Heti kedvencünk: téli édesburgonya pite gyömbérrel

Egy izgalmas édesség ami még az ünnepi asztalon is megállja a helyét, főleg, ha lila édesburgonyából készíted, egy kis narancsos tejszínhabbal.

Hidegen tálald, frissen felvert, narancsos tejszínhabbal a tetején.
Hidegen tálald, frissen felvert, narancsos tejszínhabbal a tetején.gsagi

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 45 dkg. édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 1.5 dl. tejszín
  • 6 nagy ek. porcukor
  • 1 mk.
  • 1 dl. karamellszirup
  • 1 db. vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 db. tojás
  • 1 nagy ek. liszt
  • 1 csapott mk. gyömbérpor
  • 0.5 mk. fahéj

A tésztához

  • 30 dkg. liszt
  • 2 nagy ek. cukor
  • 0.5 db. citrom héja és leve
  • 1 mk.
  • 10 dkg. puha vaj felolvasztva
  • 1 nagy ek. tejföl
  • néhány evőkanál víz, ha szükséges
Recept idők

Elkészítés:

1. A tészta összes hozzávalóját dobd egy robotgépbe és 3-5 perc alatt keverj belőle sűrű tésztát.

2. Lefóliázva, lelapítva tedd a hűtőbe legalább 15 percre.

3. Az édesburgonyát tedd a zöldségpárolóba és adj neki 20 percet.

4. Ha elkészült, egy turmixban, vagy robotgéppel egyszerűn dolgozd össze a töltelék hozzávalóival. 

5. A tésztát nyomkodd egy piterformába és 5 percig süsd elő 185 fokon.

6. Ezek után mehet bele a krém, majd (lehetőleg gőzben) süsd 35 percen át 175 fokos sütőben. 

Hidegen tálald, frissen felvert, narancsos tejszínhabbal a tetején.

 

 

kapcsolódó Még egy klassz karácsonyi menüsor az ünnepi finisre
Még egy klassz karácsonyi menüsor az ünnepi finisre

Még most sem késő kitalálni, mi legyen a menü.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Mustra