Ha fáj a fejed, lehet, hogy ez történik a szádban

Ha az ember feje fáj, néha a legrosszabbra gondol, máskor arra, hogy talán nem ivott eleget, vagy nem volt aznap szabad levegőn. Ehhez képest könnyen lehet, hogy a migrén amiatt alakul ki, mert olyasmit ettél, ami segít előidézni. Mutatjuk, mire jutott a kérdésben a tudomány.

Még ha nem is a legörömtelibb hír, de azért hasznos infó lehet, miért és hogyan is váltanak ki egyes ételek migrént. Nem is feltétlenül magáról a fogásról van szó ilyenkor, inkább az a problémás, ami a szájban történik utána. 

A migrénben szenvedők gyakran mondják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fejfájást vált ki, de egy új tanulmány szerint ez nem mindig az étel önmagában, inkább a szájban lévő baktériumok játszhatnak szerepet benne.

A kutatás kimutatta, hogy a migrénes emberek szájában több olyan baktérium volt, amely képes volt módosítani a nitrátoknak nevezett vegyszereket, mint a migrénben nem szenvedőknél. Egyes, migrént kiváltó élelmiszerek nitrátokat tartalmaznak, beleértve a feldolgozott húsokat és a zöld leveles zöldségeket, valamint bizonyos gyógyszereket.

A kutatók a vizsgálat során azt feltételezték, hogy a nitrátokat módosító nagyobb mennyiségű baktérium a szájban hozzájárulhat egyes emberek fejfájásához. Ezek a baktériumok segítik a nitrátokat nitrogén-monoxiddá alakítani, amely vegyi anyag a fejfájásban szerepet játszik.

„A szájüregben lévő baktériumok hozzájárulhatnak a migrént kiváltó nitrogén-monoxid-szinthez” – írták a kutatók az mSystems folyóirat hasábjain. 

Mitől fáj a fejem?
Mitől fáj a fejem?SaraBerdon / Getty Images Hungary

Mivel az összefüggés részletes feltárásához még több bizonyíték lenne szükséges, a szerzők azt mondták, remélik, hogy tanulmányaik több kutatást ösztönöznek arra vonatkozóan, hogy a szájbaktériumok hogyan kapcsolhatók össze a migrénnel.

Egyelőre annyi biztos, ha az emberek azt gyanítják, hogy a nitrátok váltják ki migrénjüket, igyekezniük kell elkerülniük azokat

– mondta Antonio Gonzalez, a tanulmány társszerzője, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem programozó elemzője .

A tanulmányhoz a kutatók 172 szájmintát és közel 2000 székletmintát elemeztek olyan egészséges emberektől, akik részt vettek az American Gut Projectben, az Egyesült Államok egyik legnagyobb tudományos projektjében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra