A zeneszobában vágták fel a királynő hasát: II. Erzsébet nem mindennapi szülései

GettyImages-3428273

A közelmúltban elhunyt II. Erzsébet szülései sem voltak mindennapiak, ráadásul tradíciókkal is szembement azok egyes elemeivel.

Aki eddig nem tudta, a királynő halála óta jó eséllyel tisztában van azzal, hogy II. Erzsébet négy gyermeket szült: III. Károly királynak egy húga és két öccse van. Szinte mindegyikük születésében volt valami egészen különleges: ezeket a történeteket gyűjtöttük egybe.

Trónörökös születik: megfigyelő nélkül!

II. Erzsébet már első gyermekének születésekor megtört egy tradíciót: Károly születését megelőzően ugyanis minden trónörökös születésekor jelen volt egy magas rangú politikus is, akinek személye garantálta, hogy ténylegesen a királynő – vagy királyné – gyermekét tartják majd a későbbiekben a trón várományosának. VI. György azonban – annak ellenére, hogy ez a megfigyelés azért nem a szülőszobában történt, hanem azon kívül – véget vetett a hagyománynak, így Károly politikusi megfigyelő nélkül jött a világra.

Az ugyanakkor szokatlan volt, hogy a 30 órás vajúdást követően császármetszéssel megszülető Károly nem kórházban, hanem a Buckingham-palota zeneszobájában jött a világra, melyet műtővé alakítottak az alkalomra.

Fülöp herceg közben – állítólag idegességét enyhítendő – titkárával squashozott, amikor pedig végre Károly világra jött, sportruházatban rohant, hogy magához ölelje, valamint feleségének virágcsokrot vigyen.

II. Erzsébet elsőszülöttjével, Fülöp herceggel, valamint szüleivel: VI. Györggyel és az anyakirálynéval
II. Erzsébet elsőszülöttjével, Fülöp herceggel, valamint szüleivel: VI. Györggyel és az anyakirálynévalRykoff Collection / Getty Images Hungary

II. Erzsébet következő szülése más volt

Anna hercegnő születése körül nem csináltak már akkora hírverést az országban – nem trónörökösről volt szó, bár azt talán nem sejtették, hogy lány, hiszen az ultrahang ebben az időben nem volt ismert. A Clarence House-ban született meg a királyi hercegnő – a palotát épp a háborút követő felújítások miatt nem használták a királyi család tagjai, ezért került sor erre az egyetlen szülésre máshol.

A királynő orvosai Anna szülésekor ugyanazt a módszert alkalmazták Erzsébeten, amit már Károlynál is: a twilight sleep, azaz alkonyi álom egy mai szemmel borzalmas gyakorlat. Az orvosok szkopolamint és morfiumot adtak a szülő nőnek a vajúdás kezdetekor, majd szkopolamint a teljes szülés ideje alatt. 

Ezek hatására a nők nem voltak maguknál és teljesen elfelejtették fájdalmaikat, viszont annál inkább átélték azokat.

A szkopolaminos szüléshez a terhes nőket gyakorlatilag kényszerzubbonyba bújtatták, kezüket lekötözték: azt persze nem tudjuk, hogy ez így volt-e Erzsébettel is.

Bárhogyan is, ezeknél a szüléseknél az újszülött általában fogó segítségével született, a nők pedig gyakran nem is emlékeztek arra, hogy szültek. Az adagolt szerek dozírozását nem mindig sikerült kiszámítani, volt, hogy a csecsemő lilán, levegővétel nélkül jött világra, az újraélesztés ilyenkor fejjel lefelé lógatás és csapkodás volt. Az anya is belehalhatott a procedúrába – nem csoda, hogy ma már sehol nem alkalmazzák.

Családi idill Balmoralban: Eduárd ezután született
Családi idill Balmoralban: Eduárd ezután születettKeystone / Getty Images Hungary

András herceg születéséig szünet következett

Anna hercegnő 1950-ben még hercegnő édesanyától született: 1960-ban Andrást már egy királynő szülte, ismételten a Buckingham-palotában. Talán épp uralkodói elfoglaltságai miatt nem vállalt gyermeket olyan hosszú ideig Erzsébet, viszont azt tartják, hogy

míg Károlyra és Annára kevés ideje volt mint fiatalon megkoronázott uralkodónak, Andrásra és a legkisebb gyermekére, Eduárdra sokkal jobban tudott figyelni.

Sokan Andrást vélték kedvenc gyerekének: ebben akár ennek a tudatos döntésnek is lehetett szerepe.

Eduárdot 37 évesen szülte II. Erzsébet
Eduárdot 37 évesen szülte II. ErzsébetFox Photos / Getty Images Hungary

Eduárd, az ajándék

A szkopolaminos módszernek búcsút mondott II. Erzsébet, amikor 1964-ben megszületett utolsó gyermeke, Eduárd – és ez alkalommal vele volt a szobában Fülöp herceg is.

„Az akkor már 37 éves királynő kérte meg, hogy legyen ott; 

lelkesen olvasta a női magazinokat, amelyek hangsúlyozták az apák szülésbe való bevonásának fontosságát, és lenyűgözte az ötlet. Így lett Fülöp az első királyi apa a modern történelemben, aki tanúja lehetett egyik gyermeke érkezésének…

Az együttérzés a királynőtől származik. A kötelesség és a fegyelem pedig tőle, Fülöptől” – írta egyik életrajzírója.

A királynő szülései is mutatják azt, amerre a modern szülészet haladt: a császármetszés utáni hüvelyi szülések mellett a kemény gyógyszerek elhagyása és az apa bevonása a negyedik gyermek megérkezésekor már a modern szemléletet képviselik – 1964-ből.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra