Az, hogy az alma hány nap alatt romlik meg, sokféle tényezőtől függ, ezek közül csak az egyik, hogy milyen a gyümölcs fajtája. Egy korábbi cikkünkben már azt is elárultuk, miért érdemes ebbe az egészbe energiát fektetned: ez a gyümölcs polifenolokban gazdag, amelyek antioxidánsként működve többek között gyulladáscsökkentő, valamint a keringési rendszert védő hatást gyakorolnak. És ez még nem minden: változatos tápanyagtartalma miatt az alma enyhíti az asztma és az Alzheimer-kór tüneteit, miközben segít a súlyproblémák leküzdésében, hozzájárul a csontok egészségéhez, valamint a tüdő védelméhez is.
És hogy mit tehetsz azért, hogy a lehető legtovább friss maradjon? Már soroljuk is!
Hacsak nem tervezed egy héten belül megfőzni, sütni, vagy csak úgy megenni az almát, ne hagyd a konyhapulton. Sokkal jobb megoldás a sötét, párás és hűvös környezet, amely fajtától függetlenül frissen, lédúsan és ízletesen tartja az almát írja a TheKitchn. A hűvösebb őszi napokon lazán letakarva tárolhatod az almát a garázsban vagy a hideg pincében.
Ezek a legfontosabb tippek tökéletes tároláshoz
A siker attól is függ, hogy mikor szedtük le az almákat. Ha túléretten szüreteltünk, az lerövidíti az eltarthatósági időt. Ha hosszabb ideig szeretnéd az almát eltartani, akkor szedd le, amikor a héj színe már érettségről tanúskodik, de a gyümölcs húsa még kemény – ez az optimális állapot, ha hetek múlva is frissen látnád viszont a gyümölcsöket.
Jó, ha azzal is képben vagy, hogy egyes almafajták jobban elállnak, mint a többi. Ha almafád van, érdemes utánajárni az adott fajta eltarthatóságának, de akár az is segíthet, ha az általános szabályt megismered: általában a késői érésű fajták tárolhatók a legjobban.
Ha már az összes a kosárba került, válogasd ki azokat a gyümölcsöket, amik elkezdtek megromlani, ütődöttek, kukacosak, vagy esetleg betegségre utaló jelet látsz rajtuk. Ha a darabok alkalmasak rá, vágd ki belőlük az értékes részeket és gyorsan főzz egy jó vaníliás almakompótot, almás palacsintát egy nagy adag fahéjjal, vagy egy jó, őszi-téli pitét szerecsendióval és csillagánizzsal.
A leginkább az számít, milyen a klíma és a páratartalom
Az alma tárolásának kulcsa az a hely, ahová teszed a gyümölcsöt válogatás után. Tökéletes egy viszonylag magas páratartalmú, hűvös tárolóhelyiség, vagy ha kevesebb van belőle, akkor egy lyukacsos zacskóban, akár a hűtőszekrény alsó polca is megteszi. Ha hűtőszekrényt használsz a tárolásra, akkor a hőmérsékletnek 0 °C körülinek, a relatív páratartalomnak körülbelül 90-95%-osnak kell lennie ahhoz, hogy a gyümölcsök a lehető legtovább frissek maradjanak.
Az almáról jó, ha tudod, hogy a szedés után is tovább érik, és akár más gyümölcsök érését is elősegítheti, ami a jó és a rossz hír egyben, mert etiléngázt bocsát ki, amely napról napra tovább puhítja a bőrt és a húst. Ha a kupac mellé raksz egy banánt, az hamarabb érik majd meg, akár örülsz neki, akár nem. Menet közben azért nézz rá néhányszor, mert lényeges, hogy a darabokat rendszeresen ellenőrizd, mivel akár egyetlen romlott alma az összes többit romlását is okozhatja.