Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

Húsok mellett is finom.
Húsok mellett is finom.rudisill

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 grmm szárított vargánya apróra vágva
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál gyömbér lereszelve
  • 1 kisebb darab csilipaprika apróra vágva
  • 85 gramm barna basmati rizs
  • 160 gramm sütőtök kockára vágva
  • ízlés szerint őrölt kömény, só, bors, koriander, menta
  • 125 gramm joghurt
  • 25 gramm mandulaszelet
  • 0.5 darab uborka lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Önts 425 ml forró vizet a szárított gombákra, és tedd félre.

Melegítsd fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és rövid ideig kevergetve süsd, majd mehet bele a rizs meg a tök, ezekkel is keverd néhány percig. Végül szórd bele a köményt és a koriandert, majd keverd hozzá a gombát és a vizet.

Takard le az edényt, és párold legalább 20 percig, amíg a rizs megpuhul. Közben keverd össze az uborkát és a joghurtot a mentával és egy kis sóval a rizs mellé kínált raita elkészítéséhez. Végül keverd a koriandert és a mandulát a rizsbe, majd a raitával és néhány extra menta- vagy korianderlevéllel tálald.

kapcsolódó Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából
Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából

Elmondjuk, hogyan keltsd életre azt, ami eddig a kukában landolt.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Thai sült rizs bazsalikommal és csirkével

Ha többségében hagyományos alapanyagokból készítenél valami nagyon különlegeset, ezt az egyszerű thai fogást próbáld ki!

szeptember12., 11:20

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

szeptember22., 11:24

Édesburgonyás quesadilla napon szárított sonkával és jó sok olvadt sajttal

Ha maradt az ebédről egy kevés édesburgonya-püré, használd fel vacsorára, és készítsd el vele ezt a remek quesadillát. Rengeteg reszelt vörös cheddar kerül bele, és azért, hogy a friss, ropogós zöldségek se maradjanak ki belőle, paradicsomot és rukkolát is töltöttünk a tekercsekbe.

október19., 09:24

Rizses hús új szinteken: krémes, rizses csirkeegytál

Még egy remek rizses fogás, amiben az a legjobb, hogy nagyon könnyen elkészítheted belőle saját specialitásod a kedvenc hozzávalóiddal. Maradékmentésre is remek, ha épp gomba van otthon, abból is kerülhet bele, de nem lesz rosszabb a borsótól vagy a reszelt sajttól sem.

szeptember24., 12:52

Őszi burrito fűszeres babraguval és olvadt sajttal

Akár darált hússal készíted, akár egy fokkal könnyebb változatban, húsmentesen, a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió egy kis adagban nagyon finom lesz ebben a fogásban. Az édesburgonyával és a mézeskalács klasszikus fűszereivel igazán téli hangulata lesz a tekercseknek.

október22., 09:24

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

Mustra