A Balatonnál is nagyobb tó volt Magyarország területén: bálnák és delfinek éltek benne

GettyImages-596109141

Egyik legfőbb örömünk, hogy Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton pont kis országunkban helyezkedik el. Magyar tengerként becézgetjük, pedig azért attól igen messze áll. Pláne a múltban a helyén lévő víztömegektől!

A Balaton a földtörténeti középkorban, a mezozoikumban lerakódott üledékes kőzeteken jött létre, de a most ismert összefüggő vízfelület „csak” ötezer éve alakult ki. A tó vízszintje folyamatosan változott, de a mostani szabályozások, például a Sió-csatorna hiányában sokkal nagyobb kiterjedésű, szabálytalanabb formát öltött, a mostaninál minimum 3 méterrel magasabb átlagos vízszinttel. A magaspartok, illetve a meredek löszfalak jelzik, hol lehetett régen a part igazi vonala, amikor még Tihany és Szigliget is szigetként emelkedett ki a vízből.

Előtte azonban egy másik nagy víztömeg foglalta el a helyet, ez volt a Kárpátok vonalán belül kialakult Pannon-tenger 9–14 millió évvel ezelőtt. Az Északi-középhegység és a Balaton északi hegyei kivételével hazánk egész területe víz alá került, bár a víztömeg kiterjedése folyamatosan változott. A tóba ömlő folyók hordalékai feltöltötték a medencét, így a Pannon-tenger mérete egyre csökkent, míg hatmillió évvel ezelőtt átadta a helyét a mocsaraknak. Nagyjából ebben az időben a mai Balaton helyén erőteljes vulkáni működés zajlott, ennek nyomait viseli az északi part számos tanúhegye, gejzírkúpja és egyéb vulkáni emléke. Mi most azonban még ennél is visszább megyünk az időben.

A Pannon-tenger a térképen: a tó (vizének sóssága máig kérdés) Magyarország nagy területén elterült
A Pannon-tenger a térképen: a tó (vizének sóssága máig kérdés) Magyarország nagy területén elterültPANONIAN / Wikimedia Commons

Egy tó, ami ellepte Magyarországot

A Pannon-tenger, amely időben jóval a Balaton létrejötte előtt visszahúzódott, nem véletlenül terült el a Kárpát-medencében. Míg a Balatont a folyókból érkező víz töltötte fel, addig a Pannon-tenger már csak a maradéka volt egy jóval hatalmasabb kiterjedésű vízfelületnek. A mintegy 34 millió évvel ezelőtt létező Paratethys-tenger egykor a valaha létezett legnagyobb tó volt a Földön. A mai Ausztriától Türkmenisztánig nyúlt el Eurázsia déli peremén, hatalmas, 2,8 millió négyzetkilométeres területen (összehasonlításul a Balaton jelenleg alig 600 négyzetkilométeres). A jókora tó eleinte kapcsolatban állt a Földközi-tengerrel is, de körülbelül 12 millió évvel ezelőtt az afrikai és az európai tektonikus lemezek ütközése miatt ez a kapcsolat megszakadt, így lett a Paratethys tenger helyett tó.

Száműzte a téli hideget

A Paratethys 1,77 millió köbkilométer vizet tartalmazott, ami tízszer több, mint az összes jelenlegi tó vízmennyisége együttvéve, mégsem volt mély. Sekélysége okán hasonlíthatott egy kicsit a ma ismert Balatonhoz, de csak azután, hogy a Földközi-tengertől való elszakadása az édesvízáramlatokat a tóba koncentrálta. Ez komoly változást okozott a régió növény- és állatvilágában: a sós vízhez szokott élőlények kipusztultak, helyüket az édesvíziek vették át. A Paratethys pusztán mérete folytán jelentős hatással volt az eurázsiai éghajlatra is. A tó által termelt vízgőz hozzájárult az évszakok közötti éles hőmérséklet-változások lecsökkentéséhez, ami sokkal stabilabb szezonális klímát tett lehetővé.

A Paratethys hatalmas tó volt, delfinekkel, bálnákkal a vizében
A Paratethys hatalmas tó volt, delfinekkel, bálnákkal a vizébenNordNordWest / Wikimedia Commons

Bálnák és fókák Magyarország területén

Akármekkora is volt a Paratethys-tó, az extrém kiszáradás időszaka nagyon megviselte. Vize folyamatosan párolgott, miközben utánpótlás nem érkezett, így a vízfelület egyre zsugorodott. Mivel a víz nagy része 9,8 és 7,7 millió évvel ezelőtt elpárolgott, a vízszint körülbelül 250 méterrel csökkent. Ezzel a tó felszínének 70 százalékát és térfogatának 30 százalékát veszítette el, vizének sótartalma koncentrálódott, így a mai Fekete-tenger méretére csökkent. Ezt a delfinek, fókák és a világ legkisebb bálnafaja, a 3 méter hosszú Cetotherium riabinini már nem tudták tolerálni, így kihaltak a tóból. A korábban csak enyhén sós vizet ivóhelyként használó állatok is elvándoroltak. Mivel sokan Afrika síksága felé vették az irányt, a fajok egy része a manapság látható zsiráfokká és elefántokká fejlődött. 

Ma három tenger őrzi a Paratethys emlékét

A vízfelület zsugorodása miatt a telek hidegebbek, a nyarak forróbbak lettek, a Paratethys pedig végül három különálló tóvá esett szét, amelyek ma is jelen vannak. Az egyik a Fekete-tenger, a másik a Kaszpi-tenger, a harmadik pedig az Aral-tó, amely jelenleg 68 000 négyzetkilométert foglal el, de az emberi tevékenység által okozott kiszáradási időszaka miatt tovább zsugorodik. A Paratethys maradványaként jelent meg hazánk területén a fentebb taglalt Pannon-tenger, amely aztán fokozatosan feltöltődött, amivel létrejött a Kárpát-medence síksági része. Miután pedig a mocsaras részeken kitombolták magukat a vulkánok, és minden elcsendesedett, elkezdődött annak a medencének a lesüllyedése, amelyet a hazai vizek végül Balatonná töltöttek fel

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra