A Cosmopolitan gyökerei az 1960-as évekig nyúlnak vissza. Az USA-ban az Ocean Spray nevű áfonyalevet gyártó cég igyekezett visszaszerezni a tőzegáfonya piacát, miután több publikáció jelent meg arról, hogy a gyümölcsben rákkeltő gyomirtó szer koncentrálódott. Koktélfüzetek készültek a termék népszerűsítésére, amiben szerepelt a Harpoon nevű koktél is vodkával, lime-mal és tőzegáfonya levével. Ezt a receptet újította meg Cheryl Cook az Absolut Citron Vodkával. Mások szerint a Cosmo Tony Cecchini receptje az Odeonból. Egy biztos, Dale Degroffot kizárhatjuk a készítők sorából, mert The Essential Cocktail című könyvében ő maga meséli el, hogy a Cosmót a New York magazin tulajdonította neki, noha nem ő a kitalálója. A Szex és New York főszereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a sorozatban, és azóta a Cosmo bekerült az örök klasszikus italok világába.
Hozzávalók:
40 ml citromos vodka
20 ml narancslikőr vagy Triple sec
30 ml cranberry juice (tőzegáfonyalé)
15 ml friss lime-lé
Elkészítése:
A hozzávalókat shakerben összerázzuk, majd előhűtött pohárba szűrjük.
Díszítése
Égetett narancshéj
Variációi:
Noha kifejezetten az Absolut Citron Vodka népszerűsítésére szabott a recept, sima vodkából is elkészíthető. Metropolitan nevű variációját Mike Hewett Absolut Kurant Vodkából készítette.
A recept forrása:
Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonosai a Keverd, rázd, öntsd! című könyvben klasszikus koktélokat mutatnak be, egyszerűen és bárki által elkészíthetően, közelebb hozva ezzel a bárok misztikus világát a koktélrajongók számára. A receptek leírása nemcsak az összetevőket, az elkészítés módját tartalmazza, hanem történeti összegzéseket is, megidézve ezzel azokat a letűnt korokat, ahol kevesebb, rosszabb minőségű alapanyagok is remek kombinációkat eredményeztek. A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában, 2021 decemberében jelent meg.