4 éven át tigrisek és oroszlánok terrorizálták a stábot – A világ legveszélyesebb filmforgatása

A Roar, vagyis Üvöltés című horrorban oroszlánok és más afrikai nagyvadak támadnak egy külvilágtól elzárt családra, akik kétségbeesve próbálják megvédeni otthonukat és életüket – a szereplők azonban nem csak a filmvásznon, a valóságban is halálos veszélynek voltak kitéve, a vadállatok 70 színészt és stábtagot sebesítettek meg, a kamasz Melanie Griffith arcát 50 öltéssel kellett helyrerakni. A szokványosnak nem nevezhető produkció jogosan érdemelte ki a világ legveszélyesebb forgatása címet.

A film ötlete Tippi Hedren modellből lett színésznő (a legendás Hitchcock-film, a Madarak szőke főszereplője) és férje, Noel Marshall ügynök-producer fejéből pattant ki, miután a pár 1969-ben egy forgatás miatt Zimbabwében járt, és szemtanúja volt, hogyan foglalnak el oroszlánok egy elhagyatott lakóházat. Az élményből hamarosan filmötlet született, Hedren és Marshall pedig 15 árva oroszlánkölyköt fogadott be a kaliforniai Soledad kanyonban, Los Angelestől 80 kilométerre található birtokukra, ahol a színésznő lányával, Melanie Griffithszel és a producer két fiával, Jerryvel és Johnnal közösen éltek. A pár úgy gondolta, ha a nagymacskákat kölyökkoruktól fogva a családhoz közel nevelik fel, megszokják az emberek jelenlétét és kezesen viselkednek a leendő filmforgatás során.

Félelmetes állatkertet hoztak létre kaliforniai birtokukon

A ’70-es évek elejére elkészült a forgatókönyv első változata: a sztori szerint az afrikai szavannán élő amerikai tudóst meglátogatja Chicagóból érkezett családja, hamarosan azonban az egész család halálos veszélybe kerül, amikor házukat körülveszi mintegy 40 kiéhezett oroszlán. Ugyan a szakértők figyelmeztették Marshallékat, hogy egy falkányi nagymacskát sohasem lesznek képesek megfelelően beidomítani, a házaspár fütyült a jótanácsra, és buzgón folytatta a cirkuszból, állatkertből és egyéb helyekről megmentett oroszlánok és más vadak befogadását és „tréningezését”.

Noel Marshall, Tippi Hedren, John, és Jerry Marshall a forgatáson „kedvenceikkel” Getty Images Hungary
Noel Marshall, Tippi Hedren, John, és Jerry Marshall a forgatáson „kedvenceikkel” Getty Images HungaryMirrorpix

Birtokukon idővel már 71 oroszlán, 26 tigris, 10 puma, 9 fekete párduc, 4 leopárd, 2 jaguár, egy tigon (tigris-oroszlán hibrid), 3 elefánt és számos egzotikus madár élt, a bizarr állatkert fenntartása akkora összeget emésztett fel – csak eledelre heti 4000 dollárt költöttek –, hogy Marshall és Hedren négy házat, egy földbirtokot és más értékeiket is kénytelenek voltak eladni. Áruba bocsátották többek között a híres szőrmebundát, amit a színésznő a Madarakban viselt, és a forgatás végén Hitchcocktól megkapott ajándékba, és eladósították Marshall produkciós cégét. A szerencse azonban rájuk mosolygott, a férfi ugyanis vezető producerként működött közre Az ördögűzőben, a film hatalmas kasszasikere pedig jelentős bevételhez segítette hozzá.

Egyértelmű volt, hogy a filmet az állatmenhellyé átalakított birtokon forgassák, ahol nemcsak a vadak ellátásához és gondozásához szükséges infrastruktúra volt adott, de kvázi minifilmstúdióként is üzemelt, a projektet pedig teljes mértékben családi vállalkozásként kívánták véghez vinni. Marshall írta a forgatókönyvet és rendezte a filmet, a főhőst is ő maga játszotta, a további szerepeket pedig feleségére és a gyerekekre osztotta, remélve, hogy évek hosszú együttélése után már barátként kezelik őket a nagyvadak.

A horrorsérülések többsége nem csak a vásznon fájt a szereplőknek

A felvételek 1976 októberében kezdődtek, és a tervek szerint félévig tartottak volna, a munka azonban jóval nehezebbnek bizonyult, mint a stáb gondolta: az állatok nem voltak hajlandóak parancsra „játszani”, ezért az operatőröknek órákig kellett figyelniük őket, mire egyáltalán megmozdultak, az igazi gond azonban akkor keletkezett, amikor végre-valahára cselekvésre szánták el magukat. A vadak valóban hozzá voltak szokva gazdáik jelenlétéhez, ahhoz azonban nem, hogy a családtagok sikongatni fognak és rohanni kezdenek előlük, így ösztönösen támadásba lendültek, és valódi horrorszituációt teremtettek a helyszínen.

A sérülések többsége teljesen valódi
A sérülések többsége teljesen valódiIMDb

A négy évig elhúzódó munkálatok alatt legalább 70 közreműködő szenvedett sérülést, köztük Jan de Bont operatőr, akit megskalpolt egy oroszlán – fejbőrét több mint 120 öltéssel rakták helyre, a férfi hajberendezése ezután annyira bizarr látványt keltett, hogy később még a film egyik plakátjára is felkerült. Melanie Griffith arcát egy oroszlántámadást követően 50 varrással hozta rendbe a plasztikai sebész, sokáig úgy tűnt, a 14 éves színésznő a fél szeme világát is elveszíti – nem csoda, hogy később teljesen megromlott a viszonya nevelőapjával, a férfi 2010-es haláláig szóba sem volt hajlandó állni vele.

Marshall maga is megszenvedte a brutális forgatást, az évek alatt annyiszor sebesítették meg a nagymacskák, hogy egyes sebei üszkösödni kezdtek, Hedrent egy alkalommal egy elefánt dobta le a hátáról, máskor egy fán csimpaszkodva támadták meg az oroszlánok, lányához képest ő „mindössze” 34 öltéssel megúszta az esetet. John és Jerry sem kerülhették el a súlyos sérülést: előbbire egy általa sétáltatott oroszlán vetette rá magát, majd hat stábtagnak kellett leszednie a nagyvad állkapcsait a fiúról, öccsének a lábát marta meg egy oroszlán, egy tigris pedig 25 percen keresztül tartotta szájában a fejét.

Árvíz, majd tűzvész pusztított a helyszínen

Ha mindez nem lett volna elég, a munkát kétszer is természeti csapás akasztotta meg: 1978-ban áradás öntötte el a helyszínt, ami a már felvett anyagok, a díszletek és a felszerelés jelentős részét is megsemmisítette, egy évvel később pedig tűzvész pusztított a kanyonban, melyben több állat odaveszett. Az eredetileg 3 millió dollárosra tervezett költségvetés végül 17 millióra rúgott, a Marshall–Hedren házaspár pedig a csőd közelébe került, végül Beverly Hills-i otthonuk elzálogosításával mentették meg a produkciót.

Hosszú évek szenvedését követően az Üvöltés 1981-ben végre a nézők elé kerülhetett, az Egyesült Államokban azonban nem, csupán néhány európai és távol-keleti országban, illetve Ausztráliában mutatták be a mozik: ugyan az NSZK-ban és Japánban is viszonylag sikeresnek számított a jegypénztáraknál, a kitermelt, nagyjából 2 millió dolláros bevétel még a költségek tizedrészét is alig hozta vissza. A házaspárt nem csak anyagilag viselte meg a forgatás, az állandó feszültség kapcsolatukat is tönkretette, 1982-ben, 18 évnyi házasság után beadták a válást. A következő évben Hedren alapítványt hozott létre a forgatást túlélt nagymacskák gondozására, majd rezervátumot alapított a Soledad kanyonban, mely azóta több száz állatot fogadott be.

A kétségkívül extravagáns produkciót csak évtizedekkel később, 2015-ben mutatták be egy limitált forgalmazás erejéig az USA-ban, az Üvöltést akkor már, mint kuriózum, „bűnös élvezet” reklámozták: a szlogen szerint „egyetlen állatnak sem esett baja a forgatás során... 70 ember azonban nagyon is súlyos sérüléseket szenvedett”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra