Egyszerű finomság hétvégére: almás sütemény calvadosos-szal

A calvados almából készült, hagyományos normandiai almaborból készített, érlelt gyümölcspárlat, amelyet elsősorban aperitifként fogyasztanak. Almapárlatnak és almabrandy-nek is nevezik. Ezért is illik annyira jól ehhez a klassz, őszi, almás desszerthez.

Kardamommal ízesítsd a fagyit a tetején.
Kardamommal ízesítsd a fagyit a tetején.Mariha-kitchen

Hozzávalók

  • 4 darab Granny Smith alma
  • 3 deka vaj felolvasztva
  • 22 deka barna cukor
  • 500 ml. almalé
  • 4 gombóc vaníliafagylalt a tálaláshoz (ízesítsd egy kis kardmaommal)
  • 125 g. liszt
  • 1 ek. cukor
  • 8 deka hideg vaj apróra vágva (a tésztához)
  • 1 tk.
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, a felkockázott vajat, a sót és az egy evőkanál cukrot, amíg morzsalékos lesz, majd 2 evőkanál vízzel dolgozd sűrű tésztává. Tedd egy órára a hűtőbe, majd nyújtsd ki és tedd egy piteformába. 

Az almát hámozd meg, vágd vékony cikkekre, tedd a tésztára és hajtsd be annak széleit. Szórd meg 2 evőkanál barnacukorral. 

Az almalevet, főzd össze az alma héjával és a maradék cukorral, majd szűrd le és egy serpenyőben főzd addig, amíg szirupos lesz. Ekkor mehet hozzá a calvados, így lesz belőle végén egy remek öntet tetjére kanalazott fagyin. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek