Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

Húsok mellett is finom.
Húsok mellett is finom.Fotó: rudisill

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 grmm szárított vargánya apróra vágva
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál gyömbér lereszelve
  • 1 kisebb darab csilipaprika apróra vágva
  • 85 gramm barna basmati rizs
  • 160 gramm sütőtök kockára vágva
  • ízlés szerint őrölt kömény, só, bors, koriander, menta
  • 125 gramm joghurt
  • 25 gramm mandulaszelet
  • 0.5 darab uborka lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Önts 425 ml forró vizet a szárított gombákra, és tedd félre.

Melegítsd fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és rövid ideig kevergetve süsd, majd mehet bele a rizs meg a tök, ezekkel is keverd néhány percig. Végül szórd bele a köményt és a koriandert, majd keverd hozzá a gombát és a vizet.

Takard le az edényt, és párold legalább 20 percig, amíg a rizs megpuhul. Közben keverd össze az uborkát és a joghurtot a mentával és egy kis sóval a rizs mellé kínált raita elkészítéséhez. Végül keverd a koriandert és a mandulát a rizsbe, majd a raitával és néhány extra menta- vagy korianderlevéllel tálald.

Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából
Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából

Elmondjuk, hogyan keltsd életre azt, ami eddig a kukában landolt.

Tovább »

Még több recept

Paradicsomos-halas paella – olasz hangulat egy spanyol fogással

Bontsatok mellé egy spanyol Cavát, készítsetek hozzá citromos tiramisut, és kész is a mediterrán fúziós est, ami akár a nyolcadik emeletre is becsempész egy kevés tengerpartot.

2020. augusztus20., 06:04

Szőlővel és kekszből készül az egyik legegyszerűbb, tengerentúlról érkezett édesség

Egy doboz mag nélküli szőlőhöz az év bármely szakában könnyen hozzájuthatsz. Nálunk akkor készül leggyakrabban ez a desszert, amikor a vásárolt szőlő nem lett éppen a legédesebb – ebben a gyors édességben kifejezetten előny, ha egy kicsit savanykás.

május8., 11:24

Ez a gombás rizottó egy kevés gesztenyétől lesz még különlegesebb

Ha te is szereted a főtt gesztenyét, törd össze és adj belőle egy kis adagot ehhez a rizottóhoz. Ha maradt otthon cukormentes, natúr gesztenyepüréd, azt is elhasználhatod ehhez a fogáshoz.

február14., 06:00

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

április18., 12:52

A rizottó zöldborsóval is finom, mi pecorino sajttal és egy kevés tejszínnel dobtuk fel

Egy kevés fehérbor, jó sok vaj és egy nagy adag zöldségalaplé, és máris tökéletes lesz a rizottód, főleg, ha nem mulasztod el folyamatosan kevergetni, hogy igazán krémes legyen a végeredmény.

május6., 12:52

Tojásos sült rizs zöldségekkel – vacsorára tökéletes lesz

Ha van otthon egy kevés garnéla vagy más tengeri herkentyűk, azokkal érdemes megpakolnod a tetejét, ha pedig nincs, vegetáriánus vacsoraként is remek ez az egyszerű, tojásos-rizses főétel.

2020. október7., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.