Sokan nem ismerik ezeket az izgalmas balatoni helyeket

GettyImages-144341567
Olvasási idő kb. 7 perc

Ha a Balatonra gondolunk, a tó bársonyos vizén és a nyáron kívül valószínűleg a strandok és az ott készített ételek jutnak eszünkbe. Az északi parton ott várnak a tanúhegyek, a jó bor és a kultúra, a délin pedig sekély, meleg a víz, és jókat lehet bulizni. De ennyi lenne az egész?

Maga a tó és a környéke messze túlmutatnak a sztereotípiákon. Csakhogy ahhoz, hogy erre rájöjjünk, energiát és időt kell fektetnünk a keresgélésbe. S persze először nem árt tisztában lenni a saját igényeinkkel sem. Családdal vagyunk, vagy barátokkal vágnánk bele valami izgalmasba? Használhatjuk egy ismerős nyaralóját, vagy épp folyton úton lennénk? A helyiek valódi életére vagyunk kíváncsiak, vagy épp a csillogásra, koktélokra vágyunk?

Aki strandolni szeretne

Ha a tavat kizárólag strandolási céllal használjuk, akkor sincs könnyű dolgunk, ugyanis rengeteg a lehetőség. A szabadstrandokon, melyek jellemzően a déli parton húzódnak végig, átélhetjük a hűtőtáskás, kockás plédes, autentikus nyaralásos élményt. Ez spórolási szempontból sem utolsó, hiszen a drága éttermek helyett magunkkal vihetjük az egész napi menüt. A könnyen felmelegedő, térdig érő vízbe már a legkisebb gyerekeket is bevihetjük, így ha családdal nyaralunk, és bírjuk a homokvárakat, a déli part tökéletes választás. A tó keleti és északi részein sokkal mélyebb víz vár, ami lehetőséget ad úszáshoz, vízi sportokhoz, de már gyakrabban kell belépőt is fizetnünk. Akármelyik részre is essen a választás, előre tájékozódjunk, hol kaphatunk ellátást a kórházakon túl.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy tabletta több bajra

Ugye milyen borzasztó, amikor a várva várt nyaralás ideje alatt ledönt egy lázas betegség? Amikor a vízparton rád tör egy kínzó fejfájás?

Előzd meg ezt a helyzetet! Legyen nálatok az igazán sokoldalú Algopyrin, ami képes kihúzni a bajból a fájdalmas vagy lázas pillanatokban.

Ha csak egyetlen gyógyszer van nálatok nyáron, az Algopyrin lehet a megoldás, amit kerestek!

Advertisement

hirdetés

Az igazán pro balatonozók pedig ismerik azokat a csendes, eldugott helyeket, ahol lehet, hogy pallós ösvény vezet a nádfalban, de garantált a természetközeli, zsúfoltságmentes fürdőzés. Az egyik ilyen hely Sajkod a Tihanyi-félszigeten, különlegessége, hogy az erdő és a víz összeér, azaz igazi autentikus, betonkor előtti élményben lehet részünk. Akinek átmenetileg már sok volt a Balaton, az a környéken maradva Hévízen vagy a közeli halastavakban is megmártózhat. 

Tihanynál nincs szebb hely a Balaton körül, de Sajkodról csak a helyiek tudnak
Tihanynál nincs szebb hely a Balaton körül, de Sajkodról csak a helyiek tudnakalxpin / Getty Images Hungary

Aki Balaton környéki várakat nézne

Szerencsére a tó környékét több ezer évvel ezelőtt is szerették az emberek, s a magasabban fekvő helyekre várakat is építettek. Leírhatatlan látványt nyújtanak, mögöttük a Balaton kékjével, s igazi programpontnak számít felmászni hozzájuk. Az északi parton a Csobáncot és a szigligeti várat kötelező megnézni, de a déli parton bóklászók sem csalódnak: Ferhérkő vára éppolyan látványos, de a helyiek Kereki várromként ismerik. Ha a kisebb építményeket, régi földvárakat is beleszámítjuk, végig lehet túrázni a tó környékét egyik romtól a másikig, s közben egy percig sem fogunk unatkozni – és végre azt is megtudjuk, hol találhatók az egykori római erődök, a kelta emlékek (bizony, kelták is éltek itt), s hogy kik voltak annak idején a Somogy megye nagy részét uraló Koppány legfőbb hívei.

A szigligeti várból csodás a panoráma
A szigligeti várból csodás a panorámaMeindert van der Haven / Getty Images Hungary

Aki túrázni, sportolni szeretne

Szerencsére a tó környéke nem csupán unalmas, betonból épített strandból áll. Amint elhagyjuk az épített részeket, csodálatos erdők, virágos mezők, megmászni való hegycsúcsok várnak, s a terepfutók is megtalálják a számításukat. Mindkét parton rendszeresek a maratonok, félmaratonok, a csodás kilátás is garantált. Ugyanilyen gyakran vehetünk részt a környező erdőkbe szervezett, olykor tanúhegytől tanúhegyig húzódó, szervezett túrákon, amelyeket végigfuthatunk, -túrázhatunk, -biciklizhetünk is. Aki az utóbbi szerelmese, nem hagyhatja ki a tó körbe-kerékpározását sem. Aki a vízi sportokra szavaz, annak érdemes a nagyobb városok kikötőiben szétnéznie bérelhető vitorlások után, s szinte minden strandon bérelhetünk SUP-ot vagy épp csónakot, szörföt is, sőt rendszeresek a tavat átszelő versenyek is. Siófokon, Balatonfüreden és Vonyarcvashegyen a vízisí- és a wakeboardpályákat nem érdemes kihagyni. 

Aki sportolni szeretne, a Balaton partján bárhol megteheti
Aki sportolni szeretne, a Balaton partján bárhol megtehetiNurPhoto / Getty Images Hungary

Aki másképp tenné próbára magát, az lovagolhat Balatonfenyvesen, Zamárdiban vagy épp Gyenesdiáson, barlangászhat Tapolcán vagy Hévízen, bobozhat Balatonfűzfőn (ahol kalandparkot is talál), teniszezhet Balatonbogláron. Ez utóbbi település egyébként szintén a kalandparkjáról is híres (aki már megjárta a méltán híres Zamárdi kalandparkot, annak érdemes próbát tennie vele). A természet felfedezőinek szinte kötelező ellátogatni a Kis-Balatonhoz, ahol vezetett túrán mutatják meg, milyen lehetett volna az egész tó, ha az emberi beavatkozások nem borítják fel érzékeny egyensúlyát. 

Aki múzeumokra, kultúrára vágyik

Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a tó körül csak bulizó fiatalokat találunk, és minden csak a (tartalmát tekintve) olcsó szórakozásról szól. Gyönyörű, történelmi épületek, minőségi múzeumok, látogatóközpontok várják az érdeklődőket. Keszthelyt például nem véletlenül nevezik a múzeumok városának, itt található a Helikon-kastélymúzeum, illetve az interaktív, izgalmas, akváriummal is felszerelt Balaton Múzeum. Gyenesdiáson a Keszthelyi-hegység élővilágát ismerhetjük meg, míg a vulkanikus működésben gazdag Tihanyi-félsziget múltját a Levendula Ház Látogatóközpontban.

Balatonszárszón már József Attila Emlékmúzeumot is találunk, aki pedig Európa legnagyobb plüssmaci-kiállítását sem hagyná ki, az Balatonszentgyörgyön, a Csillagvárban nézelődhet. Kis csillagászoknak hatalmas élményt jelenthet a bakonybéli Pannon Csillagda, míg Zamárdiban a Világháborúk Múzeuma már régi fegyverekkel, fontos harcok felelevenítésével vár. Aki tovább keresgélne, ne hagyja ki a veszprémi Művészetek Házát, a balatonedericsi Afrika Múzeumot, a füredi Art East Galériát, Jókai Mór Emlékmúzeumot, vagy a balatonföldvári Kilátó és Hajózástörténeti Múzeumot sem. Még a bulifővárosnak tartott Siófokon is találunk izgalmas ásványmúzeumot, s persze a híres operettszerző, Kálmán Imre életét is alaposan megismerhetjük. Annak is érdemes utánajárni, melyik híres magyar író, költő hol nyaralt pontosan a tó körül, ebben ez a cikkünk lesz segítségedre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek