Demenciára utal, ha már fiatalon így alszol

GettyImages-1391271747

A demencia legnyilvánvalóbb tüneteként sokan a memóriavesztést tartják számon, azonban a betegségnek vannak egyéb, kevésbé ismert figyelmeztető jelei is. A kutatók legfrissebb eredményei alapján ilyen például az alvási szokások megváltozása.

A kognitív képességek hanyatlása befolyásolja a beszédkészséget, a gondolkodást, az érzékelést és a viselkedést is. A demencia sokarcúsága éppen ezért az egész testet érinti, és sokszor olyan változásokban nyilvánul meg, melyekről nem is gondolnánk, hogy összefüggésben lehet a szellemi leépüléssel.

Ebben az életkorban jelez az alvás

A demencia egy olyan szindróma, amely az agyműködés folyamatos hanyatlásával jár, és bár jelenleg nincs rá gyógymód, fontos, hogy a lehető leghamarabb észleljék a figyelmeztető jeleket, hogy az érintett személy kezelést és támogatást kaphasson. Az alvásszakértők most arra figyelmeztettek, hogy a középkorúak alvási szokásainak megváltozása is lehet a demencia egyik tünete.

Bár a demencia időskorban jelentkezik, az alvási szokásaink már fiatalkorban utalhatnak a betegségre való hajlamra
Bár a demencia időskorban jelentkezik, az alvási szokásaink már fiatalkorban utalhatnak a betegségre való hajlamraThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

A legfrissebb tanulmányok szerint, ha egy középkorú felnőtt hat óránál kevesebbet alszik éjszakánként, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben kialakul nála a demencia. A szellemi hanyatlás kevésbé veszélyezteti azokat, akik hét vagy annál több órát is pihennek.

Tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az Alzheimer-kórban vagy a demencia más formáiban szenvedőknek gyakran megváltoznak az alvási szokásai.

A szakértők úgy vélik, ennek oka az agyműködésben keresendő, ugyanis az agy bizonyos részei szabályozzák az alvás-ébrenlét ciklusokat. 

Az orvosok úgy gondolják, hogy a demenciában szenvedőknél az amiloid fehérje szintjének eltolódása okozza az alvási szokások megváltozását. A laboreredmények arra utalnak, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában általában magasabb az amiloidszint, és ez okoz alvászavart.

A túl kevés alvás is demenciát okozhat

A kutatások azt is kimutatták, hogy a túl kevés alvás szintén hozzájárulhat a demencia kialakulásához. A szakértők ezért azt javasolják, hogy éjszakánként legalább hét-nyolc órát pihenjünk, hogy az agynak elegendő idő álljon rendelkezésre a regenerálódásra. 

Ám a pihentető alvás nem csak az agyra, az egész szervezetünkre igen jó hatással van. Az alvás tulajdonképpen az egészségünk és a jó közérzet egyik alapja, nélküle az izmok nem nőnek, a szív nem tud megfelelően dolgozni, és a stressz nem fog alábbhagyni. 

Az alvásszakértők szerint a pihentető alvás érdekében javasolt mindennap ugyanakkor ágyba bújni, és célszerű kialakítania egy jó elalvás előtti rutint, amely segítségünkre lehet a kikapcsolódásban. Ezenkívül jó, ha lefekvés előtt egy órával már nem ülünk a televízió, a telefon vagy a számítógép képernyője elé.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra