőbimbók számára igencsak bizarr ételt is, ami csilis csokiszósszal leöntött rizses húst takar. A mexikóiak egyébként is szívesen szórják meg a gyümölcsöket és édességeket csiliporral. 

Mole: a magyar ízlésnek igazán furcsa ez a mexikói étel
Mole: a magyar ízlésnek igazán furcsa ez a mexikói ételSimon McGill / Getty Images Hungary

Májkrémes kenyér extrákkal és egyéb szendvicsek

A májkrém és különböző vonzatai szintén kedvelt alapjai a fura ételkombinációknak, és örök vitákat képes generálni, hogy a májkrém alá-fölé kell-e vaj (vagy bármi más), a vagy sem:

A májkrém alá mindig teszek vajat, a salátákba meg szőlőt. A férjem szerint ez fura.”

Egyetemen a szobatársam odavolt a májkrémes-lekváros kenyérért. Alul májkrém, rá a lekvár. Nekem a peanut butter+banános szendvics a kedvencem. Igazi mogyoróvaj, nem nutellaféleség, ami önmagában durván sós.”

Az „erőspistás tejfölös kifli” a magyar konyha két jellegzetes alapanyagát vonultatja fel. Végül is, ha a paprikás csirkében megfér egymással, kiflin miért is ne lehetne?

Palacsinta mézzel, tejföllel, baconnel

A palacsinta is olyan édesség, amely mindent elbír. A szokványos túrós-lekváros-nutellás-kakaós tölteléken kívül akadnak, akik mézzel és baconnel fogyasztják (állítólag Amerikában teljesen tipikus ez a reggeli), mások a kakaópor alatt azért kibélelik tejföllel is a tekercseket. Mások a majonéz mindenható vonzerejére esküsznek: „Majonézt szoktam nyomni a rakott krumplira és a kínai zöldséges pirított tésztára is.” A „rántotta reszelt céklával” akár még finom is lehet, sőt, egészséges. Olyan is akad, aki a gyümölcsöket kombinálja kevésbé édes ízvilággal: „Nagyon szeretem a Nógrádi ropit Sport szelettel vagy almával.” Nagyszüleink pedig sokszor kenyérrel ették a dinnyét, ami egykor teljesen bevett dolog volt, ma már kicsit furcsának tűnhet.

Nem csak a palacsintában finom a baracklekvár
Nem csak a palacsintában finom a baracklekvárGMVozd / Getty Images Hungary

Gyerekkori kedvenc ételek

A gyerekek számára még nem léteznek olyan ételek, amik ne férnének meg jól egymással: 

„Egyszer a húgom nagyon kedves akart lenni, kent egy margarinos kenyeret apukámnak, aki a kertben dolgozott. Kirakta tepertővel, és jól megsózta.”

„Mi meg egyszer sós margarint kevertünk el kakaóporral, hogy az lesz a csokikrém. Undorító volt. A húgom egyébként a vegetát is kilopkodta az üvegből. A lányom az édes túrós lepényt eszi csemegeuborka-karikákkal a tetején.”

Úgy látszik, a gyerekek ilyen irányú érdeklődése örök, az én gyermekem nemcsak a csokit lopkodja ki a konyhaszekrényből, hanem a leveskockát is, amit aztán előszeretettel nyalogat magában.

Másnaposok reggelije

Vannak, akik az italok terén élik igazán ki kreativitásukat: „A csapolt sört keverem: őszilével, körtelével, sárgabaracklével fele-fele arányban”. „A dinnyés vodkát én tejjel ittam régen.” Fiatal gyomor mindent kibír, de – ma már – másnap nem cserélnénk vele. A tej néha egészen furcsa kísérőitalként jelentkezik: „Hurkát kizárólag egy pohár tejjel tudok megenni. Egyébként nem iszom tejet, a kávéba se teszek, csakis a hurkához.” Természetesen akad olyan étel is, amit csak durván másnaposan jut eszünkbe reggelire megenni: „Orosz krémtorta resztelt májjal – ez mondjuk valami hajnali hazabotorkálás után volt.” Noha az illető nem áll kapcsolatban (tudtommal) a férjemmel, még emlékszem a megdöbbenésemre, amikor kapcsolatunk hajnalán, egy külön töltött hétvége után megkérdeztem, mit reggelizett a szülői házban, és azt felelte: resztelt májat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra