A mentáról már rég bebizonyosodott, hogy nem csak az íze miatt érdemes használunk: görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, ami jó a puffadásra és bizonyos gyulladásos betegségek esetén is bevethető. Illóolaja enyhíti a köhögés és a megfázás tüneteit – és ez még messze nem minden.
Ennyi mindenre jó a menta
A menta nyugtató hatású gyógynövény, amit évezredek óta használnak gyomorpanaszok és emésztési zavarok enyhítésére. Különféle típusai antioxidáns tulajdonságokat és más egészségügyi előnyöket kínálnak, leginkább azok számára, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek. Mindezeken túl allergiások számára is hasznos lehet: a menta gyulladáscsökkentő hatású rozmarinsavat is tartalmaz. Egy patkányokkal végzett 2019. évi tanulmány szerint a rozmarinsav csökkentette az asztma egyes tüneteit.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény, ami ha elég vizet kap, klasszul el is szaporodik a kertben. Ha ezt mégis inkább elkerülnéd, süllyessz egy fenék nélküli vödröt a földbe, és úgy ültesd el a növényt.
És hogy hogyan használd fel?
Nyári koktélok és smootie-k tökéletes fűszere, de az egyszerű zöldsaláta-keverékekben is elfér pár levélke. Rukkolával, gránátalmával egy egyszerű hússzeletet is feldob. A különlegességek kedvelőinek tökéletes lehet egy mentás görögdinnye-uborka saláta (esetleg egy kevés kecskesajttal), az ennél visszafogottabb kombinációk rajongóinak a párolt, vajas zöldborsót érdemes feldobniuk néhány friss levéllel. Jeges teában és céklasalátában is finom, ahogy egy mazsolás kuszkuszsalátában, akár nehezebb húsok mellett is. Ha ez még nem lenne elég, grillezett körtével és rukkolával készíts belőle salátát sültekhez, vagy keverd a gíroszod mellé tálalt joghurtos szószhoz. Mehet gyümölcssalátákba és ragukba, a legfontosabb, hogy mindig a főzés legutolsó lépéseként add a fogásokhoz, hogy megmaradjon jellegzetes aromája.