Ezeket a fagyizókat kerüld el a nagy melegben

GettyImages-1326921582

A fagyi az a nyári desszert, melyet egy meleg nap során a legtöbben szívesen ennénk. Ma már ráadásul szinte minden sarkon találunk olyan helyet, ahol hozzájuthatunk kedvenc ízünkhöz, azonban nem mindegy, hol vesszük. A tejes-tejszínes finomság ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat, ha nem megfelelően tárolják.

A fagylalt folyamatos hűtést igénylő élelmiszer, nem csak azért, mert önmagában hidegnek kell lennie, a sokszor nyitogatott fagyis pultok, a kinti magas hőmérséklet és a nem megfelelő eszközök használata is könnyen ahhoz vezet, hogy elszaporodjanak bennük a baktériumok. Megmutatjuk, mire figyelj, ha fagyiznál egy jót. 

Legkönnyebben megromló nyári kedvencünknek a nagyipari változatok mellett házilag főzött és kézműves verziója is elérhető már. A cukrászdákban és fagyizókban kapható verzió is többféle módon készülhet, vannak, amiket fagylaltporból vagy pasztából állítanak elő tej vagy víz hozzáadásával, kerülhetnek bele egyéb élelmiszer-adalékok, habosítók, sűrítők, de gyümölcsök, gyümölcssűrítmények, magvak is. 

A nagyipari fagylaltok porból készülnek
A nagyipari fagylaltok porból készülnekNico De Pasquale Photography / Getty Images Hungary

A csokoládé nem fogy el

„A hagyományos, bárhol hozzáférhető verziók iparilag előállított porból és hozzáadott folyadékból készülnek, amit a bekeverést követően lefagyasztanak, míg a kézműves fagylaltokat cukrászmester készíti” – meséli Kovács Veronika, egy vidéki kávézó vezetője, aki szintén maga készíti különleges ízvilágú fagylaltjaikat. „Ma már inkább a változatos ízek vonzzák a vásárlókat, nem elég, ha csokoládé, vanília, puncs és eper a választék. Csak minőségi alapanyagokból és valódi gyümölcsből dolgozom, amihez vizet használok tej helyett, így az egyre nagyobb számú ételallergiás és vegán vásárlóm is megtalálja azt, amit biztonsággal fogyaszthat.”

Fagyizni egy új helyen azonban nem csak az allergiásoknak bizalom kérdése, szinte mindenkinek vannak negatív élményei azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha nem megfelelő minőségű a jeges finomság. A NÉBIH évről évre figyelmeztet, mire kell figyelnünk, ha el akarjuk kerülni a szalmonellát vagy egyéb fertőzést a hűsölés közben

Egyre több íz közül választhatunk, de nem mindegy, hol vesszük meg
Egyre több íz közül választhatunk, de nem mindegy, hol vesszük megSolStock / Getty Images Hungary

Rögtönzött kérdésemre, hogy kinek volt már rossz élménye fagyikkal kapcsolatban, záporoztak a történetek. 

„Egy budapesti fagyizóban történt nemrég: a kiszolgáló csaj ráejtette az egyik fagyit a pulton levő pénzre, aztán úgy akarta odaadni. Fel volt háborodva, amikor mondtam, hogy ahelyett akkor lesz szíves egy másik gombócot kivenni egy másik tölcsérbe.”

Nem véletlenül kényszerültek bezárni tömegével a régi vágású fagylaltozók a kétezres évek fokozott ellenőrzési hullámának köszönhetően sem. 

„Gyerekkorom egy részét Gödöllőn töltöttem (ennek kb. már 30 éve), és mellettünk üzemelt a ma már bezárt és legendássá vált Illés bácsi fagyizója. Pár éve nagy botrány lett abból, hogy a NÉBIH hogy elbánt vele… Na, hát a fagyizó gyerekkoromban is olyan volt, hogy nemhogy fagyit nem mertem ott enni, de semmihez sem értem volna hozzá! Mivel tényleg nem szerettem a fagyit, mindig tejszínhabot kaptam a tölcsérbe, amúgy az nagyon finom volt. Egészen addig, míg egyszer egy hangya is felbukkant rajta. Többet tejszínhabot sem kértem” – emlékezett vissza gödöllői munkatársunk.

„A Jégbüfében pár éve a néni szálldosó legyek között az utolsó maradékokat kaparta ki a kislányom számára a bödönből, de arra is várni kellett vagy tíz percet, mert sürgős megbeszélnivalója akadt valakivel a cukrászműhelyből. Kicsit úgy éreztem, mintha visszaugrottunk volna az időben harminc-negyven évet. A fagyit én nem mertem megkóstolni, de lehet, hogy az íze is a nyolcvanas éveket idézte volna.” 

Komoly egészségügyi kockázatai vannak a nem megfelelően kezelt nyári édességnek, akár meg is betegedhetünk tőle
Komoly egészségügyi kockázatai vannak a nem megfelelően kezelt nyári édességnek, akár meg is betegedhetünk tőleYarinca / Getty Images Hungary

Vannak azonban egészen friss élmények is, ez például joggal pályázhatna a leggusztustalanabb fagyis élmények dobogós helyezésére. 

„Épp tegnap voltunk egy fagyizóban, ahol a pultban lévő fagyi nagy része már folyt. Elkerekedett szemmel néztem, mi történik, mire a pult mögött álló hölgy közölte, hogy elromlott a hűtőjük, és ha megfelel, akkor tejes fagyit tud adni, mert az kevésbé van megolvadva, mint a vízalapúak… Tejeset! 30 fokban! Hűtés nélkül!!! Szuper!”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén nyár elején is figyelmeztetett arra, hogy mik azok az alapvető, minőséget illető szabályok, melyeknek egy higiénikus fagylaltozónak meg kell felelni. 

Zárt pultból árulják

A megfelelő hűtéshez a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett fagylaltos pultra van szükség. Ne érje közvetlen napfény, de eső vagy szél se, hiszen mind rontja a minőséget. 

A legbiztonságosabb, ha minden ízhez van külön kanál, de ha a fagyi feltornyozva áll, az minőségi problémákhoz vezethet
A legbiztonságosabb, ha minden ízhez van külön kanál, de ha a fagyi feltornyozva áll, az minőségi problémákhoz vezethetBepsimage / Getty Images Hungary

Egy tégelyben egy íz

Ugyan csábító lehet, ha a sok íz közül választhatunk, azonban sem az ízek és esetleges allergének keveredése nem elkerülhető, de a friss fagylalt minőségét a korábban készült is ronthatja. Tilos egymásra tölteni őket, ahogy a feltornyozott, hatalmas kupacok sem biztonságosak, a tégely tetején túl lévő adag biztosan melegebb környezetbe kerül. 

Tiszta kanál, öblítve

Optimális esetben minden ízt tisztított vagy külön fagylaltoskanállal kell adagolni. A kis bödönben, nem folyó vízben lemosott fagyiskanálon megmaradhatnak a szennyeződések, az álló öblítővízben pedig könnyen és gyorsan szaporodhatnak a baktériumok is. 

Csupasz kezek

Ha azt tapasztaljuk, hogy az eladó csupasz kézzel fogja meg a tölcsért, netán a pénzt is ugyanúgy veszi el, szintén keressünk másik helyet a fagyizásra. Ha kesztyűt nem is használnak az eladók, a minimum az, hogy szalvétával fogják meg a tölcsért.

Folyamatos hűtést igényel

Már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is ronthatja a minőséget, hiszen ezek az ételek gyorsan olvadnak, ami a baktériumok elszaporodásához vezethet. Ha a pultban van hőmérő, annak –8 foknál hidegebbet kell mutatnia. Ha a fagyi állaga folyós vagy láthatóan jeges, ne vegyünk belőle, az cukrász szakértőnk szerint is egyértelműen visszafagyasztásra utal, az egyszer már felolvadt édesség minősége pedig biztosan nem megfelelő. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra