Ha fáj a fejed, lehet, hogy ez történik a szádban

Ha az ember feje fáj, néha a legrosszabbra gondol, máskor arra, hogy talán nem ivott eleget, vagy nem volt aznap szabad levegőn. Ehhez képest könnyen lehet, hogy a migrén amiatt alakul ki, mert olyasmit ettél, ami segít előidézni. Mutatjuk, mire jutott a kérdésben a tudomány.

Még ha nem is a legörömtelibb hír, de azért hasznos infó lehet, miért és hogyan is váltanak ki egyes ételek migrént. Nem is feltétlenül magáról a fogásról van szó ilyenkor, inkább az a problémás, ami a szájban történik utána. 

A migrénben szenvedők gyakran mondják, hogy bizonyos ételek fogyasztása fejfájást vált ki, de egy új tanulmány szerint ez nem mindig az étel önmagában, inkább a szájban lévő baktériumok játszhatnak szerepet benne.

A kutatás kimutatta, hogy a migrénes emberek szájában több olyan baktérium volt, amely képes volt módosítani a nitrátoknak nevezett vegyszereket, mint a migrénben nem szenvedőknél. Egyes, migrént kiváltó élelmiszerek nitrátokat tartalmaznak, beleértve a feldolgozott húsokat és a zöld leveles zöldségeket, valamint bizonyos gyógyszereket.

A kutatók a vizsgálat során azt feltételezték, hogy a nitrátokat módosító nagyobb mennyiségű baktérium a szájban hozzájárulhat egyes emberek fejfájásához. Ezek a baktériumok segítik a nitrátokat nitrogén-monoxiddá alakítani, amely vegyi anyag a fejfájásban szerepet játszik.

„A szájüregben lévő baktériumok hozzájárulhatnak a migrént kiváltó nitrogén-monoxid-szinthez” – írták a kutatók az mSystems folyóirat hasábjain. 

Mitől fáj a fejem?
Mitől fáj a fejem?SaraBerdon / Getty Images Hungary

Mivel az összefüggés részletes feltárásához még több bizonyíték lenne szükséges, a szerzők azt mondták, remélik, hogy tanulmányaik több kutatást ösztönöznek arra vonatkozóan, hogy a szájbaktériumok hogyan kapcsolhatók össze a migrénnel.

Egyelőre annyi biztos, ha az emberek azt gyanítják, hogy a nitrátok váltják ki migrénjüket, igyekezniük kell elkerülniük azokat

– mondta Antonio Gonzalez, a tanulmány társszerzője, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem programozó elemzője .

A tanulmányhoz a kutatók 172 szájmintát és közel 2000 székletmintát elemeztek olyan egészséges emberektől, akik részt vettek az American Gut Projectben, az Egyesült Államok egyik legnagyobb tudományos projektjében.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra