Az öldöklést szövik bizarr szőnyegeikbe az afgánok: a gyűjtők imádják

GettyImages-526966800

Kalasnyikovot, tankokat és újabban drónokat ábrázoló háborús szőnyeget is vásárolhatunk az interneten. Ezek a motívumok már a színes virágos, geometrikus minták között is megjelennek, ami arra mutat rá, hogy képes volt keresletet támasztani az afgán kézi csomózású szőnyegek piacán a háborús tematika. A kezdetben belsősöknek készült ajándékszőnyegekre ma már gyűjtők is vadásznak.

Az utóbbi két évtizedben kaptak figyelmet az afgán háborús szőnyegek. Az eredendően civil szervezetek dolgozóinak és diplomatáknak készített ajándékszőnyegekből virágzó piac alakult. Az eBayen vagy a War Rug weboldalon nagyon sokféle változatát megtalálhatjuk, az 500 dollártól egészen a 4000 dollár összegűig mi is rendelhetünk otthonunkba.

Nyugati szemmel nézve a szőnyeg tűnhet egy érdekes médiumnak, amin keresztül az ősi, kézi csomózással foglalkozó művészek feldolgozzák mindazt, amin keresztülmennek, de akár felmerülhet az ízléstelen pénzkereset vádja is, ami inkább a szőnyegkereskedőkre irányul.

Az afgán háborús szőnyegek története

Az első háborús szőnyegek röviddel Afganisztán 1979-es szovjet inváziója után jelentek meg a pakisztáni menekülttáborokban, ahová afgánok milliói települtek át. Ezek a fegyvereket, helikoptereket és tankokat ábrázoló szőnyegek még kicsik voltak, és durva gyapjúból készültek. Állítólag a muszlimok imaszőnyegként, a hinduk pedig jógaszőnyegként használták őket. Később a szőnyegárusok és az ajándéktárgyboltok újságíróknak, diplomatáknak és civil szervezetek dolgozóinak kínálták.

A háborús szőnyegekre a katonák gyakran emléktárgyként tekintenek
A háborús szőnyegekre a katonák gyakran emléktárgyként tekintenekGetty Images

A szőnyegkereskedők hamar rájöttek, hogy a harci minták népszerűek a nyugatiak körében, így egyre több ilyen jellegű szőnyeg készítésével bízták meg a szőnyegszövőket. Népszerűségük ellenére az Afganisztánban gyártott szőnyegek mindössze 1%-a tartalmaz háborús motívumokat, ezért ritkaságuk miatt különösen érdekesek a gyűjtők és kurátorok számára.

A legrégebbi szőnyeg

A Föld legrégebbinek mondott szőnyegét jégbe fagyva találták meg egy szkíta fejedelem sírjában a mai Szibériában. A szőnyeg griffeket, szarvasokat, lótuszvirágokat és lovagló embereket ábrázol, és az i. e. 400 körüli időből származik.

Traumafeldolgozás vagy traumakereskedelem

Az ősi mintázási technikák elkészítése hosszadalmas munka, hónapokig, sőt, évekig eltarthat. A hagyomány anyáról lányra száll, mivel ezeket a szőnyegeket az afgán társadalom női tagjai készítik. A művészek eltűnnek az alkotások mögött, nem ismerjük őket, de a témával foglalkozó írások mind arra mutatnak rá, hogy a háborús tematika már nem őszinte traumafeldolgozás, inkább a kereslet kielégítése.

A kabuli Rug Factory látható a képen, amely brit támogatással az afgán szőnyeggyártás megfiatalításán dolgozik. A szőnyeget itt is nők készítik (2019)
A kabuli Rug Factory látható a képen, amely brit támogatással az afgán szőnyeggyártás megfiatalításán dolgozik. A szőnyeget itt is nők készítik (2019)Scott Peterson / Getty Images Hungary

A vevők ugyanis eredetiségre vágynak, azt akarják érezni, hogy a kézműves termékben valóban benne van az alkotó mélyen gyökerező élményanyaga, sajátságos traumája. A vevőknek gyakran az is a célja, hogy ezeket a nőket támogassa, miközben a haszon jó részét a kereskedő és a közvetítő fölözi le. Az asszonyokat az otthonról bedolgozás lehetőségével vonják be a munkába, ami sajnos a gyerekmunkát is ösztönzi. 

Minták, szimbólumok a szőnyegeken

A minták, szimbólumok megrendelésre kerülnek a szőnyegre. 

ezeket a jól felismerhető képeket társítja az emberek többsége a háborúhoz. Angol szavak, cirill szavak, betűk találomra jelennek meg a külföldi érintettségre utalva. Sablonszerűen visszaköszönnek ugyanazok a minták, amikre nagyobb a kereslet, főleg az amerikai ajándékpiacot kiszolgálva.

Az egyik legnépszerűbb minta a 9/11-es támadásoknak állít emléket, rámutatva, hogy nem az afgánok, hanem más országokból származó terroristák voltak a felelősek. Egy másik népszerű minta Afganisztán térképét ábrázolja, valamint szöveggel és képekkel is Afganisztán és az Egyesült Államok barátságát hirdeti. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra