Rozmaring: a tökéletes memória és a fiatalság titka

A rozmaring 2011-ben nyerte el az év gyógynövénye címet, naná, hogy nem minden ok nélkül. Köztudott róla, hogy nyugtató hatású, és emésztési zavarok esetén segít, de étvágy- és vérkeringést javító hatással is rendelkezik. És hogy mi az, ami valóban bizonyított a népgyógyászat tippjei közül? Utánajártunk.

A kertben érdemes hagynod neki egy kis területet, mert kifejezetten igénytelen növény, kevés vízzel is megelégszik, és biztosan meghálálja, ha napos hellyel tiszteled meg.

A konyhában lepénykenyerek ízesítőjeként, húspácokban és édesburgonyával is remek, ahogy egy húsok mellé kínált vörösboros szószban, vagy akár egy nyári citromtortában is izgalmas lehet. Feldob egy házi epres-joghurtos fagylaltot, de tökös lasagnében is finom, ahogy egy kevés parmezánnal a pattogatott kukoricának is új ízt ad. Ha pizzára tennéd, a vörös áfonya-brie-pulyka hármas tetejére szórd, és ha valami nagyon extrával kínálnád meg a vendégeket, jó, ha tudod, hogy egy pezsgőkoktélban is jól mutat belőle egy-egy szál. Ha ez még nem lenne elég, készíts belőle zselét, citromos kekszeket, vagy dobj fel vele egy pirított kalácsszeleten tálalt kecskesajtos krémet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A görögöknél már a régmúltban is nagy tisztelet övezte a rozmaringot, ők úgy gondolták, hogy nemcsak fiatalon tart, hanem elűzi a rosszkedvet és frissíti a memóriát, könnyebbé teszi a tanulást. Lássuk, mi az, amit mindebből a tudomány is igazolt!

A Medicalnewstoday.com a rozmaringnak egy rakás előnyét vette sorra, amiből kiderül: jól teszik, akik rajongják a fűszerkeverékek egyik legfontosabb hozzávalóját, mert valóban segíthet egészségünk megőrzésében. És hogy mire is jó?

Antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek vannak benne

A rozmaring antioxidánsok és gyulladásgátló vegyületek gazdag forrása, amelyekről úgy gondolják, hogy segítik az immunrendszert és javítják a vérkeringést.

Javítja a memóriát és a koncentrációt

Egy kutatás szerint a rozmaring aromája javítja az ember koncentrációját, teljesítményét, reakcióidejét, pontosságát, és kisebb mértékben a hangulatát is.

Idegrendszeri védelem

A tudósok úgy találták, hogy a rozmaring sokat tehet az agy egészségéért is. A növény karnozinsav nevű összetevőt tartalmaz, amely meg tud küzdeni az agyban lévő szabad gyökök által okozott károkkal.

Pozitív hatásait a tudomány is igazolta
Pozitív hatásait a tudomány is igazoltakarandaev / Getty Images Hungary

Lelassítja az agy öregedését

Egyes tanulmányok szerint a rozmaring jelentősen hozzájárulhat az agy öregedésének lelassításához. A rozmaring terápiás képessége az Alzheimer-kór megelőzésében is ígéretes, de ezzel kapcsolatban még további vizsgálatok szükségesek.

Rákmegelőzés és -gyógyítás

Az Oncology Reports oldalán közzétett kutatás úgy találta, hogy „a nyers etanolos rozmaringkivonat (RO) lelassította az embereknél a leukémia és az emlőkarcinóma beteg sejtjeinek terjedését”.

Védelem a makuladegeneráció ellen

Az Investigative Ophthalmology & Visual Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a karnozinsav, amely a rozmaring egyik fő alkotóeleme, jelentősen elősegítheti a szem egészségét.

És hogy ne csak általánosságban beszéljünk, íme a rozmaringos fűszervaj receptje, amit nagyon jól fogsz tudni használni például húsokhoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek