Vajon ma is halálba hajszolhatnák Diana hercegnét a fotósok, ha egyáltalán ők tették?

Hamarosan szomorú évfordulóhoz ér az angol királyi család és mindazok, akik rajongtak a fiatalon elhunyt, mártír sorsú hercegné önzetlen jelleméért, hétköznapi gondjaiért, nemes lelkű tetteiért és ikonikus outfitjeiért. Miközben a közvélemény a szenzációhajhász lesifotósokat kiáltotta ki a halálos baleset okozóinak, a nyomozások még sok évvel az események után is újabb és újabb kérdéseket vetettek fel.

Balsikerű frigy

Az 1961-es születésű Diana Frances Spencer 20 évesen feleségül megy Károly walesi herceghez. A brit trónörökössel kötött, 1996-ig tartó küzdelmes házasságukból két fiúgyermek születik: Vilmos és Henrik. Viszonyuk azonban már a nyolcvanas évek végére megromlik, köszönhetően feltehetően annak is, hogy a perzselő, szenvedélyes szerelem mellett, vagy helyett, sok racionális kritérium is hozzájárult a frigy megköttetéséhez, mint például Diana származása vagy vallási hovatartozása.

Már a hivatalos válást megelőző négy évben felvállaltan lazítottak az őket összekötő látszatszálakon, Diana pedig több románc után szerelmi viszonyba kezd az egyiptomi származású, dúsgazdag Dodi Fayeddel. A filmiparból ismert Harrod’s-örökös, Ritz-tulajdonos muzulmán férfi épp jegyben jár egy amerikai modellel, amikor esküvőjüket visszamondva az exhercegné heves ostromlásába kezd. Bontakozó szerelmük alig van túl pár közös minivakáción, amikor 1997. augusztus 31-én este Párizsban autóba ülnek egy sofőr és egy testőr társaságában.

Kevéssel haláluk előtt St. Tropez-ban
Kevéssel haláluk előtt St. Tropez-banMichel Dufour / Getty Images Hungary

Aligha kiélvezett szabadság

A következő percek eseményeit mindenki ismeri, vagy akár fel is tudja idézni emlékezetében… A tragikus ütközés legfőbb kiváltó okának a motoros lesifotósok kisebb csordáját tekintik, akik üldözőbe vették a párt egy-két jól elkapott felvétel reményében. Az egyre gyorsabban hajtó gépjármű így egy Szajna menti alagút egyik oldalának csapódik nagy sebességgel, majd kipörög az út közepére. A biztonsági öv nélkül utazó Dodi azonnal életét veszíti, ahogy a szintén nem bekötve vezető sofőr is. Egyedül, a szabályosan utazó biztonsági őr éli túl, bár az ütközés utáni pillanatokban a szintén biztonsági öv nélkül utazó Diana is életben, sőt eszméleténél van. Feltételezések szerint, ha bekötve ült volna az autóban, talán megúszta volna néhány karcolással, így azonban a kórházba szállítás közben súlyosbodó állapotát, belső vérzéseit már a kórházi életmentő műtét sem tudja helyrehozni, s belehal az ütközés következményeibe.

Kiegyensúlyozott magánéletből fakadó önfeledt mosolyra kevés alkalma volt
Kiegyensúlyozott magánéletből fakadó önfeledt mosolyra kevés alkalma voltMirrorpix / Getty Images Hungary

Elméletek

Való igaz, hogy a motoros paparazzihorda kergette egyre tempósabb és tempósabb száguldásba a párt szállító autó sofőrjét, de a hivatalos iratok szerint a vezető vérében a megengedett alkoholszintnek többszörösét találták.

Így a legtöbben úgy tartják számon az eseményeket, mint egy részeg sofőr által okozott tragikus közúti balesetet.

Azonban a válás után is töretlen népszerűségnek, sajtófigyelemnek és közmegbecsülésnek örvendő nő halálokával kapcsolatban az azóta eltelt lassan 25 során számos más elmélet is napvilágot látott.

60. születésnapján, 2021 júliusában avatták fel fiai a Diana emlékéül állított közös szobrukat
60. születésnapján, 2021 júliusában avatták fel fiai a Diana emlékéül állított közös szobrukatWPA Pool / Getty Images Hungary

Talán az egyik legmerészebb szerint egy esetlegesen komolyra forduló liezon vagy talán házasságba torkolló kapcsolat a volt hercegné, vagyis a leendő király anyja és egy muzulmán férfi között nem volt annyira kívánatos a brit titkosszolgálatnak. Ezért vannak, akik az egész tragikus eseménysorozatot egy gonoszul kitervelt és gondosan megrendezett politikai merényletnek vélik. Ezt az elméletet osztotta sokáig a fia elvesztésén felülkerekedni nem tudó édesapa, Mohamed Al-Fayed is, aki csak néhány évvel ezelőtt, Diana gyermekeire való tekintettel hagyott fel a magánnyomozókat is bevető külön vizsgálódással. Olyan elemzéseket is hallani, miszerint a balesetet követő pillanatokban egy titokzatos mentőautó is a helyszínre érkezett, majd röviddel azután el is hajtott onnan. Az elmélet hívei szerint ennek a mentőautónak a szerepe az volt, hogy az addigra már életét vesztett sofőr testébe alkoholt fecskendezzen, hogy a későbbi hivatalos vizsgálat ittasnak találja. És valóban, a sokkal, de sokkal később elfogadott hivatalos álláspont a lesifotósokat nem vonta felelősségre, a balesetben elhunyt, ittas sofőrt viszont a baleset okozójaként tartja számon mind a mai napig.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra