Mit tegyek, ha elveszek az erdőben?

A jó hír, hogy a vadonban elveszett emberek 97 százalékát az első 24 órában megtalálják. De ha nem, akkor sincs minden veszve!

Ha azt hiszed, hogy az eltévedt túrázók csodával határos megmenekülése csak a hollywoodi filmek sajátja, itt egy valós példa. Amanda Eller jógaoktató májusban 17 napon át bolyongott Hawaii erdeiben, miután meditáció közben eltévedt és nem talált vissza az autójához, amiben a telefonját is hagyta. A 35 éves nő csak azért élhette túl az esetet, mert nem volt hajlandó feladni. Bogyókon és éjjeli lepkéken tengődött, a hideg éjszakákon páfrányokkal takarta be magát, és annak ellenére, hogy a harmadik napon eltört a lába, majd egy napra rá egy áradás elvitte a cipőjét, igyekezett olyan helyekre eljutni, ahol az őt kereső helikopterek megláthatják. Stratégiája be is vált, és a mentőalakulatok végül eltűnésének helyétől 10 kilométerre rátaláltak. A Lifehacker az eset kapcsán összeszedte, mit lehet tenni, ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnénk.

Próbálj higgadt maradni

Amint tudatosul benned, hogy elvesztél, alkalmazd a túlélők klasszikus módszerét, a STOP-ot, ami az angol stop, think, observe és plan szavak első betűjéből tevődik össze.

Állj meg

Tudjuk, könnyű mondani, de ne ess pánikba. Inkább ülj le és maradj ott, ahol vagy. 

Gondolkozz

Gondold át a helyzeted. A U.S. National Forest, az Egyesült Államok erdészeti hivatala azt tanácsolja, hogy mindaddig, amíg nincs épkézláb terved, ne menj sehova.

Figyelj

Gyűjts információkat, amik segíthetnek rájönni, hogy merre lehetsz. Van nálad térkép és iránytű? Látsz turistajelzéseket? Használd őket a tájékozódáshoz! 

Tervezz

Vedd számba, hogy milyen lehetőségeid vannak, majd válaszd a legjobb opciót: menj tovább az úton, amin elindultál, vagy fordulj vissza, amerről jöttél. Ha viszont megsérültél vagy esteledik, a legjobb, ha nyugton maradsz.

A tájékozódás nem mindenkinek megy egyformán jól
A tájékozódás nem mindenkinek megy egyformán jólGreen Apple Studio / Getty Images Hungary

Kérj segítséget

Mondanunk sem kell, ha nálad van a mobilod, nincs lemerülve és még térerőd is van, kezdd azzal, hogy az utolsó ismert pozíciódat megadva segítséget kérsz az ismert segélyhívó számokon.

Gondolkodj előre

Persze ha már elvesztél, ezzel kicsit elkéstél, de mielőtt legközelebb a vadonba indulnál, készülj fel a legrosszabbra, a következőképpen:

Mondd el valakinek, hogy hova mész

Ha komolyabb túrára készülsz, a barátaiddal és a családtagjaiddal is oszd meg az útvonalad részleteit, ami komoly segítséget jelenthet a felkutatásodban.

Vigyél magaddal túlélőfelszerelést

Nem kell egyből Bear Grylls-i magasságokba emelkedned, kezdetnek néhány alapvető felszerelés, köztük egy elsősegélykészlet, egy menedéknek használható sátor, egy elemlámpa, naptej és a megfelelő ruházat is megteszi. Némi étel- és italtartalék szintén életmentő lehet. Bear Grylls

Legyenek nálad kommunikációs eszközök

A mobiltelefon az alap, ám nem nem árthat egy powerbank sem. Ha sokat túrázol, vagy az átlagosnál komolyabban veszed a túlélést, megfontolhatod egy műholdas telefon vagy vészjelző beszerzését is.

Ha járatlan utakra tévedsz, nem feltétlenül lesz térerőd
Ha járatlan utakra tévedsz, nem feltétlenül lesz térerődurbazon / Getty Images Hungary

Bízz a mentőcsapatokban

Ha te magad nem tudsz segítséget kérni, a mentőakció jellemzően azzal indul, hogy valaki a környezetedből bejelenti az eltűnésedet. Az illetékesek ezután utánajárnak, hogy tényleg elvesztél-e az erdőben, vagy csak elhagytad a várost anélkül, hogy bárkinek szóltál volna. Ha kiderül, hogy az előbbiről van szó, az ilyen helyzetekre vonatkozó előírásokat követve a keresésedre indulnak.

Még ha ki is van kapcsolva a mobilod, a hatóságok az adótornyok segítségével akkor is meghatározhatják a helyzetedet, így ideális esetben tudni fogják, mely területeket érdemes átfésülniük, hogy a nyomodra akadjanak.

Ahogy a bevezetőben is említettük, a vadonban elveszett emberek 97 százaléka már az első 24 órában megkerül, ha viszont ez nem történik meg, annak általában alapos oka van. Például az, hogy az adott terepviszonyok között nehéz észrevenni valakit. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy a mentőakció nem járhat sikerrel, szóval ha egyszer hasonló helyzetbe kerülnél, próbáld megőrizni a hidegvéred, tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy épségben találjanak rád.

Nem vagy túrázós típus, viszont rendszeresen repülsz? Számodra is van pár hasznos tanácsunk arra az esetre, ha egyszer valami balul sülne el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek