Tényleg odaveszett egy kaszkadőr a Ben-Hur forgatásán?

Tények és tévhitek

GettyImages-528401049

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

Minden idők egyik leghíresebb és leglátványosabb filmjelenete az 1959-es ókori eposz, a Ben-Hur kocsiversenye, melyben a Charlton Heston játszotta címszereplő legyőzi korábbi barátjából lett ellenfelét, a római Messalát (Stephen Boyd). A 11 Oscar-díjat nyert szuperprodukcióval kapcsolatban több legenda is kering Hollywoodban, a legismertebb szerint egy kaszkadőr életét vesztette a fogatverseny forgatásakor, és a jelenet benne maradt a film végső változatában. De mennyi igaz a híres bulvárpletykából?

A forgatás inkább a lovakat viselte meg

A Lew Wallace regénye nyomán készült, William Wyler rendezte Ben-Hur korának legnagyobb hollywoodi szuperprodukciójának számít, melyet 12 kategóriában jelöltek Oscarra, és végül 11 aranyszobrocskát haza is vihetett – ezt a rekordot felülmúlni azóta sem sikerült, két alkotás, a Titanic és A gyűrűk ura: A király visszatér kapott ugyanennyi Oscart az amerikai Filmakadémiától. A filmet a római Cinecittà filmstúdióban forgatták, ahol egyéves előkészítési munka során több mint háromszáz díszletet építettek, köztük a fogathajtó versenynek helyszínt adó stadiont, melyet nem papírmaséból, hanem valódi kőből emeltek.

Stephen Boyd és Charlton Heston a Ben-Hur (1959) jelenetében
Stephen Boyd és Charlton Heston a Ben-Hur (1959) jelenetébenSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

A produkcióban – mondhatjuk, „természetesen” – magyar szakemberek is részt vettek, a zeneszerző Rózsa Miklós mellett fontos feladat jutott Marton Endrének, a film technikai rendezőjének is, aki egyebek mellett a híres kocsiversenyt is dirigálta. A 15 perces, legendás jelenet forgatása során a korabeli bulvársajtóban megjelent és azóta is gyakran felbukkanó sztori szerint egy kaszkadőr – egyes változatok szerint az említett Stephen Boyd dublőre – véletlenül kirepült a kocsiból, és a földre zuhant, ahol a mögötte száguldó lovak és kerekek agyonzúzták. Más verziók úgy tartják, az eset annyira látványos lett, hogy benne maradt a kész filmben is. A történet azonban puszta kitaláció, nem több városi legendánál.

A stáb beszámolói és a színészek későbbi visszaemlékezései egyaránt cáfolják, hogy ilyesmi történt volna. A kaszkadőrcsapatot a szakmában veteránnak számító Yakima Canutt irányította, aki két fiát is beválogatta a kocsiversenybe. Az egyikük, Joe Canutt, Charlton Hestont helyettesítette a veszélyes jelenetekben, és a felvétel során egy alkalommal valóban kizuhant a kocsiból, azonban csak kisebb sérülést szenvedett, az állát kellett négy öltéssel összevarrni. Canutt zuhanása tényleg látható a film végső változatában. Rajta kívül egyetlen személy sem sérült meg a jelenet forgatásakor, öt ló viszont elpusztult.

A korábbi, némafilmes Ben-Hur forgatásán voltak balesetek

Honnét ered akkor a téves legenda a halálos kimenetelű kaszkadőrbalesetről? A sztori forrása egyrészt a már említett Marton Endre, akit a film bemutatójakor egy sajtótájékoztatón kérdeztek a kocsiversennyel kapcsolatban. Az újságírók mindenáron valamiféle szaftos és lehetőleg véres sztorit szerettek volna hallani, ezért az ingerült technikai rendező egy ponton kifakadt és felkiáltott: „Húsz ember és száz ló halt meg, ezt akarják hallani?” Hiába volt. Marton állítása puszta fricska és teljesen légből kapott, ennek ellenére hamar terjedni kezdtek a legendák.

A történet másik forrása a Ben-Hur korábbi, 1925-ös filmadaptációjával kapcsolatos hasonló pletyka. A maga korában szintén szuperprodukciónak számító némafilmes változat egyes részeit szintén Olaszországban forgatták, itt kezdődött a kocsiverseny felvétele is, a Rómában rögzített részek azonban alkalmatlannak bizonyultak, ezért szinte mindent újra felvettek a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiójában, Hollywoodban. A film egyik főszereplője, Francis X. Bushman későbbi memoárja szerint a fogatverseny (a filmben végül nem látható) első, olaszországi felvételekor az egyik kocsi véletlenül felbukott, a benne ülő kaszkadőr kizuhant, és olyan erővel vágódott a talajnak, hogy nem lehetett megmenteni. A színész állítása azonban konkrét bizonyítékok híján inkább csak pletykának, legendának tűnik, mintsem ténynek.

A kocsiverseny forgatásakor szintén csak a lovaknak esett bántódásuk, egy másik rész, a Livorno mellett forgatott tengeri csata jelenete azonban már komolyabb incidenst okozott. Egy véletlen baleset miatt az egyik díszlethajó lángra kapott, de a tűzvész sem követelt halálos áldozatokat: három statiszta eltűnt, három nap múltán azonban mindnyájan előkerültek.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat, amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra