Bontócsákány alatt Psota Irén szülőháza

A régi Budapestet eggyel kevesebb ház idézi meg. Kár érte, irodaház érkezik a helyére.

Psota Irén művésznő szülőházával egy, az 1880-as években épült ház tűnik el a városszövetből. A színészlegenda 1929-ben született, majd ebben a házban kezdte meg életét. Túlságosan jó emlékei nem lehettek róla: Makk Károly, volt jegyese írja: „a Tömő utcában született egy pincelakásban, munkáscsaládban. Férfitestvérei melósok voltak, édesanyja egy gyönyörű vonású asszony”.  

Egy időre innen is kilakoltatták őket, az iszákos apa ugyanis nem tudta fizetni a bérleti díjat. Mikor az apát hét évre leültették, a mosónő mama, egy 30 négyzetméter körüli szoba-konyhába visszaköltözött a gyerekekkel. Bátyjai dalárdák tagjai voltak – józsefvárosi házak udvarán énekeltek, némi apróért, ahová idővel a kis Irén is velük tartott. Karrierje tehát a Józsefvárosból indult, ahol a szegénység is beleégett. „Állandóan éhes volt, Makk Károly azt mondta róla, nem tudott betelni az étellel, mindig volt nála egy fél cipó vagy valami, hogy legyen mit enni”.

A művésznő szülőházának  helyére egy 29 600 négyzetméternyi irodát magába foglaló, kilencszintes épület épül egy emlékparkkal, amely Psota Irén nevét viseli majd.

Az emlékparkban állítólag, egy Psota Irénhez köthető emléktárgyat is elhelyeznek majd, az még kérdés: mit. A terület központi eleme viszont már tudható, hogy egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Psota Irén sokkal inkább érezte otthonának a Bem rakparton lévő ingatlanát, ahová egykori férjével, Ungvári Tamással költözött. 

Psota Irén itt emléktáblát is kapott, méghozzá 2019. márciusának végén, amit a színésznő születésének 90. évfordulóján avatták fel a ház falán. ilyesmivel a Tömő utcai ingatlan nem büszkélkedhet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek