A barna medve ráijesztett a vécésnénire: a legfurcsább állatkerti szökések

GettyImages-1225591148
Olvasási idő kb. 5 perc

Március elején a rendőrök különös szökevényt fogtak el a Dózsa György úton: Sanyi, a pápaszemes pingvin megelégelte korlátait, és meglógott az állatkertből. Kora hajnalban éppen szabálytalanul igyekezett átjutni a forgalmas út túloldalára, amikor a rend őrei le-, illetve feltartóztatták. De nem Sanyi volt az egyetlen, aki a szökést választotta: összegyűjtöttünk néhány különös állatkerti szökést.

Néhány évvel ezelőtt két másik pingvin is meglógott már. A pingvinek szabadtéri kifutóját alacsony kerítés veszi körbe, így ha átférnek valamelyik kapu alatt, már kinn is találják magukat. Akkor az egyik madár a Hősök teréig merészkedett, a másik pedig a 72-es troli megállójában várakozott, de elkapták, még mielőtt felszállt volna valamelyik trolira. 

A hatvanas években Veszprémben élt Böbe, a csodamajom. Böbe az országban akkoriban élő két majom közül másodikként érkezett Magyarországra, anyját orvvadászok lőtték le. Rendkívül intelligens állat volt: kávét főzött, szörpöt kevert, festett, gyurmázott és agyagozott, tudott tüzet rakni, sőt a maga módján borotválkozni is: bekente magát borotvahabbal, majd megette a szappant. Maga Kádár János is szívesen időzött Böbénél, aki természetesen megkínálta kávéval a pártfőtitkárt. Egy ízben Böbe is kiszökött, és meglátogatott egy családot az állatkert melletti városnegyedben. 

Böbe, minden idők leghíresebb magyar csimpánza
Böbe, minden idők leghíresebb magyar csimpánzaFortepan / Bojár Sándor

A budapesti állatkertből koronás daru is tűnt már el, őt a bejárattól nem messze sikerült elkapni. Máskor prérifarkasok egy csoportja vágyott némi szórakozásra, és keveredett át a szomszédos vidámparkba. Egy barna medve nem jutott ki az állatkertből, de jól ráijesztett a vécésnénire, amikor a háta mögé osont. A vécésnéni a felmosófával orrba vágta, mire a medve továbbállt, és célba vette a perecárust, aki megkínálta nápolyival. Az ötvenes években egy barna medve pedig kinyomta a ketrece rácsát, majd sétálni indult a megrettent látogatók között. Szerencsére a gondozója rá tudta tenni a nyakörvet és a pórázt, és visszakísérte a ketrecébe. 

Medve a vödör alatt

A jászberényi állatkertből egyszer egy ormányos medve szökött ki, és egy közeli kertes házban bukkant fel. Őt úgy sikerült elfogni, hogy ráborítottak egy vödröt. (Szerencsére az ormányos medve csak akkora, mint egy mosómedve, így volt megfelelő méretű vödör.) Jászberényben három kisoroszlán is úgy döntött, felfedezi a világot. Mivel átfértek a rácsok között, éppen indultak volna kifelé, de szerencséjükre (vagy szerencsétlenségükre) az állatkert igazgatója aznap a szokásosnál korábban ért be, így felkapta őket a hóna alá, és visszavitte a kifutójukba. Suzi, a lajhár a győri állatkertből indult útnak, és három napig sikeresen rejtőzködött, mielőtt megtalálták volna az állatkert melletti erdős területen. Korábban is próbálkozott már: kimászott a villanypásztor alatt, majd átúszott a halastavon, de fülön csípték. 

Szabadulóművész orangután

Ken Allen, a San Diegó-i állatkert orangutánja pedig notórius szökdöső volt. A kifutójának tükörsima támfalát megmászva első szökésekor körbenézett az állatkertben, második alkalommal Otis nevű orangutántársát dobálta meg kövekkel, harmadjára pedig egy feszítővassal a kezében tartóztatták fel. Ezután az állatkert profi sziklamászókat bérelt fel, és mintegy 40 000 dollárt költött az orangután kifutóját körbevevő sziklák biztonságossá tételére. A belfasti állatkert makákói szintén hajlamosak a szökésre. 2013-ban hat makákó oldott kereket, nagy erőkkel keresték őket az északír hatóságok. Az utolsóként elfogott Roxy tíz napig kóborolt a belfasti kertek alatt. Ugyanebből a csapatból Zoid és Rose 2015-ben újra megszöktek, ekkor három nap alatt fogták be őket. 

Lám, a láma

2005-ben egy kansasi állatkertben nyoma veszett egy flamingónak. A madár nyolc évvel később bukkant fel, 650 mérfölddel odébb, a Texasi-öböl partján. De nem egyedül volt: egy mexikói természetvédelmi területről megszökött másik flamingóval alkotott egy párt. Szerencsére a gondozók békén hagyták őket. Arizonában 2015-ben egy lámapár oldott kereket. Az állatokat terápiás célból tartotta egy állattenyésztő, és helikoptereket is bevetettek, hogy megtalálják őket. Végül Sun City forgalmas utcáiról a külváros felé vették az irányt, ahol egy cowboy lasszóval fogta el őket. 

A Skadar-tó Plavnica mellett – nem csoda, hogy Nikica szívesen úszkált errefelé
A Skadar-tó Plavnica mellett – nem csoda, hogy Nikica szívesen úszkált errefeléMichael Gottschalk / Getty Images Hungary

2010-ben Montenegróban az áradások után a Nikica nevű kéttonnás víziló kiszabadult egy magánállatkertből, és a közeli Plavnica nevű falucska környékén, a hátsó kertekben áradó folyóban lubickolt. Szerencsére Nikica békés természetű állat volt, és a helyiek is megszokták a kert végében dagonyázó vízilovat, akit, miután levonult az ár, visszavittek az állatkertbe. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek