A CIA első kémnőit alulfizették és gúnyolták, pedig profik voltak

GettyImages-1207505479

Ha a híres kémnőkre gondolunk, a legtöbbünk fejében Mata Hari neve fordul meg elsőként: azokat az amerikai kémnőket méltatlanul elfelejtettük, akik a CIA első napjaiban bizonyítottak sokat.

Ha valakiknek meg kellett küzdeniük az üvegplafonnal, akkor azok ezek a tehetséges és talpraesett nők voltak: egy dolog, hogy tökéletesen teljesítettek olyan kemény helyzetekben, amilyeneket a második világháború eléjük állított, de ezenfelül még férfi kollégáik lekicsinylő megjegyzéseit is el kellett szenvedniük.

Amerika híres kémnői egyenjogúságért harcoltak

Alsószoknya-alosztály: a kifejezés semmiképp sem elismerést rejt, így nevezték férfi kollégáik a gúnynevet legfeljebb nemükkel kivívó kémnőket. Nem csoda, hogy egyikük, Eloise Page vezetésével összefogtak, hogy visszaszorítsák a nemi alapú diszkriminációt a cégen, azaz a CIA-n belül.

A nők ugyanis hiába dolgoztak keményen, védték meg hazájukat, dolgoztak kettős ügynökökkel, vették rá azokat észérvekkel vagy akár zsarolással arra, hogy átálljanak, nem sikerült még ugyanoda verekedniük magukat, ahol a férfiak pusztán nadrágjuk révén voltak.

Nem volt elég az sem, hogy ha kellett, életüket is adták munkájukért: a női kémek ugyanúgy hordtak maguknál ciánkapszulát, hiszen életük pont olyan veszélynek volt kitéve, mint bármely férfi kollégájuké. Mégis, bár 1952-ben már a CIA állományának 40 százalékát tették ki a nők, csak ötödük fizetése érte el a középszintet jelentő évi 7500 dollárt, a férfiak 70 százaléka ugyanakkor vidáman bezsebelte ezt az összeget. Fairnek semmiképp sem tekinthető ez a bánásmód, mely ellen érthető módon szerették volna felemelni szavukat „az alsószoknyások”.

Régóta dolgoztak kémnők, mégsem becsülték meg őket Amerikában sem
Régóta dolgoztak kémnők, mégsem becsülték meg őket Amerikában semcjp / Getty Images Hungary

Nem hagyták, hogy előítéletek akadályoztassák őket

Hogy jobban megérthesd, milyen környezetben álltak helyt nap mint nap a CIA születésének idején a nők, érdemes elolvasnod Nathalia Holt Okos csajok – Kémnők a CIA-ban című kötetét, melyből kivételes élettörténetek rajzolódnak ki. Eloise Page-é, aki nemcsak nagyszerű munkaerő volt a cégnél, de gondoskodott arról is, hogy az ő mesterét, William Donovant se felejtse el az utókor: szobrot állíttatott neki. A „Vaslepke” néven is ismert Page aktív kémkarrierje lezárultával –

melyben egészen a technikai és tudományos vezetői pozícióig jutott, majd az athéni kirendeltséget vezette

– a nemzetközi terrorizmus szakértője és templomi szertartásvezető lett.

Mellette Addy Hawkins, Liz Sudmeier, Mary Hutchinson és Jane Burrell sorsát is bemutatja a kötet. Sudmeier a Közel-Keleten dolgozott, szovjet államtitkokat szerezett meg. Adeleide Hawkins profi kódfejtő volt, a CIA kriptológusait is vezette – egész addig, míg le nem váltották valakire, akinek kinézték ezt a helyet. Hutchinson képzett történész volt és négy nyelven beszélt folyékonyan, mégis titkárnőnek akarták szerződtetni a CIA-hez: ennek ellenállt, és később be is bizonyította, mennyivel többre képes. Németországban kettős ügynökök hálóját szervezte meg, munkája pedig végső soron a modern Ukrajnával való nyugati kapcsolatok meglapozásához vezetett. Jane Burrell sorsa tragikusan alakult: mindössze öt évig állhatott a CIA szolgálatában.

A modern korban is megbecsülésért kellett küzdeniük
A modern korban is megbecsülésért kellett küzdeniükkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Az alsószoknyások végül nyertek

Az alsószoknyások, mint az a karrierjüket röviden bemutató, kiragadott példákból is kiderül, sokat adtak a CIA-nak. Azt hihetnénk sikereik listáját olvasva, hogy erőfeszítéseiket sikerre is tudták váltani, és hamar rendeződött a nők szerepe a cégen belül, de ez sajnos nem így volt. Még egy 1992-es üvegplafon-kutatás is azt mutatta ki, hogy a kémszervezeten belül ugyan majdnem 40 százalék a női munkavállalók aránya, a felső vezetésben mégis csak 10 százalékkal képviseltetik magukat.

Két évvel a kutatás megjelenése után Jeanne Vertefeuille CIA-ügynök, aki 1954-ben gépírónőként csatlakozott a CIA-hoz, mestermunkával leplezett le egy CIA-veterán KGB-téglát, Aldrich Amest.

A következő években egyre több nő jutott egyre magasabbra a ranglétrán, majd 2018-ban Gina Haspel lett az első női vezető a CIA élén.

Ő aztán tovább tudta javítani sorstársai helyzetét a cégen belül, melynek mára nagyságrendileg fele-fele arányban vannak női és férfi alkalmazottai. A vezetői pozíciók 43 százalékát is nők töltik be, 2021-ben pedig Avril Haines lett a National Security Agency vezetője. Ezzel végre tényleg sikerült áttörni az üvegplafont: amit az okos csajok elkezdtek, több mint fél évszázadba telt befejezni, de megérte a munka.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra