Almás pite elegáns hangulatban, borsodóval és mandulaszeletekkel

Tanuld meg a borsdót elkészíteni, mert nemcsak ez a fogás lesz vele finomabb, de az aranygaluska, a mákos- és diós guba, de még a palacsintatorták is.

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 púpozott bögre liszt (hagyományos, 2,5 decis)
  • 1 mk.
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 ek. tejföl
  • 12 dkg vaj felolvasztva
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez

  • 6 db alma lereszelve
  • 1 ek. keményítő
  • 5 ek. barna cukor
  • 0.5 db citrom leve és héja
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. fahéj

A sodóhoz

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. liszt
  • 0.5 db citrom leve
  • 5 dl fehérbor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverd el egy robotgéppel, amjd lefóliázva és elfelezve tedd a hűtőbe. Fél óra után nyújtsd ki, így már megvan a tészta alja és teteje. 

A töltelék hozzávalóit tedd egy serpenyőbe, és kis lángon adj neki negyedórát, majd tedd félre hűlni. Ha kihűlt, egy kisebb tepsiben, a két tésztalap között 35 perc alatt süsd készre a pitét. 

A sodóhoz a tojásokat üsd bele egy kisebb lábasba, majd add hozzá keverés mellett a cukrot, a lisztet és a citromlét. Öntsd fel a borral, majd kevergetve forrald össze. Ha besűrűsödött, zárd el alatta a lángot, és hűlés közben is keverd meg néhányszor.

A pite receptjét a lehető legegyszerűbbre vettük, hogy több időd maradjon a remek öntetre. Ha így készíted ezt a desszertet, akkor akár még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek