Ezeket az öltözködési bakikat követjük el mi, magyarok, a híres modell szerint

GettyImages-545813466

Jeff Ghandali középosztálybeli családba született Iránban, modellkarrierjét egyetemistaként Teheránban kezdte. Első sikerei után 2017-ben Magyarországra költözött tanulni, ahol modellkarrierjében már nemzetközi sikereket is fel tudott mutatni. Ma már komoly márkák és európai divathetek foglalkoztatják. Miközben elismert divatszakemberré nőtte ki magát az évek alatt, minket is széles körű nemzetközi kitekintésben lát, és öltözködési szokásainkat immár szakmai szemmel vizsgálja.

Az itt élő, húszas évei végét taposó, felfelé ívelő nemzetközi divatkarrierje elején álló iráni modell szerint mi, magyarok, általában jól öltözöttek vagyunk, de azért vétünk hibákat is.

Jeff szerint három területen „küzdünk divatkihívásokkal”, ahogy például hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról is, „hogy a különböző alkalmakhoz különböző ruhadarabok illenek”

Mit mivel?

  • A modell szerint a legnagyobb divatbakink, hogy nem feltétlenül összeillő ruhadarabokat párosítunk egymással viseletünkben.


„Korábban én is így vásároltam: bementem egy üzletbe, és megvettem minden egyes olyan ruhát, ami tetszett. Aztán hazamentem, és kiderült, hogy egyiket sem tudom felvenni semmivel” – vallja be töredelmesen Jeff. Egyre letisztultabb ízlése azt mondatja vele, érdemesebb lenne egy stílust követnünk, és annak megfelelő ruhadarabokat és kiegészítőket választanunk; így a különböző darabokat magabiztosan és egyszerűen kombinálhatnánk.

Van, akitől az ember szívesen fogad divattippeket (is)
Van, akitől az ember szívesen fogad divattippeket (is)Jeff Ghandali

Kapszulagardrób

Ez az elv megegyezik a kapszulagardrób alapkoncepciójával, miszerint a jól összeilleszthető, valamint egységes esztétika és elvek mentén összeválogatott, kevés alapdarabból álló ruhatár mindig ízlésesen, harmonikusan és könnyedén variálható. Ráadásul ökológiai lábnyoma is kisebb.

Lehetnénk elegánsabbak is?

  • A divat világában és a nagy márkák kínálatában egyre jártasabb modell szerint kicsit hajlamosak vagyunk előnyben részesíteni a kényelmes és sportos viseleteket az elegáns öltözékekkel szemben.

„Főként a nők nyúlhatnának gyakrabban a klasszikusabb, lágyabb stílushoz. A férfiak sem viselnek elég gyakran öltönyt, pedig annak is megvan a maga helye és ideje. A különböző események különböző ruházatot követelnek meg, mást veszek fel én is egy divatbemutatóra, mint egy buliba.”

Kicsit több elegancia, öltöny jólesne a szemnek itthon...
Kicsit több elegancia, öltöny jólesne a szemnek itthon...webphotographeer / Getty Images Hungary

Hogy kellene megtalálni egyéni stílusunkat?

  • Jeff arra biztat mindenkit, merjen újat is kipróbálni, letérni egy-egy apróbb kitekintés kedvéért a megszokott, beváltnak tartott útról, akár csak a próbafülke magányában is. Ha olyat is magunkra öltünk, amiről azt hisszük, kívül esik komfortzónánkon, felvéve megtapasztalhatjuk, hogy önazonosak vagyunk benne, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez magabiztossá tehet, ami azonnal láthatóvá válik a külső szemlélőnek is.

Kiegészítjük pár öltözködési és vásárlási tippel Jeff megfigyeléseit:

  • Ha tehetjük, ne akkor vásároljunk egy-egy ruhadarabot, cipőt, kiegészítőt, amikor már égető szükség van rá, hanem amikor szembejön az igazi. Ehhez időre is szükség van, és főleg mindig nyitott szemmel kell járni. De a kényszervásárlás kompromisszumokba vihet bele, amikkel nem leszünk teljesen megelégedve, és bennünk marad a vágy újabb és újabb darabokra, vagyis hosszabb távon pazarlóbb megoldás. 
Modellpálya és tévés felkérések is segítik, hogy Jeff látószöge szélesedjék
Modellpálya és tévés felkérések is segítik, hogy Jeff látószöge szélesedjékFabian Borbala

Egy-egy szerelemdarab mellett viszont nem keressük a következőt, hanem elégedett nyúlunk érte minden alkalommal, amikor használni akarjuk.

  • Nem pénz kérdése: sokan elbújnak egy-egy márka biztonságába, mert nem bíznak saját ítélőképességükben annyira, mint egy agyonhájpolt divatcég drága darabjaiban. A minőségnek általában ára van, de a no name vagy kisebb brandek termékei között is érdemes körülnézni.

Mindenhol bukkanhat az ember gyöngyszemekre.

  • Merni kell kreatívnak lenni, kombinálni, próbálgatni. A jól megtalált egyedi stílus kihat a lélekre is, és csodákra képes. Ehhez viszont tényleg tudni kell, miben érezzük magunkat hitelesnek. Ha saját magunk nem találjuk meg az egyéniségünket leghívebb módon kifejező esztétikát, támaszkodhatunk szín- és alaktípusunk szerinti öltözködési tippekre, amelyek feltehetően külsőnk előnyös oldalait fogják hangsúlyozni. Ha ezt egyedül nem találjuk, fordulhatunk szakemberhez: szín- vagy stílusszakértőhöz, aki nem egy sablontrendet fog ránk erőltetni, hanem

segít kidomborítani legelőnyösebb tulajdonságainkat, és felfedezni egyedi önkifejezési módunkat öltözködésünk által is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra