A sültek mellett nincs is jobb egy adag fokhagymánál, de krémlevesben is remek, ahogy tésztaszószok alapanyagaként is igazi aromakirály. Most az is kiderül, hogyan lesz a megtisztítása a lehető legkevésbé stresszes móka. Eredményességi sorrendben mutatjuk a módszereket.
#6 Forró vízben kissé meglazítva a héjakat
Forraljunk egy kis vizet, szedjük gerezdekre a fokhagymát, majd egy tálban lefedve hagyjuk állni egy kicsit. A módszer szerint a forrásban lévő vízben töltött egy perc elteltével minden gerezdnek ki kell csúsznia a héjából.
Sajnos ez a trükk nem működött. Míg néhány darab valóban könnyedén pattant ki a héjából, a legtöbb esetében ugyanolyan fárasztó maradt az eltávolításuk, mint víz nélkül. Vizesen ráadásul jobban csúsztak a darabok, így ez lett a legkevésbé eredményes és szórakoztató a trükkök közül.
#5 Hegyes késsel trükközve
Néhány éve nagyot ment az interneten a trükk, miszerint egy kést a gerezdekbe szúrva és egyet fordítva rajta minden darabka könnyen kibújik majd a héjából. A videón látványos módszer kezdőként azért nem olyan egyszerű, és leginkább nem gyors.
Elő kell készíteni a fokhagymafejet, majd kell egy hegyes kés, ráadásul kezdőként jó időbe telik, míg meglesz a tökéletes technika. A módszer kissé veszélyes is, különösen, ha a kés nem elég éles és csúszkál a felületen, vagy a fokhagymafej kicsi. Van ennél jobb trükk, nem is egy.
#4 Rázzuk össze két tál között
Bontsuk a fokhagymát gerezdekre és rázzuk össze két fémtál között – van, aki szerint így pucolható meg a legegyszerűbben egy-egy nagyobb adag.
Bár ez a trükk meglehetősen gyors, és csak minimálisan károsítja a darabokat, mégsem lett a tesztelők kedvence. Nehéz ellenőrizni, hogy hol tart a folyamat, és mindig van néhány darabka, amiket utólag ugyanúgy meg kell pucolni, mintha nem fokhagymáztunk volna össze két nagy fémtálat. Ez a módszer akkor működik a legjobban, ha egynél több fej fokhagymát kell meghámozni, mert minél inkább tele vannak a tálak, annál jobb a végeredmény. Egy fejnél nincs, ami szétcsapkodva meghámozza a darabokat, így kisebb mennyiségnél nem is ajánlott a trükk.
#3 Egy kés oldalával rácsapva
Ezt a módszert mindenki láthatta már a főzős videókban: egy nagyobb késsel csapj egyet a gerezdekre, így könnyen lejön a héjuk. A teszt eredménye szerint ez a módszer gyakran a gerezdeket is összetöri, de ha a recepthez nem muszáj, hogy a darabok épen maradjanak és csak kisebb mennyiségre van szükség, ez a megoldás jó lehet.
#2 Shakerben
A fenti kéttálas módszer ihlette ezt a shakerest, amiben kényelmesebb rázni, és az edény kisebb mérete miatt gyorsabban el is készülhetünk a pucolással. Ez a módszer meglepően jól teljesített a teszten, és egy fej esetében jóval hatékonyabb volt, mint a kéttálas megoldás. Egyetlen probléma akad vele: a shaker átveszi a fokhagyma aromáját, így ha koktélokat is szívesen készítesz, érdemes kettőt tartani belőle otthon.
#1 Mikrohullámú sütőben fellazítva a héjakat
Vágd le a fokhagymafej tetejét, adj neki 20 másodpercet a mikróban, így könnyen megtisztíthatod a fokhagymát – ígéri a trükk kieszelője. A tesztelők nem is csalódtak a módszerben: amikor a fokhagyma kicsit kihűlt, könnyen kicsúszott a bőréből, így pillanatok alatt meg lehetett hámozni akár néhány nagyobb fejet. Hogy a te mikródnál pontosan mennyi lesz az a húsz másodperc, a tesztből nem derült ki, de első alkalommal érdemes időnként ránézni a fokhagymára, és ha szükséges, még egy kis időt adni neki az előírt közel fél percen túl.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés