II. Erzsébet temetése elképzelhetetlen összegbe került, Dianáé eltörpül mellette: sok brit felháborodott

GettyImages-1423620240 (1)

Sokak szerint felelőtlen dolog volt ilyen nehéz időkben ennyire sokat költeni II. Erzsébet temetésére.

A tíznapos nemzeti gyászidőszak, a nyilvános felravatalozás, a gyászmenet, valamint az állami temetés összköltsége hatalmas: 161,7 millió fontba, azaz 70 milliárd forintba kerültek az események.

A költségeket öt minisztérium mellett a walesi és a skót kormány, valamint az északír vezetés állta: az utóbbiaknak a belügyminisztérium később kifizette kiadásaikat.

Erzsébet temetése látványos és költséges is volt egyben
Erzsébet temetése látványos és költséges is volt egybenLeon Neal / Getty Images Hungary

Egyesek szerint ugyanakkor olyan időkben, amikor az emberek nehezen fizetik ki a megélhetésükhöz kapcsolódó költségeket,

érzéketlen dolog volt ennyi pénzt költeni az eseményekre.

A miniszterek azzal védekeznek, hogy a temetésnek ugyanakkor meg kellett mutatnia azt, mekkora jelentősége van Erzsébet halálának a monarchia életében. Állami temetését 29 millióan nézték a tévében.

Korábban úgy beszéltek a temetésről, mintha állami látogatások százait rendezték volna meg egyidejűleg. A királyi család nagy horderejű eseményei közel sem kerültek ekkora összegbe az elmúlt években. Diana és az anyakirályné temetése, valamint Vilmos jelenlegi walesi herceg esküvője is kijött 7–8,4 millió font közti összegből. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra