Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

Húsok mellett is finom.
Húsok mellett is finom.Fotó: rudisill

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 grmm szárított vargánya apróra vágva
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál gyömbér lereszelve
  • 1 kisebb darab csilipaprika apróra vágva
  • 85 gramm barna basmati rizs
  • 160 gramm sütőtök kockára vágva
  • ízlés szerint őrölt kömény, só, bors, koriander, menta
  • 125 gramm joghurt
  • 25 gramm mandulaszelet
  • 0.5 darab uborka lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Önts 425 ml forró vizet a szárított gombákra, és tedd félre.

Melegítsd fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és rövid ideig kevergetve süsd, majd mehet bele a rizs meg a tök, ezekkel is keverd néhány percig. Végül szórd bele a köményt és a koriandert, majd keverd hozzá a gombát és a vizet.

Takard le az edényt, és párold legalább 20 percig, amíg a rizs megpuhul. Közben keverd össze az uborkát és a joghurtot a mentával és egy kis sóval a rizs mellé kínált raita elkészítéséhez. Végül keverd a koriandert és a mandulát a rizsbe, majd a raitával és néhány extra menta- vagy korianderlevéllel tálald.

Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából
Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából

Elmondjuk, hogyan keltsd életre azt, ami eddig a kukában landolt.

Tovább »

Még több recept

Két kedvencünk egy tálon: túrós narancsos-rizskoch

A narancs aromája olyan extra az egészben, amitől úgy lesz izgalmasabb ez a fogás, hogy nem kellett semmi extra, csak egy kis narancsszörp és egy bionarancs héja.

május15., 06:04

Tipp a legocsmányabb őszi estékre: tészta lazaccal, bazsalikommal és kapribogyóval

Ha egy unalmas szerda estét dobnál fel egy olyan fogással, amitől egy elegáns étteremben érezhetitek magatokat, válaszd ezt a lazacos tésztát, dobd fel néhány levél friss bazsalikommal, és ha szereted, bonts mellé egy üveg fehérbort.

október25., 06:04

A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle.

2019. október18., 12:04

Indiai ragu két nagy kedvenccel: édesburgonyával és sütőtökkel

Mindkét legfontosabb alapanyagát szeretitek, mi pedig a gyors indiai ragukat, így nincs is okunk arra, hogy a héten valamikor ne dobjunk össze egy ilyen extra gyors zöldségpörköltet.

október28., 06:08

Pattogatott kukoricából is készülhet édesség, nem is akármilyen

Az amerikai konyháról szól ez a hét, legalábbis részben. Ez azt jelenti, hogy egyszerű és néha fura fogásokat mutatunk majd – ezek egyike ez a klassz, maradékmentő snack –, amikkel leginkább gyerekbulikon lehetsz népszerű.

október29., 06:08

A masalatea az indiaiak egyik kedvence

Nálunk egy kis növényi tej is került ebbe a teába, ami a legjobb döntés akkor, ha valami különleges itallal szoknál le a kávéról. A délutáni süti, keksz és kétszersült mellé is remek.

október29., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.