A világ legnépszerűbb italában illegális összetevők vannak?

Tények és tévhitek

GettyImages-923553276

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

Régóta tartja magát a legenda, miszerint a világ legnépszerűbb üdítőitala, a Coca-Cola egykor kokaint tartalmazott – legutóbb a dél-afrikai származású milliárdos Elon Musk viccelődött azzal, hogy megveszi az üdítőt gyártó céget, és visszateszi a kábítószert a kólába. De vajon tényleg volt valaha kokain az italban, és ha igen, mikor került ki belőle?

Érzéstelenítőként használták a kokaint

A válasz egyszerre igen és nem – a kezdeti időkben a Coca-Cola valóban tartalmazott „kokaint”, azonban nem olyan formában és mennyiségben, mint azt gondolnánk, és már a 20. század elején kikerült a receptből. Az üdítőitalt egy Georgia állambeli Atlantában élő patikus, John Pemberton találta fel 1885-ben, aki a polgárháború veteránjaként sokat kísérletezett olyan szerekkel, melyek enyhíthetik a háborúban sebesülést szenvedett katonák fájdalmait – a világhírű italt is hasonló céllal kotyvasztotta össze a hátsó kertjében két alapösszetevő, a kokalevél-kivonat (innen a Coca szó) és a koffeint tartalmazó kóladió (ebből származik a Cola kifejezés) felhasználásával.

A kóla feltalálója, John S. Pemberton (1831–1888)
A kóla feltalálója, John S. Pemberton (1831–1888)Heritage Images / Getty Images Hungary

Az Andok mentén élő őslakos kultúrák évezredek óta rendkívül fontos növényként tartják számon a kokacserje levelét, melynek rágcsálása és teljesítményfokozó tulajdonságai kiváló szolgálatot tettek számukra a harcok során, a kokalevél azonban önmagában nem tartalmaz kokaint. A híres-hírhedt kábítószer a növényből kivont ekgonin nevű alkaloidából keletkezik a kivonás során, melyet először 1860-ban Olaszországban sikerült izolálni. A 19. század második felében a különböző kokalevél-kivonatokat főként gyógyászati célra, helyi érzéstelenítőként használták, de a fogyasztói piacra is eljutott a „csodaszer”, népszerűvé vált például a francia kémikus, Angelo Mariani kokalevél-koncentrátumból és borból kevert Vin Mariani nevű itala.

Senki sem pörgött fel a kólától

Így jutott el a kokalevél-kivonatok híre Pembertonhoz, aki kezdetben egy Vin Mariani-utánzattal próbálkozott, azonban, miután Atlantában betiltották a szeszfogyasztást, inkább saját formulája alapján megalkotta alkoholmentes üdítőitalát. A Coca-Cola eredeti receptje valóban tartalmazott ekgonint – mely nem egyenlő a kokainnal –, azonban olyan kis mennyiségben, amitől valószínűleg senki sem pörgött fel, függővé sem vált, és egyéb mellékhatások sem jelentkeztek. Mivel a feltaláló gondos titokként őrizte – és őrzi a cég mind a mai napig – a kóla pontos receptjét, nem tudhatjuk, pontosan mekkora mennyiségű ekgonint tartalmazott az ital; egyesek szerint 30 milliliternyi kólaszirupban nagyjából egy kokainszemcse 1/400-ad részének megfelelő mennyiség lehetett.

1906-os Coca-Cola-reklám
1906-os Coca-Cola-reklámBettmann / Getty Images Hungary

Az 1800-as évek második felében a kokain teljesen legálisnak számított az Egyesült Államokban és a világ más részein, a szer kriminalizálására csak a századforduló környékén indultak meg a törekvések, miután nyilvánvalóvá váltak a kokain súlyos egészségkárosító és addiktív hatásai, ami különösen a szegényebb néprétegek és az etnikumok körében okozott jelentős problémát. Az amerikai kormány 1914-ben tiltotta be a kokaint, a Coca-Cola cég azonban jóval megelőzte őket, a kokain rossz híre miatt már 1903-ban drasztikusan csökkenteni kezdték a kokacserje-kivonat mennyiségét az addigra már világhírűvé vált italban.

A Coca-Cola végül 1929-re vált teljesen ekgoninmentessé, de ekkor már hosszú ideje szinte egyáltalán nem, csak nyomokban tartalmazta az alkaloidot. Az üdítő gyártásához egyébként mind a mai napig használnak kokalevelet, melyre – meglepő módon – a Coca szó használata miatt bírósági végzés kötelezi őket.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra