Cosmopolitan-koktél: Carrie Bradshaw kedvenc itala mára örök klasszikussá vált

GettyImages-77219533

Kezdődik az ünnepi szezon, jöjjenek a koktélreceptek: most a Cosmo-koktél. Hogy mi az apropó? Hát persze hogy a Szex és New York folytatása, ami december 9-én debütál And Just Like That címen az HBO GO-n. Emlékszel, hogy Carrie mindig ilyet kortyolgatott? Frissítsük fel a tudásunkat tehát azzal kapcsolatban, hogy is készül ez a mérsékelten száraz, savanykás frissítő.

Cosmo-koktél. A Szex és New York sokat dobott az ital népszerűségén
Cosmo-koktél. A Szex és New York sokat dobott az ital népszerűségén

A Cosmopolitan gyökerei az 1960-as évekig nyúlnak vissza. Az USA-ban az Ocean Spray nevű áfonyalevet gyártó cég igyekezett visszaszerezni a tőzegáfonya piacát, miután több publikáció jelent meg arról, hogy a gyümölcsben rákkeltő gyomirtó szer koncentrálódott. Koktélfüzetek készültek a termék népszerűsítésére, amiben szerepelt a Harpoon nevű koktél is vodkával, lime-mal és tőzegáfonya levével. Ezt a receptet újította meg Cheryl Cook az Absolut Citron Vodkával. Mások szerint a Cosmo Tony Cecchini receptje az Odeonból. Egy biztos, Dale Degroffot kizárhatjuk a készítők sorából, mert The Essential Cocktail című könyvében ő maga meséli el, hogy a Cosmót a New York magazin tulajdonította neki, noha nem ő a kitalálója. A Szex és New York főszereplője, Carrie Bradshaw előszeretettel fogyasztotta a sorozatban, és azóta a Cosmo bekerült az örök klasszikus italok világába.

Hozzávalók:

40 ml citromos vodka

20 ml narancslikőr vagy Triple sec

30 ml cranberry juice (tőzegáfonyalé)

15 ml friss lime-lé

Elkészítése:

A hozzávalókat shakerben összerázzuk, majd előhűtött pohárba szűrjük.

Díszítése

Égetett narancshéj

Variációi:

Noha kifejezetten az Absolut Citron Vodka népszerűsítésére szabott a recept, sima vodkából is elkészíthető. Metropolitan nevű variációját Mike Hewett Absolut Kurant Vodkából készítette.

 A recept forrása: 

Keverd Razd Ontsd Borito-B1

Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonosai a Keverd, rázd, öntsd! című könyvben klasszikus koktélokat mutatnak be, egyszerűen és bárki által elkészíthetően, közelebb hozva ezzel a bárok misztikus világát a koktélrajongók számára. A receptek leírása nemcsak az összetevőket, az elkészítés módját tartalmazza, hanem történeti összegzéseket is, megidézve ezzel azokat a letűnt korokat, ahol kevesebb, rosszabb minőségű alapanyagok is remek kombinációkat eredményeztek. A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában, 2021 decemberében jelent meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra