Ötszázszor rendült meg a Föld ma délután, menekülnek az emberek

GettyImages-471070007

Több ezer embert evakuáltak az izlandi Grindavik városából szombaton, mivel akkor a tudósok már látták, hogy katasztrófa közeleg. Igazuk is volt: több mint 500 rengés rázta meg ma a délnyugati Reykjanes-félszigetet.

A földrengés sújtotta izlandi város lakói rövid időre visszatérhettek otthonaikba, de csak azért, hogy összeszedjék a holmijukat. Senki sem maradhat otthonában, mivel a tudósok szerint vulkánkitörés várható, annak ellenére, hogy a rengések az elmúlt napokban gyengültek.

„Ha olyan izlandiakkal beszél, akik egész életükben itt éltek, azt mondják, hogy soha nem éreztek még ilyesmit” – mondta a BBC-nek a szerb származású, évek óta Izlandon élő Pedrag, utalva a nagy erejű rengésekre, amelyek több órán át rázták a halászkikötőt. Pedrag és élettársa azóta egy szükségszálláson kaptak helyet, de ma visszaengedték őket Grindavikba, hogy összepakolják néhány holmijukat. A férfi elmondta, hogy bár nem tapasztalt károkat azon a területen, ahol lakik, látott képeket a sérült városközpontról és kapott hírt arról, hogy az út egyes részeken egy métert is megsüllyedt, másutt hatalmas repedések szelik ketté. A parti őrség által készített légi felvételeken látható, hogy a város közepén egy szakadék húzódik, és a magma felemelkedésével füst áramlik ki a tátongó hasadékokból. 

A Fagradalsfjall idén nyáron: Izlandon nemcsak földrengésekkel, de vulkánkitöréssel is számolnak
A Fagradalsfjall idén nyáron: Izlandon nemcsak földrengésekkel, de vulkánkitöréssel is számolnakAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Az izlandi földrengés a vulkánkitörés előjele volt

„Ez az egyik legnagyobb evakuálás, ami valaha is volt. Ez egy hatalmas incidens. Nagy hatással van minden izlandira” – mondta Aslaug Yngvadottir Tulinius, az izlandi Vöröskereszt munkatársa az ügyről. A helyiek azért is rendültek meg ennyire, mert Izlandon a kitörések általában lakatlan területeken történnek. Most viszont a vulkanológusok szerint a lávafolyamok veszélyeztetik a várost. A szakértők hangsúlyozták, hogy a Reykjanes-félsziget alatt futó 15 kilométer hosszú magmafolyó még mindig aktív. Thor Thordason, az Izlandi Egyetem vulkanológiaprofesszora elmondta, hogy a magma most kevesebb mint 800 méterrel a felszín alatt van, és úgy tűnik, hogy a kitörés a küszöbön áll. „Sajnos úgy tűnik, hogy a legvalószínűbb kitörési oldal Grindavik város határán belül van” – tette hozzá.

A város mindössze 15 km-re délre fekszik a Keflavik nemzetközi repülőtértől, de a repülők továbbra is a szokásos módon érkeznek és indulnak. A 2010-es izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő több tízezer járat törléséhez és komplett európai leálláshoz vezetett, de a szakértők szerint nem valószínű, hogy ez most megismétlődik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek