A zeneszobában vágták fel a királynő hasát: II. Erzsébet nem mindennapi szülései

GettyImages-3428273

A közelmúltban elhunyt II. Erzsébet szülései sem voltak mindennapiak, ráadásul tradíciókkal is szembement azok egyes elemeivel.

Aki eddig nem tudta, a királynő halála óta jó eséllyel tisztában van azzal, hogy II. Erzsébet négy gyermeket szült: III. Károly királynak egy húga és két öccse van. Szinte mindegyikük születésében volt valami egészen különleges: ezeket a történeteket gyűjtöttük egybe.

Trónörökös születik: megfigyelő nélkül!

II. Erzsébet már első gyermekének születésekor megtört egy tradíciót: Károly születését megelőzően ugyanis minden trónörökös születésekor jelen volt egy magas rangú politikus is, akinek személye garantálta, hogy ténylegesen a királynő – vagy királyné – gyermekét tartják majd a későbbiekben a trón várományosának. VI. György azonban – annak ellenére, hogy ez a megfigyelés azért nem a szülőszobában történt, hanem azon kívül – véget vetett a hagyománynak, így Károly politikusi megfigyelő nélkül jött a világra.

Az ugyanakkor szokatlan volt, hogy a 30 órás vajúdást követően császármetszéssel megszülető Károly nem kórházban, hanem a Buckingham-palota zeneszobájában jött a világra, melyet műtővé alakítottak az alkalomra.

Fülöp herceg közben – állítólag idegességét enyhítendő – titkárával squashozott, amikor pedig végre Károly világra jött, sportruházatban rohant, hogy magához ölelje, valamint feleségének virágcsokrot vigyen.

II. Erzsébet elsőszülöttjével, Fülöp herceggel, valamint szüleivel: VI. Györggyel és az anyakirálynéval
II. Erzsébet elsőszülöttjével, Fülöp herceggel, valamint szüleivel: VI. Györggyel és az anyakirálynévalRykoff Collection / Getty Images Hungary

II. Erzsébet következő szülése más volt

Anna hercegnő születése körül nem csináltak már akkora hírverést az országban – nem trónörökösről volt szó, bár azt talán nem sejtették, hogy lány, hiszen az ultrahang ebben az időben nem volt ismert. A Clarence House-ban született meg a királyi hercegnő – a palotát épp a háborút követő felújítások miatt nem használták a királyi család tagjai, ezért került sor erre az egyetlen szülésre máshol.

A királynő orvosai Anna szülésekor ugyanazt a módszert alkalmazták Erzsébeten, amit már Károlynál is: a twilight sleep, azaz alkonyi álom egy mai szemmel borzalmas gyakorlat. Az orvosok szkopolamint és morfiumot adtak a szülő nőnek a vajúdás kezdetekor, majd szkopolamint a teljes szülés ideje alatt. 

Ezek hatására a nők nem voltak maguknál és teljesen elfelejtették fájdalmaikat, viszont annál inkább átélték azokat.

A szkopolaminos szüléshez a terhes nőket gyakorlatilag kényszerzubbonyba bújtatták, kezüket lekötözték: azt persze nem tudjuk, hogy ez így volt-e Erzsébettel is.

Bárhogyan is, ezeknél a szüléseknél az újszülött általában fogó segítségével született, a nők pedig gyakran nem is emlékeztek arra, hogy szültek. Az adagolt szerek dozírozását nem mindig sikerült kiszámítani, volt, hogy a csecsemő lilán, levegővétel nélkül jött világra, az újraélesztés ilyenkor fejjel lefelé lógatás és csapkodás volt. Az anya is belehalhatott a procedúrába – nem csoda, hogy ma már sehol nem alkalmazzák.

Családi idill Balmoralban: Eduárd ezután született
Családi idill Balmoralban: Eduárd ezután születettKeystone / Getty Images Hungary

András herceg születéséig szünet következett

Anna hercegnő 1950-ben még hercegnő édesanyától született: 1960-ban Andrást már egy királynő szülte, ismételten a Buckingham-palotában. Talán épp uralkodói elfoglaltságai miatt nem vállalt gyermeket olyan hosszú ideig Erzsébet, viszont azt tartják, hogy

míg Károlyra és Annára kevés ideje volt mint fiatalon megkoronázott uralkodónak, Andrásra és a legkisebb gyermekére, Eduárdra sokkal jobban tudott figyelni.

Sokan Andrást vélték kedvenc gyerekének: ebben akár ennek a tudatos döntésnek is lehetett szerepe.

Eduárdot 37 évesen szülte II. Erzsébet
Eduárdot 37 évesen szülte II. ErzsébetFox Photos / Getty Images Hungary

Eduárd, az ajándék

A szkopolaminos módszernek búcsút mondott II. Erzsébet, amikor 1964-ben megszületett utolsó gyermeke, Eduárd – és ez alkalommal vele volt a szobában Fülöp herceg is.

„Az akkor már 37 éves királynő kérte meg, hogy legyen ott; 

lelkesen olvasta a női magazinokat, amelyek hangsúlyozták az apák szülésbe való bevonásának fontosságát, és lenyűgözte az ötlet. Így lett Fülöp az első királyi apa a modern történelemben, aki tanúja lehetett egyik gyermeke érkezésének…

Az együttérzés a királynőtől származik. A kötelesség és a fegyelem pedig tőle, Fülöptől” – írta egyik életrajzírója.

A királynő szülései is mutatják azt, amerre a modern szülészet haladt: a császármetszés utáni hüvelyi szülések mellett a kemény gyógyszerek elhagyása és az apa bevonása a negyedik gyermek megérkezésekor már a modern szemléletet képviselik – 1964-ből.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek