Így lesz olyan a nyaralási fotód, mint egy magazinban

GettyImages-938542980

Lesd el a profi fotósok trükkjeit, hogy a vakációról ne csak remek élményekkel, de sok szuper fotóval is térj haza. Tippjeink segítenek, hogy elégedett legyél a képeiddel és magaddal is.

Örök szabály: nyaralás előtt töröld ki azokat a fotókat a telefonodból, amire már semmi szükséged, hogy ne akkor írja ki a kamera, hogy megtelt a tárhelyed, amikor éppen egy világsztárral tudnál szelfizni a tengerparton. De hogy a kép jól is sikerüljön, és a közösségi oldal népe sárguljon az irigységtől, érdemes megfogadnod tanácsainkat. 

A tisztaság fél siker

Ma már csak a fotózás szerelemesei viszik magukkal a nyaralásra a fényképezőgépet, legtöbben a telefonunkat kapjuk elő, ha szeretnénk valamit megörökíteni. Ha azt akarod, hogy a fotó jó minőségű legyen, kezdd a telefonod állapotával, például tisztítsd meg a lencsét, hogy ne látszódjanak fekete pontok itt-ott a képen. Ehhez használhatsz puha törlőkendőt, illetve nedves szalvétát, de ügyelj, hogy töröld szárazra a felületet, mielőtt rászáradna egy-két vízcsepp.

Keretezz fejben!

Mielőtt fotóznál, nézd meg a környezetet. Lehet, hogy festői a háttér, de ha a virágkaspó nő ki a gyerek fejéből, inkább vicces lesz a végeredmény, mint a közösségi oldalra vagy a nappali falára való. Adj időt a tökéletes képnek; instruáld a képen szereplőket, mint egy profi, és meglepően jobbak lesznek az idei nyaralás fotói, mint a tavalyiak. Fejben be is keretezheted; kis gyakorlással hamar rááll majd a szemed az oda nem illő tárgyakra – a szemeteskukára, a teregetőállványra és a rajta száradó fürdőruhákra –, így ezek nem fogják csúfítani a képet. 

Bátran instruáld a fotón szereplőket a jobb képért
Bátran instruáld a fotón szereplőket a jobb képértHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Ügyelj a fényekre!

Ha beltéren készíted a fotót, ne a csillár alá tereld az egész családot: az egy szögből – legfőképp felülről – érkező fény általában nem túl szerencsés. A szabadtéri fotókon is ügyelj a fényviszonyokra; természetesen nem parancsolhatod meg a felhőknek a napfényes tengerparton, hogy ússzanak a nap elé, de tény, hogy a profi fotósok a szűrt fényre esküsznek. Hacsak nem egy megismételhetetlen pillanatról van szó, a déli napot kerüld; ugyanúgy nem szerencsés a fejünk fölül érkező fényáradat, mint a csillár esetében. A fénnyel kapcsolatos másik örök szabály: ne fotózzunk fénnyel szemben, mert az előtérben lévő tárgyak, emberek sötétbe fognak borulni. 

Mit tud a telefon? 

A telefon kamerája automata fókuszt használ, de érdemes kipróbálnod, mennyire lesz más a fotó, ha te mutatsz rá, mi vagy ki legyen a fénykép főszereplője. Ehhez csupán a kijelzőt kell megérintened a kiválasztott ponton. Mivel a telefonokon egyre profibb fényképezők érhetőek el, érdemes átböngészned, amikor új készülékre váltasz, hogy milyen újdonságokat tud, és használd is bátran.

A legfontosabb fotótippek: szűrt fények, jó háttér és ötletes téma
A legfontosabb fotótippek: szűrt fények, jó háttér és ötletes témapetrenkod / Getty Images Hungary

És jöhet a póz! 

Néhány apró trükkel előnyösebben mutatsz majd a fotókon. Soha ne teljesen szembe állj a kamerával – gondolj csak bele, az igazolványfotója mindenkinek milyen „remekül” sikerül. Mivel az arcunk nem szimmetrikus, az egyik oldal biztosan jobban fog mutatni. Mindkét irányba mozdítsd meg a fejed, és hamar látni fogod, hogy neked melyik az előnyösebb. Ugyanez a testtartásra is igaz, picit oldalra fordulva, a lábat enyhén megrogyasztva sokkal szebb lesz a végeredmény. Nagyon esetlennek tűnik, ha a karjaid csak lógnak a törzsed mellett, tedd a derekadra, zsebre vagy a párod vállára, és máris jobb lesz az összhatás. Ha vékonyabbnak akarsz tűnni, soha ne alulról fotózzanak, mert így testesebbnek látszol majd; a kamera legyen mindig egy picit a szemmagasság fölött, így többek között a nyak is előnyösen megnyúlik, és eltűnik a toka. 

Néha tedd le a telefont! 

Fontos, hogy a nyaralás után akár hónapokkal, évekkel is fel tudjátok idézni a közös élményeket, de ne arról szóljon a vakáció, hogy folyamatosan fotózol, miközben lemaradsz a közös élményekről. A híres színész házaspárról, Kállay Ilonáról és Kautzky Józsefről azt mesélték, hogy egyetlen utazásukra se vittek magukkal fényképezőgépet. Azt mondták, az emlékek ott vannak a fejükben, nincs szükségük fotókra. 

Ne csak megörökítsd, légy jelen a pillanatban!
Ne csak megörökítsd, légy jelen a pillanatban!Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Védd az otthonod! 

Azzal kapcsolatban pedig mindenkit óva intenek, hogy már a nyaralás alatt feltöltse a fotóit a közösségi oldalakra; nem történik katasztrófa, ha néhány nappal később, amikor már hazaértetek, kiválogatod a legjobb felvételeket, és csak azt osztod meg. Így legalább nem közlöd a fél világgal, hogy a lakás üres, szabad a vásár, hiszen nyaraltok. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra