Vércukorszintünk nem kizárólag arra van hatással, hogy milyen ételeket kívánunk meg néhány óra múlva. Befolyásolja azt is, hogyan érezzük magunkat, mennyire vagyunk energikusak vagy fáradtak, hogyan tudunk koncentrálni. Hosszú távon az sem jó, ha magas a szintje, de az sem, ha túl alacsony, mert az is kellemetlen tünetekkel járhat.
Érdemes azt is tudnod, hogy nemcsak a cukros, lisztes, gyorsan felszívódó ételek fogyasztása emeli meg a vércukorszintet, hanem a stressz, a korábbinál kevesebb mozgás, és akár bizonyos vény nélkül kapható készítmények is közrejátszhatnak abban, ha magasak az értékeid.
Azt már talán mindannyian hallottuk, hogy kerülni kell a finomított szénhidrátból készült élelmiszereket, és előnyben kell részesíteni a magasabb rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksüteményeket. Veszélyesek lehetnek a sportitalok, a szárított gyümölcsök, ízesített joghurtok is, amiket elég macerás kiiktatni az étrendünkből. Mégis megéri, mert a tartósan magas vércukorszint a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegek nagyjából kétszer olyan valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint a nem diabéteszesek, de merevedési zavar, elhízás, lassú sebgyógyulás és ezer más tünet jelentkezhet még a betegséggel.
És hogy mi segíthet még? A rendszeres edzés és az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása biztosan beválik, ezekről már régóta hallunk, és a tudomány is igazolta, hogy működnek. Azt is tudjuk, hogy nem szabad túl sok szénhidrátot bevinnünk, amihez érdemes számolni a napi fogyasztásunkat. A Healthline sorra vette azokat a további, kevésbé ismert, természetes módszereket, amelyeknek a hatékonyságát már a tudomány is bizonyította. Lássuk, melyek ezek!
1. Növeld a rostbeviteledet!
A rost lelassítja a szénhidrát emésztését és a cukor felszívódását. Emiatt elősegíti a vércukorszint fokozatosabb és nem ugrásszerű emelkedését. Nem mellékes az elfogyasztott rost típusa sem. Kétféle rost létezik, közöttük az oldhatóról már bebizonyosodott, hogy segít csökkenti a vércukorszintet. Az ajánlott napi rostbevitel kb. 25 gramm a nők és 38 gramm a férfiak számára.
2. Maradj hidratált!
Ha az ember elegendő mennyiségű vizet fogyaszt, az sokat segíthet a vércukorszint egészséges határokon belül tartásában. Amellett, hogy megakadályozza a kiszáradást, segíti a veseműködést is. Egy megfigyelő tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik több vizet ittak, alacsonyabb volt a magas vércukorszint kialakulásának kockázata.
3. Figyeld az adagokat!
Az ételek adagjának szabályozása segít kordában tartani a kalóriabevitelt, ami következetesen betartva fogyáshoz vezet. Az adagok méretének figyelemmel kísérése révén csökkenthető a kalóriabevitel, és az azt követő vércukorszint-emelkedés is mérsékelhető.
4. Próbáld meg elkerülni a stresszt!
A stresszről tudományosan is bebizonyosodott, hogy befolyásolhatja a vércukor szintjét. Az olyan hormonok, mint például a glukagon és a kortizol, stressz alatt kiválasztódnak és a vércukorszint emelkedését idézik elő. Ha kerülöd a stresszt, akkor ezek a hormonok sem állnak majd munkába a szervezetedben.
5. Néha ellenőrizd a vércukorszinted!
A vércukorszint monitorozása szintén segíthet az ellenőrzésben és abban, hogy még tudatosabban kezeld a helyzetet. A nyomon követés megmutatja az aktuális helyzetet, és azt is megtudhatod, hogyan reagál a tested bizonyos ételekre.
6. Figyelj a minőségi alvásra!
A rossz alvási szokások és a pihenés hiánya szintén befolyásolja a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet. Ez növelheti az étvágyat és elősegíti a súlygyarapodást. Az alváshiány csökkenti a növekedési hormonok felszabadulását és növeli a kortizolszintet. Mindkettő fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Aludj eleget, sokat tehetsz vele az egészségedért!
7. Fogyassz krómban és magnéziumban gazdag ételeket!
A magas vércukorszintet és a cukorbetegséget a szakemberek összekapcsolták a mikrotápanyag- hiánnyal is: ilyen például a króm és magnézium. A króm részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcserében egyaránt. A krómban gazdag ételek közé tartozik a tojássárgája, a teljes kiőrlésű termékek, a kávé, a diófélék, a zöldbab, a brokkoli és a hús.
A magnéziumról szintén kimutatták, hogy javítja a vércukorszintet, így a magnéziumhiány összefüggésben van a cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. A magnéziumban gazdag ételek közé tartoznak a sötét leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak, az étcsokoládé, a banán, az avokádó és a bab.
8. Próbáld ki az almaecetet!
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az almaecet jelentősen befolyásolja a test reagálását a cukrokra, és javítja az inzulinérzékenységet. Annak érdekében, hogy az almaecet bekerüljön az étrendedbe, a legjobb, ha salátaönteteket ízesítesz vele.
9. A fahéj is segít
A fahéjról ismert, hogy számos egészségügyi előnye van. Bebizonyosodott, hogy javítja az inzulinérzékenységet azáltal, hogy a sejtek szintjén csökkenti az inzulinrezisztenciát. A tanulmányok szerint a fahéj akár 29 százalékkal is csökkentheti a vércukorszintet, lassítja a szénhidrátok lebontását az emésztőrendszerben, ami mérsékli a vércukorszint emelkedését étkezés után.
A fahéj ugyanúgy viselkedik, mint az inzulin, bár annál jóval lassabban. Az ajánlott adag napi 1-6 gramm fahéj, vagy körülbelül 0,5-2 teáskanálnyi. Ennél többet ne használj, mert a túl sok fahéj ártalmas lehet.
10. A görögszéna magjainak is érdemes adnod egy esélyt
A görögszénamag kiváló forrása az oldódó rostnak, amely elősegítheti a vércukorszint szabályozását. Számos tanulmány kimutatta, hogy hatékonyan csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét. Elősegíti továbbá az éhgyomorra mért glükózszint csökkentését és a glükóztolerancia javításában is segítséget nyújthat.
11. Egy kevés fogyás is elég lehet
A súlykontroll elősegíti az egészséges vércukorszint elérését, és azt is kimutatták, hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Még a testtömeg 7 százalékos csökkentése is akár 58 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ami úgy tűnik, hogy még jobban működik, mint a gyógyszeres kezelés.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Fontos azonban az is, hogy életmódod megváltoztatása vagy az új kiegészítők kipróbálása előtt kérdezd meg orvosod, aki személyre szabott módszerekben adhat tanácsot.
És hogy hogyan lesz ebből a gyakorlatban rendes, egészséges étkezés a sok édesség, koktélok, fagyi, tészták és gyorsétel után? Célszerű az alacsony glikémiás indexű kedvenceidet egy csokorba összegyűjteni, felírni és akár napi tervet készíteni, így ha megéhezel, már nem kell gondolkodnod azon, hogy reggelire péksütemény helyett ham and eggs-et, virslit vagy magvakkal készült, tejes smoothie-t válassz, délben mondjuk egy joghurtos padlizsánsalátát fokhagymás csirkecombokkal, este pedig egy franciasalátát töltött tojással. Ha a nassolásra is gondolsz, készíts natúr joghurtból egy fahéjas, mandulás tízórait, így alacsony vércukorszinttel úszol meg egy napot. Ha van néhány ilyen napi terved, és a bevásárlásnál sem csábulsz el, sokkal könnyebben hozol majd jó döntéseket.