Felépült a gerinctörésből, azóta a legőrültebb rekordokat dönti a túlélőbajnok

GettyImages-840328740

A tévéképernyőről rettenthetetlen, néha már képességeivel, bátorságával kérkedő, furcsa figurának tűnik, aki az égvilágon mindent megeszik. Hogy Bear Grylls túlélőbajnok ennél sokkal több, az két könyvéből derül ki.

A 48 éves Grylls brit kalandorként vonult be a köztudatba. Miközben belül egy visszafogott, szinte félénk brit srác, a legnagyobb sztárokat cipeli a dzsungelek, sivatagok, hegyek közé, hogy próbára tegye bátorságukat, állóképességüket. Magát pedig aztán végképp nem kíméli: megissza a saját vizeletét, megeszi a nyers kígyót és az állatszemet, olykor már kicsit túl színpadiasan is, de bármire hajlandó, amire a vadon rákényszeríti a túlélés érdekében. Grylls ugyanis született túlélő. Állandóan feszegeti a határait: három évet szolgált a britek különleges egységénél, a SAS-nél, ahová bekerülni is csak messze átlagon felüli tűréshatárral lehet. Ezek után megjárta nagyjából a világ minden szegletét, szembeszállt állatokkal, hőséggel, faggyal, jeges folyókban úszkált és elsajátította mindazt, amire civilizáció hiányában szükségünk van ahhoz, hogy túléljük, ha egyedül maradunk a vadonban.

Mi Bear Grylls sikerének alapja?

Grylls fő erőssége pont ebben rejlik. Már gyerekkorunktól érdekesnek tartjuk a természet kincseit, az állatokat, a szórakozási lehetőségeket, a különböző kihívásokat. Ő erre a gyermeki örömre és szívósságra építve megmutatja, milyen, ha erről felnőttként sem feledkezünk meg. Talán pont ezzel szerezte hatalmas rajongótáborát. Imádja a kalandokat, pedig nagyon sokszor majdnem belehalt valamelyik őrült ötletébe. Az egyik legsúlyosabb sérülés akkor érte, amikor még a hadsereg kötelékében végrehajtott egy rutinszerű ejtőernyős ugrást Dél-Afrikában, ám gond akadt az ejtőernyővel. Grylls túlélte a földet érést, de három helyen eltört a gerince, időszakosan lebénult és hónapokat töltött kórházban. 

Bear Grylls és Julia Roberts Afrikában
Bear Grylls és Julia Roberts AfrikábanNbc / Getty Images Hungary

Rekordok sora

A legtöbben ezek után feladnák és elmennének könyvelőnek, de legalábbis soha többé nem mennének sem repülő, sem helikopter közelébe. Grylls viszont felépült, és folytatta ott, ahol abbahagyta. A kalandvágya viszi tovább, új és új kihívásokat keres, lenyűgözi a zord vadon szépsége. 23 éves korában a legfiatalabb brit hegymászóként jutott fel a Csomolungma csúcsára, majd jet skivel megkerülte az Egyesült Királyságot. 2005-ben hőlégballonnal 8000 méter magasságba emelkedve, tengerészeti egyenruhában, a kosár aljára erősített asztalon ette meg a vacsoráját, ezzel ismét rekordot döntve. Rá két évre már motoros ernyővel repült át a Mount Everest fölött, szintén az első emberként a világon.

Talán a leghíresebb vendége Barack Obama akkori amerikai elnök volt
Talán a leghíresebb vendége Barack Obama akkori amerikai elnök voltNbc / Getty Images Hungary

A hírnév is rátalált

Bear Grylls valós teljesítménye, bátorsága, életigenlése hamar a médiasztárok közé repítette. Különböző túlélős műsorokat vezet, immár saját produkciós cége irányításával. A legismertebb sorozata a Sztárok a vadonban nevet viseli, ebben a legnagyobb hírességeket viszi el hol sivatagba, hogy meredek hegyvidékre, majd ott két napon át bogarat, gilisztát, kígyót etet velük, és megállás nélkül kihívások elé állítja őket. Folyamatosan egyensúlyoznak a megrendezett kalandok, az épp nem látható biztosítókötél és a sztárok valódi megijesztése között. Azóta számtalan sorozat és könyv látott napvilágot, amelyek erősen árnyalják a Gryllsről kialakult képet. 

Shaquille O'Neal is megjárta a vadont
Shaquille O'Neal is megjárta a vadontNbc / Getty Images Hungary

Család és hit

A 2012-ben megjelent Tűzön-vízen át! Életem története és a 2022-ben, a Jaffa Kiadó gondozásában kiadott Sose add fel! Életem kalandja című könyvekből kiderül, hogy egy mélyen hívő, lelkében – és a valóságban is – örökre cserkésznek megmaradó, alázatos emberről beszélünk. Grylls tartós házasságban él, feleségével három fiút nevelnek. Könyveiben őszintén mesél kudarcairól, félelmeiről, hibáiról, szorongásairól. Nem egy izomagyú kemény legényként osztja az észt, épp ellenkezőleg: tiszteli az életet, a másik embert, harmóniára – és persze kalandra – törekszik, és határozott célja, hogy az embereket visszavezesse az eredetileg otthonukként szolgáló természetbe.

Hatására fiatalok milliói kezdtek érdeklődni a vadon iránt, ami valljuk be, a biztonsági szabályok betartásával sokkal érdekesebb és egészségesebb hobbi, mint amit ma a gyerekek, kamaszok ki tudnak találni maguknak. Újrafogalmazta a hősiességet, az alázatot, a hitet, és arra tanít, hogy soha, semmilyen helyzetben vagy kudarc után ne adjuk fel, mert a kaland csak ott kezdődik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek