Talán a nagymama egyszerű kevert süteményei az elsők, amiket igyekszünk megtanulni, ezeket a család kedvencei és az ünnepi kötelezők követik. Később jó eséllyel a repertoárba kerül néhány egészséges és extra gyors desszert is, most pedig az otthoni kedvencek listája újabb desszertcsokorral bővülhet: a Michelin-csillagosok kedvenceivel.
Az Insider néhány ismert séfet kérdezett meg arról, hogy ha tehetnék, vajon melyik desszertreceptjüket adnák át nekünk. Szerencsére a megkérdezettek nem sajnálták tőlünk a hasznos tudást, így kiderülhetett: ők sem minden esetben a bonyolult fogások hívei, amikor az otthoni sütés-főzésről van szó. Íme a legegyszerűbb finomságok a séfek kedvencei közül!
Egyszerű citromos sütemény
Tom Aikens, a londoni Muse alapítója és séfje elárulta, melyik családja kedvenc süteménye.
„Az elmúlt időszakban sokat főztem, rengeteg újdonsággal próbálkoztam. Ez a citromos sütemény volt a legtöbbet elkészített kedvencünk, amit a lányaim és a feleségem, Justine is szeretnek. Ez a süti mindig a konyhába csábítja a kicsiket, hogy segítsenek. A legtöbb hozzávalója egyszerűen beszerezhető, maga a sütemény pedig nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Tökéletes arra, hogy egy esős délutánt vidámabbá varázsoljon” – vallja Aikens.
Hozzávalók:
400 g liszt, 10 g sütőpor, 2 g (negyed teáskanál) finom tengeri só, 350 g egész tojás, 400 g porcukor, 220 g joghurt, 30 g citromhéj, 80 g citromlé, 150 g vaj felolvasztva
A sziruphoz: 140 ml víz, 140 ml citromlé, 115 gramm porcukor
Forrald össze a szirup összes hozzávalóját és tedd félre.
A cukormázhoz: 40 g citromlé, 180 g porcukor
Szitáld át a porcukrot, add hozzá a citromlevet, és keverd össze, forrald fel, majd kissé hűtsd le.
Elkészítés:
Szitáld egy tálba a lisztet és a sütőport. Keverd össze a tojást és a cukrot habverővel addig, amíg kissé levegős nem lesz. Add hozzá a joghurtot a tojásokhoz, majd a citromhéjat és a levet. Add hozzá a lisztet, majd az olvasztott vajat is. Öntsd egy nagyobb kenyérformába, amelyet sütőpapírral béleltél ki, majd 160 °C-on süsd 40 percig. Hagyd kissé kihűlni a süteményt, mielőtt finoman kibontod a formából, és hagyd öt percig hűlni, mielőtt kilyukasztgatod és leöntöd a citromos sziruppal.
Rebarbarás morzsasüti
Ollie Dabbous, a londoni Hide séfje egyik kedvencének tartja ezt a finomságot, mert többféle gyümölcsből, egyszerűen és költséghatékonyan összedobható.
„Szeretem előre megsütni a morzsás alapot. Jól össze lehet veszni azon, hogy mivel szolgáljuk fel – tejszínnel, pudinggal, fagylalttal, vagy ezek kombinációival – de ez már szerintem egyéni döntés, mindenki válassza ki a kedvencét” – javasolja a séf.
Hozzávalók:
A rebarbarás réteghez: 500 g rebarbara, 75 g cukor, fél citrom leve és héja
Vágjuk a rebarbarát 2 cm-es darabokra, majd főzzünk össze 400 grammot belőle a cukorral és a citromlével egy serpenyőben, közepes lángon, 10 percen át. Az első két-három percben fedő alatt puhítsuk, majd folyamatosan kevergessük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a maradék rebarbarát, és keverjük össze. Ekkor adhatunk hozzá egy kevés levendulát, egy kanál rózsavizet vagy néhány málnaszemet. Tegyük az egészet egy hőálló tálba, és kezdjünk neki a morzsasüti másik részének.
A morzsához: 150 g sós vaj, 175 g liszt, 120 g barna cukor, 75 g zabpehely, 20 g mák
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, majd keverj össze mindent egy konyhai aprítógépben, vagy akár kézzel, amíg a keverék durva zsemlemorzsára nem hasonlít. Szórd egy tepsibe, és 20 percig süsd, amíg világos aranysárga és ropogós lesz.
Ezek után melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, szórd a gyümölcsre a morzsát, és süsd 20 percen át.
Csokoládés-olívaolajas torta
A négyszeres Michelin-csillagos séf, Jason Atherton elárulta: ez az egyszerű csokis sütemény kifejezetten népszerű desszert a családjában.
Hozzávalók:
120 ml jó minőségű olívaolaj, 170 g porcukor, 3 nagy tojás, 60 g kakaópor, 150 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 kis kanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Verd fel kissé a tojásokat, majd az összes hozzávalót keverd össze. Öntsd kivajazott vagy szilikonformába és 45 percig süsd.
Eton Mess
A családi desszertek közül Jason Atherton másik kedvence a klasszikus és pofonegyszerű Eton-mess.
Hozzávalók:
150 g habcsók, 200 g zsíros tejszín, egy kevés friss vanília vagy vaníliakivonat ízlés szerint, bármilyen bogyós gyümölcs (Atherton két marék felkockázott epret szeret használni.)
Elkészítés:
A tejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a vaníliát. Törjük darabokra a habcsókot, és keverjük bele a gyümölcsöt. Az egésznek már csak annyi kell, hogy szépen poharakba töltsük a desszertet.
Citromos-vaníliás sütemény
Alain Verzeroli, a New York-i Shun és a Le Jardinier séfje erről a desszertről azt mondja: „Szeretem ezt a süteményt, mert nagyon könnyű elkészíteni, és az ember minden alkalommal könnyedén módosíthatja a receptet annak érdekében, hogy kicsit még izgalmasabb legyen. Citrom helyett adhatunk hozzá néhány teáskanál narancsvirágvizet, fűszereket, például fahéjat, vagy akár kávés ízt is adhatunk neki, ha ristrettót dolgozunk a keverékhez. Remek sütemény reggelire vagy a délutáni teához.”
Hozzávalók:
150 g puha vaj, 150 g cukor, 3 tojás, 2 db citrom vagy lime, 1 vaníliarúd, 2 teáskanál sütőpor, 150 g liszt
Elkészítés:
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a citrom (vagy a lime) héját, a levét és a vaníliamagokat. Adjuk hozzá a sütőport és a lisztet, óvatosan keverjük össze. Ha minden hozzávaló elkeveredett, egy szilikonformában süssük készre a süteményt 180 fokon, vastagságtól függően minimum 20 perc alatt.