Bizarr és működőképes strandszéfeket mutatunk – te hogyan vigyázol értékeidre?

GettyImages-993106502

A nyár együtt jár azzal, hogy rendszeresen kimozdulunk otthonról, hol egyedül vagy a családunkkal, hol nagyobb társasággal. A strandokon azonban mindig fennáll a veszélye, hogy értékeinket nem találjuk meg ugyanott, ahol hagytuk. Mit tehetünk azért, hogy a nap végén is mindenünk meglegyen?

Az értékek védelme érdekes ötletekre sarkallja a medencében pihenőket, emlékezzünk csak vissza arra a tipikus magyar hagyományra, ami feltételezte, hogy a kupacba rendezett holmik megvédhetőek, ha ráterítünk egy törölközőt. Ugyan az instant strandszéfek még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek a plázson, egyre kreatívabbak a pihenni vágyók és a tolvajok is. 

Manapság az ember kétszer is meggondolja, hogy milyen nyári programok megfizethetőek számára, különösen, ha több gyerekkel vág neki a vakációnak. A fullasztó hőség azonban vízparton sokkal elviselhetőbb, ezért a strandok szinte minden melegebb napon roskadásig telnek a hűsölni vágyókkal. Ugyan az utóbbi években egyre fejlettebb technikát alkalmaznak az üzemeltetők a bűncselekmények megelőzésére, még mindig sokan remélnek alkalmi bevételeket a nyaralók kifosztásától.

A szem előtt hagyott értékek hívogatóak a tolvajoknak. Akkor is, ha letakarjuk valamivel
A szem előtt hagyott értékek hívogatóak a tolvajoknak. Akkor is, ha letakarjuk valamivelImage Source / Getty Images Hungary

Törülköző, pelenka – melyik a feltörhetetlenebb?

A törülközős trükköt biztosan mindenki ismeri. Egyszerűen csak tegyél egy kupacba mindent, alulra az értékesebb dolgokat, és fedd le egy nagyobb anyagdarabbal, amíg a vízben pancsolsz – elképzelni sem tudom, hogy mi értelme volt a szokás elterjedésének kezdetekor, hiszen biztos, hogy már az ötvenes években is megsejtették a szarkák, hogy a kupacok környékén érdemes kutatniuk, ha valami értékeset keresnek. Pár éve a 5-Minute Craft csapata szolgált vicces-praktikus videóval az ügyben, hogy mikbe érdemes elrejtenünk a kocsikulcsot vagy a nálunk lévő készpénzt. Mivel a csatornájuk több százezer feliratkozóval bír, valószínűleg az alkalmi tolvajok jelentős része is kiművelte magát a tengerentúlról érkező tippekből, és a Balaton partján sem lesz biztonságban a fagyipénz a pelenkába vagy az üres naptejes flakonba rejtve. 

Szerencsére már szinte minden fürdőben találunk értékmegőrzőt, ez ugyan sok helyen még mindig a személyzetet jelenti, de van, ahol apró széfeket bérelhetünk értéktárgyaink védelmére. A pénzérmével működésbe hozható fachoknak általában saját kódot adhatunk, így egy kulcsra sem kell vigyázni. Persze az a legjobb, hogyha semmi felesleges tárgyat, ékszert, nem vízálló órát, elektronikai felszerelést nem viszünk magunkkal, hacsak nem tudjuk biztosan, hogy kis kitelepülésünket folyamatosan felügyeli valaki, akiben megbízunk. 

A rendőrség évről évre figyelmeztet a strandolással járó veszélyekre, idén sincs ez másként. Összegyűjtöttük a segítségükkel, hogy mit tehetsz valóban annak érdekében, hogy ne fosszanak ki, miközben a vízben vagy a medence partján hűsölsz. 

Ha muszáj magunkkal vinnünk olyat, ami értékes, a rendőrség szerint az a legjobb, ha valaki mindig a csomag mellett marad
Ha muszáj magunkkal vinnünk olyat, ami értékes, a rendőrség szerint az a legjobb, ha valaki mindig a csomag mellett maradSally Anscombe / Getty Images Hungary

Ezt ajánljuk mi és a rendőrség

A strandok szarkái nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is, mint például mobiltelefon, videókamera vagy éppen pénztárca. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel – áll a hatóság nyári közleményében.

  • A leghatékonyabb az, ha nincs mit ellopni tőlünk – ne vigyünk értékes dolgokat magunkkal.
  • Használjuk ki a közösség erejét – vigyázzunk egymás értékeire, figyeljünk oda a szomszédban pihenők dolgaira is. 
  • Az autók üléseiről is pakoljunk el – ha nem látszik, mi van benne, nagyobb biztonságban van a kocsi is.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a csomagjainkat – sokszor segít, ha nem a nap végén tűnik fel, mi tűnt el, mert a tolvaj még a helyszínen lehet. 
  • Használjuk a csomagmegőrzőt – amennyiben van ilyen a helyszínen. 
  • A lehető legkevesebb készpénz legyen nálunk.

Mivel már szinte mindenhol lehet bankkártyával fizetni, és a kártya fizikai jelenlétére nincs már szükség ehhez, mobiltelefonunk megfelelő applikációja vagy okosóránk éppen úgy érinthető a PayPassnak köszönhetően. Ha virtuális kártyát kötünk vele össze, akkor még azt is meghatározhatjuk, mekkora értékben fizethetünk az egyes helyeken. Amennyiben az óránk alkalmas erre, még telefont sem kell magunkkal vinnünk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra