Hozzávalók
A tésztához
- 1 púpozott bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
- 1 mk. só
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek. barna cukor
- 1 ek. tejföl
- 12 dkg vaj felolvasztva
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez
- 6 db alma lereszelve
- 1 ek. keményítő
- 5 ek. barna cukor
- 0.5 db citrom leve és héja
- 1 ek. vaj
- 1 tk. fahéj
A sodóhoz
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 ek. liszt
- 0.5 db citrom leve
- 5 dl fehérbor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit keverd el egy robotgéppel, amjd lefóliázva és elfelezve tedd a hűtőbe. Fél óra után nyújtsd ki, így már megvan a tészta alja és teteje.
A töltelék hozzávalóit tedd egy serpenyőbe, és kis lángon adj neki negyedórát, majd tedd félre hűlni. Ha kihűlt, egy kisebb tepsiben, a két tésztalap között 35 perc alatt süsd készre a pitét.
A sodóhoz a tojásokat üsd bele egy kisebb lábasba, majd add hozzá keverés mellett a cukrot, a lisztet és a citromlét. Öntsd fel a borral, majd kevergetve forrald össze. Ha besűrűsödött, zárd el alatta a lángot, és hűlés közben is keverd meg néhányszor.
A pite receptjét a lehető legegyszerűbbre vettük, hogy több időd maradjon a remek öntetre. Ha így készíted ezt a desszertet, akkor akár még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.