Érdekes sztorik a Balaton-átúszásról

GettyImages-137338623

Az idei, 41. Balaton-átúszásra jelentkezők immár 40%-a nő, pedig a kezdetekkor, négy évtizeddel ezelőtt még csak az úszók 4%-át tették ki a sportos hölgyek. Idén is 12 000-en vethetik magukat a Balaton vizébe, és többségük már jó előre be is nevezett az eredetileg július 22-re tervezett programra, mely végül július 23-án kerül megrendezésre. Akik már egyszer megúszták, szívesen emlékeznek vissza rá.

A legidősebb előnevező túl van a nyolcadik ikszen, de szintén érdekes adat, hogy az előrelátó átúszók több mint tíz százaléka 18 éves vagy annál fiatalabb.

Belföldről élénk az érdeklődés, az előnevezők harmada fővárosi, de külföldről is sokan át akarják élni a sportteljesítménynek sem jelentéktelen programot. közülük a szlovák, a német és a román vízimádók tempóznak majd legtöbben. A klasszikus „útvonal” most is a Révfülöp és Balatonboglár közti 5,2 km-es szakasz, de emellett könnyített „pályák” is állnak a csobbanni vágyók rendelkezésére. 

A Balaton népszerűsége egyébként is töretlen
A Balaton népszerűsége egyébként is töretlenbenedek / Getty Images Hungary

41 még gombócból is sok

Balaton-átúszásból főleg. Köszönhetően a sportolás közös élményét kísérő látványnak, a Balaton szeretetének és a kihívás egyre növekvő népszerűségének, már jó néhányan mondhatják el magukról, hogy „ezt megúsztam!”

Közülük pedig páran a Dívány.hu kérésére azt is elmondták, hogyan.

Balaton-átúszók élményei között lubickoltunk

Bár Zsolt (49) rendszeres résztvevője az átúszásnak, vagyis a rendezvény törzsvendége gyerekkora óta, egy alkalommal mégis, rutintalan módon, elfelejtett a rajthoz naptejet vinni magával. „Szerencséjére”, a parton, az addigra már a vízben halként úszkálók közül valaki ott hagyta saját, majdnem teli flakonját, ami szinte kérte, hogy Zsolti értelmet adjon már eldobott életének. A férfi nem habozott, mielőtt a habokba merült, jó adagot prüttyentett a krémből a kezébe, majd alaposan bedörzsölte vele arcát, homlokát, még szemhéját is. Ezek után szinte csodával határos, hogy egyáltalán el tudta olvasni a viszketéstől és a fájdalomtól, hogy egy vérbőséget okozó, izomlazító krémet masszírozott akkurátusan saját arcába és szemébe. Zsolt annak az évnek az első pár kilométerére, érthető módon, csak homályosan emlékszik.

Ilyen a Balaton-átúszás
Ilyen a Balaton-átúszásGergely Zakany, Lidl Balaton-átúszás

Népszerűség

Gergő (39) is törzsvendég a Balaton-átúszók között, de az egyik év különösen kedves élményként maradt meg emlékezetében. Nagyon hízelgő volt számára ugyanis, ahogy a rajthoz vezető, kordonokkal lekerített vízparti folyosó 20-25 méterén a vízhez sétálva lankadatlan sajtóérdeklődés kísérte útját. Csak úgy kattogtak a fényképezőgépek, az emberek tapssal és üdvrivalgással nyugtázták lépteit. A buzdítás nem volt hiába, Gergőt egyre jobban spannolta a tömeg szeretete, s mire a vízhez ért, már csak úgy duzzadt az önbizalomtól. Ezért aztán a víz előtti utolsó méterekhez érkezve már meg sem lepődött a villódzó vakukon és ováción, legközelebb csak akkor, amikor meghallotta a hangosbemondóban a szpíkert: „És most köszöntsük együtt nagy szeretettel az éppen a vízbe lépő Egerszegi Krisztinát!”

Gondűző

Gerda (34) emlékei szerint viszonylag felkészületlenül indult a versenynek úgy szűk tíz évvel ezelőtt. Talán ennek is betudható, hogy nemcsak rettenetesen lassan ért a végére, hanem meglehetősen el is fáradt benne. Talán ez ülhetett ki az arcára, mert, ahogy meséli, nem egy és nem két vitorlásról próbálták egy kupica kínálgatásával jobb erőre bírni. Elegendő élettapasztalata azonban már volt ahhoz, hogy tudja, mire van szüksége szervezetének, így itt-ott boldogan élt is egy-egy pohárka erejéig a nagyvonalú felajánlással.

Az azonban igencsak meglepte, amikor erőgyűjtés céljából egy vitorlásra csimpaszkodva már komolyabb gyorsítószerek is kínálásra kerültek. A távot végül enélkül is sikeresen abszolválta, és minden emberi segítőjére hálával emlékszik vissza.

Nem is lehet baj, hiszen idén is 200 vitorlás hajó jelöli majd ki az utat és vigyáz a sportos Balaton-rajongókra, mellettük pedig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei is szünet nélkül a résztvevők biztonságán és jó egészségügyi állapotán fáradoznak majd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra