Halat enni azon élvezetes programok egyike, amik egészségesek is. A halból készülhet egyszerű rácponty, szendvics savanyú uborkával, narancsszószos lazac, töltött pisztráng, na és persze a klasszikus rántott hekk is megér néha egy kis bűnözést. Most azt is megmutatjuk, mivel győzheted meg magad végérvényesen erről, ha legközelebb egy nagy adag sült halra fáj a fogad.
1. Magas a tápanyagtartalma
A hal rengeteg olyan tápanyaggal van tele, amelyekből a legtöbben hiányt szenvedünk. Ez magában foglalja a kiváló minőségű fehérjét, a jódot, valamint a különféle vitaminokat és ásványi anyagokat.
A zsíros fajokat emlegetik a legegészségesebbekként. Ennek oka, hogy ezek ómega-3 zsírsavakkal is büszkélkedhetnek, amelyek kulcsfontosságúak a test és az agy optimális működéséhez, és szorosan kapcsolódnak számos betegség csökkent kockázatához.
2. Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát
A korai halálozás két leggyakoribb oka a szívinfarktus és agyvérzés, a hal pedig az egyik leginkább szívbarát alapanyag.
3. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek döntő fontosságúak a fejlődés során
Az ómega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a növekedéshez és a fejlődéshez, különösen az agy és a szem fejlődéséhez. Ezért gyakran javasolják, hogy a terhes és szoptató nők elegendő ómega-3 zsírsavat fogyasszanak.
4. Fokozhatja az agy egészségét
Míg idővel az enyhe mentális hanyatlás normális, ez súlyosbodhat is (ld. például Alzheimer-kór). Számos megfigyelő tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik több halat esznek, lassabb a mentális hanyatlásuk.
5. Segíthet a depresszió megelőzésében és kezelésében
A depresszió gyakori mentális állapot, rossz hangulat, szomorúság, csökkent energia és az élet iránti érdeklődés elvesztése jellemzi. Bár a depresszióról közel sem beszélnek annyira sokat, mint a szívbetegségről vagy az elhízásról, jelenleg mégis ez a világ egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek halat, sokkal kisebb valószínűséggel válnak depresszióssá.
6. Jó D-vitamin-forrás
A hal és a haltermékek a legjobb étrendi D-vitamin-források közé tartoznak. A zsíros halak, például a lazac és a hering, tartalmazzák a legnagyobb mennyiséget belőle.
7. Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
Számos tanulmány összekapcsolja az ómega-3 vagy a halolaj bevitelét az 1-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával gyerekeknél.
8. Segíthet a gyerekek asztmáján
Az asztma gyakori betegség, amelyet a légutak krónikus gyulladása jellemez, és gyakorisága az elmúlt évtizedekben drámaian megnőtt. Tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeresen halat fogyasztó gyerekeknél 24 százalékkal alacsonyabb az asztmás betegségek kockázata. Felnőtteknél nem találtak szignifikáns hatást.
9. Megóvhatja látásunkat időskorban
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) a látásromlás és vakság vezető oka, és leginkább az idősebb felnőtteket érinti. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a hal és az ómega-3 zsírsavak védelmet nyújthatnak e betegség ellen.
10. A hal javíthatja az alvás minőségét
Az alvászavarok hihetetlenül gyakorivá váltak világszerte, aminek kialakulásában a D-vitamin hiánya is szerepet játszhat. Egy 6 hónapos vizsgálatban, amelyben 95 középkorú férfi vett részt, a lazac fogyasztása hetente háromszor az alvás minőségének javulásához vezetett.